Αναπτύχθηκε το πρώτο ελληνικό rapid test, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα».
Το ελληνικό ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου κατατέθηκε στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας και πλέον έχουμε περάσει στη φάση αναζήτησης εταιρείας που θα αναλάβει τη «μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού».
Η ανάπτυξή του γίνεται στο πλαίσιο της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείου, και υλοποιείται από τους παρακάτω φορείς:
- Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιατρικής
- Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
- Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Τμήμα Ιατρικής
Επίσης:
- Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
- ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ
- Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
- ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
«Πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα»
Για «πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική κοινότητα» έκανε λόγο ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.
«Από την πρώτη στιγμή οραματιστήκαμε την παραγωγή του “ελληνικού τεστ” ως εργαλείου εξόδου από την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση. Ενός τεστ που θα δύναται εντός ολίγων λεπτών και αξιόπιστα να πληροφορεί τους εξεταζόμενους για το αν κάποιος είναι φορέας του ιού ή όχι» είπε και έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο επίτευγμα».