ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Απαγόρευση συγκεντρώσεων και περιορισμός κυκλοφορίας μετά τις ταραχές – Τα social media κατηγορεί ο Μακρόν

Άρον άρον επέστρεψε στη Γαλλία ο Εμάνουελ Μακρόν, αποχωρώντας πρόωρα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την ώρα που η οργή στα προάστια της χώρας είναι έκδηλη, μετά την δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, Αλγερινής καταγωγής, από αστυνομικό, επειδή «αρνήθηκε να υπακούσει».

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν τη βία, καλώντας τις κρατικές υπηρεσίες να ζητήσουν από τις πλατφόρμες την αφαίρεση του «ευαίσθητου περιεχομένου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα social media βοηθούν τους «ταραχοποιούς» να οργανωθούν, ενώ ευνοούν τη «μίμηση» ακραίων συμπεριφορών. Ακόμη, ζήτησε από τις πλατφόρμες να αποκαλύψουν την ταυτότητα ανθρώπων που «προωθούν τη βία».

Ο Μακρόν παρότρυνε επίσης τους γονείς να κρατήσουν τους νέους στο σπίτι, καθώς έχουν ευθύνη. «Μερικοί νέοι αισθάνονται σαν να ζουν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν μεθύσει», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βίαιες συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν στη Γαλλία για Τρίτη συνεχόμενη νύχτα. Οι 40 χιλιάδες αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν στη χώρα δεν κατάφεραν να κάμψουν τις αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, στο δυτικό παρισινό προάστιο Ναντέρ, εκεί όπου ο 17χρονος Ναέλ εκτελέστηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν οχήματα, έκλεισαν δρόμους και πετούσαν πυροτεχνήματα κατά της αστυνομίας, που απαντούσε με ρίψεις δακρυγόνων.


Στο βορειοδυτικό προάστιο Κλισί, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο δημαρχιακό κτίριο, ενώ στις φωτιές τυλίχθηκε υπό κατασκευή ολυμπιακό κολυμβητήριο κι ένα αμαξοστάσιο της παρισινής πρωτεύουσας. Επίσης, δεν έλειψαν και οι λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων και σούπερ-μάρκετ σε όλη τη χώρα, με επεισόδια να σημειώνονται και στις Βρυξέλλες.

Λάδι στη φωτιά έριξαν βίντεο και φωτογραφίες του Εμανουέλ Μακρόν να παρακολουθεί συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι την προηγούμενη βραδιά.


Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την «αποκατάσταση της τάξης», συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμος της Κλαμάρ και της Κομπιέν έχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 [22:00-07:00 ώρες Ελλάδας, ενώ και η πόλη της Μασσαλίας αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από τη χθεσινή νύκτα ταραχών. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.

Επιπλέον, οι δημόσιες συγκοινωνίες στο Παρίσι αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ορισμένα λεωφορεία. Όπως ανακοινώθηκε, η κυκλοφορία των λεωφορείων αλλά και των τραμ θα σταματά στις 21:00 κάθε βράδυ, μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το βράδυ της Πέμπτης συνελήφθησαν συνολικά 875 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, 492 κτίρια υπέστησαν ζημιές και 2.000 οχήματα περίπου κάηκαν.


Οι κατηγορίες και η «συγγνώμη»

Η υπόθεση αναζωπύρωσε τη δημόσια συζήτηση για το πώς δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία: το 2022, καταγράφτηκαν δεκατρείς θάνατοι κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας σε δρόμους έπειτα από «άρνηση συμμόρφωσης», αριθμός άνευ προηγουμένου στη χώρα.

«Δεν είμαι οργισμένη με την αστυνομία, δεν είμαι οργισμένη παρά εναντίον ενός ανθρώπου: αυτού που πήρε τη ζωή του γιου μου», είπε η Μ.Μ., η μητέρα του Ναέλ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο France 5.


Η εισαγγελία «θεωρεί ότι δεν συνέτρεχαν» συνθήκες οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «την οπλοχρησία» του αστυνομικού που πυροβόλησε τον έφηβο, τόνισε χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Ναντέρ, ο Πασκάλ Πρας.

«Τα πρώτα» και «τα τελευταία» λόγια του αστυνομικού, που παραμένει προφυλακισμένος, είναι πως ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια, δήλωσε χθες ο συνήγορός του Λοράν-Φρανκ Γενάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, επιμένοντας στο ότι ο εντολέας του «δεν ήθελε να σκοτώσει».

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ, με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Αλγερινής καταγωγής, κάλεσε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει «τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στις τάξεις της αστυνομίας».


Βρετανική ταξιδιωτική οδηγία

Στο μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία για τη Γαλλία εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών λόγω των βίαιων ταραχών που βιώνει η χώρα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ενδέχεται να σημειωθούν διακοπές στις οδικές μετακινήσεις και η παροχή συγκοινωνιών εντός της χώρας μπορεί να μειωθεί» και πως «ορισμένες τοπικές αρχές ενδέχεται να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας. Είναι απρόβλεπτο πότε και πού θα ξεσπάσουν ταραχές. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου γίνονται ταραχές».

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

11 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

11 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

12 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

12 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

12 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

12 hours ago

This website uses cookies.