Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ζωής του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, διοργάνωσαν ομιλία του Επιστήμονα Πληροφορικής, κ. Μιχάλη Μπλέτσα με τίτλο, «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις Επιστήμες Υγείας», τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, ώρα 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη διάγνωση ασθενειών, βοηθώντας τους γιατρούς να είναι πιο εύστοχοι και έγκαιροι.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλέτσας τόνισε:
- Η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την ακρίβεια και την ταχύτητα της διάγνωσης, με ιδιαίτερη ωφέλεια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει ευρήματα που ο ακτινολόγος ίσως δεν διακρίνει, συμβάλλοντας στην έγκαιρη θεραπεία και την πρόληψη.
- Η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ασθενειών.
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές, μέσω avatar που δεν κρίνει.
Επιπλέον, ο κ. Μπλέτσας ανέφερε:
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Συνολικά, ο κ. Μπλέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην Υγεία, τονίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε και θεραπεύουμε τις ασθένειες.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Μπλέτσας
Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι ερευνητής και ο διευθυντής πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της One Laptop Per Child, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που σχεδίασε και κατασκεύασε ένα laptop πολύ χαμηλού κόστους – μιας τεχνολογίας που στόχευε να βοηθήσει στο το πώς μορφώνονται τα παιδιά στον κόσμο.
Κατά την διάρκεια της θητείας του στην OLPC, συνέβαλε στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τα ηλεκτρονικά καθώς και το λογισμικό του λαπτοπ XO-1 της OLPC.
Πριν προσχωρήσει στο Media Lab, ήταν μηχανικός συστημάτων στην Aware, Inc., όπου σχεδίασε και έγραψε βιβλιοθήκες λογισμικού υψηλής απόδοσης για τους παράλληλους υπερυπολογιστές κατανεμημένης μνήμης της Intel, και ασχολήθηκε με την εφαρμογή της τεχνολογίας ADSL για παροχή διαδικτυακής πρόσβασης σε οικιακούς χρήστες.
Έχει εκτεταμένη συμβουλευτική δραστηριότητα γύρω από θέματα τεχνολογίας και τεχνολογικής πολιτικής. Υπήρξε συνιδρυτής δύο εταιρειών και μέλος ΔΣ ή σύμβουλος σε πολλές άλλες.
Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και M.Sc. Μηχανικός υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.