Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Γέφυρες εμπιστοσύνης μεταξύ Γερμανίας και Κρήτης

Ακολούθησαν τον Επιτάφιο στα σοκάκια των χωριών της Βιάννου τη Μεγάλη Παρασκευή. Γύρισαν επιμελώς τη σούβλα και ευχήθηκαν «Χριστός Ανέστη» σε σπαστά ελληνικά και με ένα ποτήρι ρακή ανά χείρας. Ο λόγος, για οκτώ μαθητές από τη Γερμανία, που μαζί με τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν την επαρχία Βιάννου. Ο σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν βέβαια λαογραφικός, καθώς βρέθηκαν σε έναν από τους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας. Εκεί, τον Σεπτέμβριο του 1943 οι ναζί εκτέλεσαν 361 άρρενες άνω των 16 ετών. «Υλοποιούμε ανάλογα ταξίδια και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους ανά την Ευρώπη, στην Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ουκρανία», εξηγεί στην «Κ» η κ. Αντρέα Σάφελντ, εκ μέρους της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ρηνανίας: «Τη Βιάννο επισκεπτόμαστε από το 2010, όπου οι μαθητές προσφέρουν κοινωφελή εργασία: καθαρισμό παραλιών, άνοιγμα μονοπατιών –όπως αυτό προς το Λουτράκι–, καθαρισμός δημοσίων χώρων κ.ά.».

«Παρών» δίνουν μαθητές από δύο σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, το Theodor – Brauer Haus και το Akademie Klausenhof. «Επιλέγουμε τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, που προέρχεται από ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και έχει περιορισμένες προσλαμβάνουσες, γιατί είναι και η πιο επιρρεπής στην ακροδεξιά ρητορική», διευκρινίζει η ίδια. Μπορεί το οχυρό της Ακροδεξιάς να βρισκόταν ανέκαθεν στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ωστόσο η σημαντική άνοδος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) δείχνει ότι η εν λόγω ρητορική βρίσκει σήμερα ευήκοα ώτα παντού. «Διαπιστώνουμε μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση που έχουν τα παιδιά στο προσφυγικό θέμα μετά την εμπειρία τους στην Κρήτη», σημειώνει η Γερμανίδα αξιωματούχος με ικανοποίηση, «στο Κλέβε των 45.000 κατοίκων ζουν και 1.200 πρόσφυγες». Στους νέους από τη Ρηνανία ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος φαντάζει ένα πολύ μακρινό γεγονός, δεδομένου ότι έχουν γεννηθεί μετά την πτώση του Τείχους. Οπως περιγράφει στην «Κ» ο καθηγητής του σχολείου που έχει κατ’ εξοχήν τεχνικό προσανατολισμό, κ. Φίλιπ Χάρτβιγκ, «πριν από την άφιξη εδώ, έχουμε διδάξει ενδελεχώς στους μαθητές τις θηριωδίες του Γ΄ Ράιχ στην Ελλάδα». Στην Κρήτη οι μαθητές μεταβαίνουν μεταξύ άλλων στο μνημείων των θυμάτων της σφαγής, όπως και στο άρτι ιδρυθέν μουσείο. «Εξεπλάγην όταν διαπίστωσα ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια της Ιστορίας δεν τα διδάσκετε ενδελεχώς στο ελληνικό σχολείο», σχολιάζει ο Γερμανός καθηγητής.

Στη φιλοσοφία του προγράμματος εντάσσεται και η συνύπαρξη με τους σύγχρονους Ελληνες. Αρχικά, η γερμανική πλευρά δυσκολεύτηκε να βρει εταίρο, καθώς τοπική κοινωνία και Αρχές ήταν επιφυλακτικές. Από το 2015, ωστόσο, βρήκαν συνομιλητές τους μαθητές από το Γενικό Λύκειο Βιάννου, που επισκέφθηκαν αντίστοιχα τη Ρηνανία τον περασμένο Δεκέμβριο. «Ο πατέρας του παππού μου ήταν ένας εκ των εκτελεσθέντων, οπότε δεν είχα μεγαλώσει με τις πιο θετικές προσλαμβάνουσες για τη Γερμανία», διηγείται με ειλικρίνεια ο 17χρονος Μιχάλης Ραπτάκης, που ωστόσο ενθουσιάστηκε με την ανακοίνωση του επερχόμενου ταξιδιού. «Εχω καταλάβει πια ότι η ναζιστική ιδεολογία ευθύνεται για την καταστροφή που έπληξε τον τόπο», διευκρινίζει ο Κρητικός έφηβος, που έπεισε τους δικούς του να μετάσχει στο ταξίδι. Στη Ρηνανία επισκέφθηκαν ένα ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο, ένα σύγχρονο αγρόκτημα, την περιφέρεια αλλά και πολλούς Ελληνες ομογενείς. «Επιστρέψαμε με έναν χειροποίητο ξύλινο δίσκο, που μας τον χάρισαν –όπως μας είπαν– για να σερβίρουμε ρακή», θυμάται, «την επόμενη φορά, θα τους δείξουμε και τη δική μας αγροτική παραγωγή».

Τα βαρελότα και τα ομαδικά δείπνα δεν πρόκειται να ξεχάσει ο Ντάνιελ, που έλαβε μέρος δύο συναπτά έτη στο πρόγραμμα. «Στη Γερμανία, καθόμαστε τρία λεπτά στο τραπέζι, τρώμε αμίλητοι και φεύγουμε», επισημαίνει, «στην Κρήτη το δείπνο είναι ένα τελετουργικό, που διαρκεί πολύ και περιλαμβάνει τα πάντα: φαγητό, ποτό, καλαμπούρι και τραγούδι». Τι και αν η γλώσσα συνεννόησης ήταν αυτή του σώματος; Οι νεαροί εκατέρωθεν κρατούν τις καλύτερες των αναμνήσεων από τα ταξίδια.

Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το γερμανικό κρατίδιο, προβλέπεται να συνεχιστεί. «Η συνέχεια έχει μεγάλη σημασία σε τέτοιες πρωτοβουλίες, έτσι μόνον κερδίζεις την εμπιστοσύνη της άλλης πλευράς», καταλήγει η κ. Σάφελντ.

 

kathimerini.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Eurostat: Νέα αρνητική πρωτιά της Ελλάδας – Πτώση 16% σημείωσε η αγροτική παραγωγή, έπεσε από την 10η θέση στην 26η της Ευρώπης

Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…

47 mins ago

24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…

53 mins ago

Παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ: “ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ – Εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις;”

Η παράσταση για παιδιά -και όχι μόνο- «ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΠΙΑ - Εσύ μέχρι πού μπορείς να…

1 hour ago

Τελετή Ονοματοδοσίας Αμφιθεάτρου «Ευάγγελος Γρηγορούδης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 13:30 θα πραγματοποιηθεί στην Πολυτεχνειούπολη η Τελετή Ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου Α2 σε Αμφιθέατρο…

1 hour ago

Η Νέα Αριστερά καταγγέλει εξαπάτηση ελαιοπαραγωγών στη Σητεία από εταιρεία της Μονής Τοπλού

Σε σοβαρές καταγγελίες για εξαπάτηση ελαιοπαραγωγών προχώρησε η Νέα Αριστερά, κατηγορώντας την εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας…

1 hour ago

Ινδία: Υπουργός υποστηρίξει ότι η θετική ενέργεια των αγελάδων θεραπεύει τον καρκίνο

Η ταπεινή αγελάδα τιμάται εδώ και πολλά χρόνια στην Ινδία. Το ζώο είναι σεβαστό από τους ινδουιστές και…

2 hours ago

This website uses cookies.