ΥΓΕΙΑ

Γήρανση: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να την επιβραδύνουν -ακόμα και να τη σταματήσουν

Επιστήμονες στη Βουδαπέστη πιστεύουν ότι κατάφεραν να «παραβιάσουν» τις διαδικασίες των οργανισμών και μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να βάλουν κάποιο εμπόδιο στη γήρανση.

Το προσδόκιμο ηλικίας διαφέρει δραματικά μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι γυναίκες είναι πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 80,2 ενώ οι άνδρες έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο, στα 74,8 έτη.

Ωστόσο, μελετώντας τα σκουλήκια σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, οι ειδικοί έχουν αποκαλύψει κρυμμένα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης στους ανθρώπους.

Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να εμποδίσουν τη διαδικασία της γήρανσης

Μια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Ádám Sturm και τον Δρ. Tibor Vellai, από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, ανακάλυψε συγκεκριμένα στοιχεία στο DNA μας που φέρεται να είναι ικανά να αποσταθεροποιήσουν τους γενετικούς κώδικες που μας γερνούν.

Λέγεται ότι διεξήχθησαν διάφορα πειράματα σε σκουλήκια και ότι η ομάδα εξέτασε συγκεκριμένα μέρη του DNA μας γνωστά ως TE. Αυτά τα ΤΕ – πιο συχνά αναφέρονται ως «μετακινούμενα γονίδια»- μπορούν να κινούνται στον γενετικό μας κώδικα.

Εάν υπάρχει υπερβολική κίνηση, τότε ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να γίνει ασταθής και η λειτουργία των κυττάρων μπορεί να διαταραχθεί –οδηγώντας επομένως σε γήρανση. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει βρει ότι υπάρχουν ορισμένα κύτταρα που δεν γερνούν, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών βλαστοκυττάρων.

Ο Δρ. Sturm και ο Δρ. Vellai έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν ένα άρθρο με τίτλο: «Ο μηχανισμός της γήρανσης: πρωταρχικός ρόλος των TE στην αποσύνθεση του γονιδιώματος» και «Η οδός Piwi-piRNA: δρόμος προς την αθανασία».

Στην εργασία, συζήτησαν τη διαδικασία στα καρκινικά βλαστοκύτταρα, γνωστή ως «μονοπάτι Piwi-piRNA» και έχουν διατυπώσει θεωρίες για τη σχέση μεταξύ του συστήματος Piwi-piRNA και της έννοιας της «αθανασίας».

Το πείραμα των επιστημόνων αύξησε τη διάρκεια ζωής κατά 30%

Τώρα όμως, φαίνεται ότι έχουν πάει την έρευνά τους στο επόμενο επίπεδο. Στη μελέτη, η ομάδα προσπάθησε να ενισχύσει το μονοπάτι Piwi-piRNA σε ένα σκουλήκι που ονομάζεται Caenorhabditis elegans. Το έκαναν αυτό χρησιμοποιώντας τεχνικές για να «μειώσουν τη ρύθμιση» της δραστηριότητας των ΤΕ και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκουλήκια γερνούσαν πιο αργά.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές έλεγξαν πολλαπλά TE ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα πολλαπλασιάστηκαν για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του σκουληκιού έως και 30%. Επομένως, νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο έλεγχος ορισμένων ΤΕ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδια στο DNA και να επιβραδύνει τη γήρανση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ. Sturm είπε: «Στα πειράματά μας για τη διάρκεια ζωής, απλώς μειώνοντας τα ΤΕ ή υπερεκφράζοντας σωματικά τα στοιχεία της οδού Piwi-piRNA, παρατηρήσαμε ένα στατιστικά σημαντικό πλεονέκτημα στη διάρκεια ζωής. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε εκατομμύρια πιθανές εφαρμογές στον κόσμο της ιατρικής και της βιολογίας».

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ενημερώσει τρόπους παράτασης της ζωής και βελτίωσης της υγείας των ανθρώπων στα τελευταία τους χρόνια.

«Αυτή η επιγενετική τροποποίηση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια μέθοδο προσδιορισμού της ηλικίας από το DNA, παρέχοντας ένα ακριβές βιολογικό ρολόι», σχολίασε καταληκτικά ο Δρ. Vellai.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στην κορυφή της αξιοπιστίας οι τοπικές εφημερίδες στην Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters Institute

Τα τοπικά ΜΜΕ είναι αυτά που εμπιστεύεται ο περισσότερος κόσμος για την ενημέρωση του. Στην…

2 hours ago

Κομβικές κινήσεις η πλωτή δεξαμενή ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων και το «τείχος» των επίγειων δυνάμεων στο μέτωπο του Αγίου Βασιλείου

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η Περιφέρεια, οι εθελοντές…

2 hours ago

Αισιοδοξία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη – Πάνω από 60.000 τόνους η παραγωγή φέτος

Στοιχεία αύξησης σε σχέση με πέρυσι γενικότερα στην Κρήτη δείχνει μέχρι στιγμής η ελαιοκαλλιέργεια, η…

2 hours ago

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος – όμως η ελευθερία του Τύπου διαρκώς περιορίζεται

Του Λευτέρη Θ. Χαραλαμπόπουλο Ο Τζούλιαν Ασάνζ επιτέλους ελευθερώνεται. Για οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται για την…

2 hours ago

Der Spiegel: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο; – Οι συνέπειες για την ΕΕ

Το SPIEGEL αναφέρεται στην πρόσφατη απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου. Δύο συντάκτες της ZEIT «αντιδικούν» γύρω από τη θέσπιση…

2 hours ago

Τζούλιαν Ασάνζ: Η έκκληση της συζύγου του και η επιθυμία του πατέρα του

Ύστερα από 14 χρόνια που υπέμεινε δικαστικές διαμάχες, φυλάκιση και παραμονή του στην Αγγλία, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι πλέον…

3 hours ago

This website uses cookies.