Στο Ηράκλειο βρίσκονταν χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.
Οι επισκέψεις των δύο υπουργών είχαν να κάνουν με τη Σύνοδο των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας που πραγματοποιήθηκε στο ΙΤΕ, και το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε ΙΤΕ και ΤΕΙ.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής των δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ και του ΙΤΕ. Στην τελετή ήταν παρών ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.
Τα μνημόνια υπέγραψαν ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο και στη διαδικασία υλοποίησης των δύο αυτών μνημονίων συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού ανάπτυξη ενός Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πλέον ισχυρά χρηματοδοτούμενους τομείς έρευνας από το Πρόγραμμα “Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ” της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΠΕΘ.
Τα αντικείμενα των δύο μνημονίων συνεργασίας ήταν:
* Η από κοινού οργάνωση διδακτορικών σπουδών, με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4485/2017, καθώς μετά από σχετική αξιολόγηση επιτρέπεται πλέον σε τμήματα των ΤΕΙ να οργανώνουν διδακτορικές σπουδές [απόφαση υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αρ. 59095/Ζ1 (ΦΕΚ 1360 τ’ Β/19.6.2018) περί “Καθορισμού κριτηρίων και διαδικασιών για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών από τμήματα των ΤΕΙ”]. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα σε ερευνητές του ΙΤΕ να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές στα τμήματα των ΑΕΙ, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασιών.
Το ΤΕΙ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στο ΥΠΠΕΘ προς αξιολόγηση και έγκριση οργάνωσης διδακτορικών σπουδών στα παρακάτω τμήματα:
Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ,
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ,
Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ,
Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ,
Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ και
Τεχνολόγων Γεωπόνων.
* Η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών στον αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικό άξονα το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο. Στόχος είναι το Αγρόκτημα, μια έκταση που ξεπερνά τα 100 στρέμματα, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αγροδιατροφή στην Κρήτη, τη χώρα και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί σχεδιάζεται να ενταχθούν δράσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από επιδεικτικούς αγρούς και ρομποτικά συστήματα υποστήριξης των καλλιεργειών, βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με τη Μοριακή Βιολογία και τη Γενετική.
«Δυνατότητες θεσμικών παρεμβάσεων»
Στις 2 το μεσημέρι, ο υπουργός Παιδείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου των πρυτάνεων των επιστημονικών Ιδρυμάτων της Κρήτης. Με θέμα “Το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης”, ο κ. Γαβρόγλου ξεκίνησε την τοποθέτησή του ζητώντας συναίνεση για την Ανώτατη Εκπαίδευση. «Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο της χώρας», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα στα υπόλοιπα ΤΕΙ, διότι κι εκεί υπάρχουν τμήματα de facto πανεπιστημιακά».
Αναφερόμενος σε επικείμενες συνεργασίες ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε πως «πολλά πανεπιστήμια έχουν αγκαλιάσει την προοπτική συνεργασιών με τα ΤΕΙ». Όπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, «η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση συμπίπτει με την έξοδο από τα μνημόνια. Έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά της χώρας και πλέον υπάρχουν πολλές δυνατότητες θεσμικών παρεμβάσεων».
Αναβάθμιση σε βάθος 20ετίας
Ο υπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν οι πρυτανικές Αρχές και ακαδημαϊκοί αδιαμφισβήτητου κύρους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ουσιαστικά, τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου μαζί με τους ακαδημαϊκούς θα καταθέτουν προτάσεις για την επόμενη μέρα του ΤΕΙ Κρήτης, στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά και τα ακαδημαϊκά κριτήρια σε σχέση με τις δυνατότητες του ΤΕΙ για την επόμενη μέρα, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμισή του σε βάθος 20ετίας. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει και το πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Για τις αντιδράσεις εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πολυτεχνείο απέναντι στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση, ο κ.Γαβρόγλου τόνισε ότι είναι «δημοκρατική υποχρέωση της Πολιτείας να βρει τρόπο για το ΤΕΙ Κρήτης, με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, για αυτό που προανέφερα».
«Στην Κρήτη έχουμε και εξαιρετικά υψηλού επίπεδου εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τι καλύτερο σε μια δημοκρατική χώρα να συνυπάρχουμε με τις διαφορές μας», είπε ο υπουργός, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η επόμενη μέρα θα έχει αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υπαρχόντων τμημάτων και δημιουργία νέων σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη του 2019 και η δεύτερη έναν χρόνο μετά, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα εισαγωγής».
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης επίσημες ανακοινώσεις από την επόμενη εβδομάδα για αλλαγές στο Λύκειο, «προς όφελος των μαθητών και των γονιών».
Ν. ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις»
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης τόνισε ότι «το ΤΕΙ Κρήτης “θεραπεύει” εδώ και χρόνια μια σειρά εκπαιδευτικών ζητημάτων. Βρίσκεται εντός της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το ΤΕΙ φημίζεται για τις σπουδές του και το επίπεδο των αποφοίτων του. Έχουμε μεγάλη επιτυχία σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδοτήσεων. Έχουμε μια σταθερά ανοδική πορεία. Και πρέπει να αναβαθμιστεί. Υποβάλαμε πρόταση συνεργασίας σε Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο. Δυστυχώς δε βρήκαμε ανταπόκριση».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό πλέον να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα», τονίζοντας ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης δεν μπορεί να μείνει πίσω από τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Από τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσουν 15 νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, εκ των οποίων τα 10 χωρίς δίδακτρα. «Σημαντικό είναι να τα προσφέρουμε αυτά σε συμπολίτες μας που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες», είπε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης.
«Δε θέλω να φέρνω ανθρώπους σε δύσκολη θέση και να πιέζονται οι άνθρωποι», είπε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας, αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, ότι «καθένας ακολουθεί τη δική του πορεία».
Στις 4 χθες το απόγευμα ο κ. Γαβρόγλου παρακολούθησε τη Σύνοδο των προέδρων των Ερευνητικών Ιδρυμάτων στο ΙΤΕ και στις 5 συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΙΤΕ
Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Ογκολογία
Μέχρι τα τέλη του μήνα αυτού μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η λεγόμενη εμβληματική δράση “Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Ογκολογία”, στην οποία συμμετέχει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης και στόχο έχει να φέρει κοντά στην κοινωνία τα ερευνητικά κέντρα, και μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι εκείνος της Υγείας που σχετίζεται με την Ογκολογία και θα είναι μέσα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο των Ερευνητικών Κέντρων, την πρώτη υπό την προεδρία του Νεκτάριου Ταβερναράκη, προέδρου του ΙΤΕ, που αναλαμβάνει το συντονισμό της Συνόδου για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, εξήγησε τον σπουδαίο ρόλο της έρευνας για την κυβέρνηση, λέγοντας πως η κυβέρνηση υποστηρίζει την οικονομία της γνώσης, δηλαδή της γνώσης που προκύπτει μέσα από την επιστημονική έρευνα
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σύνδεση των ερευνητικών κέντρων με καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές, ενώ εξήγησε πως η ενίσχυση της έρευνας θα βοηθούσε πολύπλευρα το χώρο των επιστημών.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι η επένδυση στην έρευνα να είναι η προτεραιότητα για τη χώρα, αλλά επίσης να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια πραγματική οικονομική ανάκαμψη. Η έρευνα είναι μοχλός ουσιαστικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταβερναράκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στο γνωστό σε μας “brain drain” ή αλλιώς “διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό”. Πράγματι, όπως αποτυπώνεται και με αριθμούς, λιγότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν λαμβάνουν την απόφαση να φύγουν για να απασχοληθούν σε κάτι που είναι οικείο με αυτό που σπούδασαν. Ο Κώστας Φωτάκης εξήγησε το συγκεκριμένο φαινόμενο αναφερόμενος στην αύξηση κονδυλίων στην έρευνα.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.