Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Γεμάτη η αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών στο Μάλεμε κατά την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη | Φωτός+Βίντεο

Μεγάλη επιτυχία είχε η διοργάνωση της Τομεακής Επιτροπής Νομού Χανίων του ΚΚΕ , της εκδήλωσης – συνεστίασης για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών στο Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά (δίπλα στην εκκλησία).

Προηγουμένως της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε περιοδεία με επικεφαλή τον Μανώλη Συντηχάκη, μαζί με κλιμάκιο αποτελούμενο από στελέχη του ΚΚΕ και από εκλεγμένους κομμουνιστές δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου έγινε συζήτηση με πλημμυροπαθείς κατοίκους των πληγμένων από τις τελευταίες πλημμύρες περιοχών.

Ήδη κατατέθηκε αναφορά στην Βουλή για την αποζημίωση μελών του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Η ομιλία Μανώλη Συντυχάκη στο Μάλεμε 

Χρόνος μπαίνει – χρόνος βγαίνει και ο λαός μας ζει τη δική του τραγωδία. Φτώχεια, ανεργία, φόρους, χαράτσια. Αμέτρητος ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η ΝΔ σε απευθείας συνεννόηση και συντονισμό με τις ενώσεις και τους φορείς του μεγάλου κεφαλαίου στρώνουν το έδαφος για την «επόμενη μέρα» της αντεργατικής επίθεσης που απαιτεί η στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Πρόκειται για έναν καταιγισμό αντεργατικών παρεμβάσεων από τραπεζίτες, εφοπλιστές, επικεφαλής επιμελητηρίων κ.ά., που ετοιμάζουν τα νέα χτυπήματα στις εργασιακές σχέσεις και σε όλη τη ζωή των εργαζομένων, προκειμένου να ανακάμψουν και να ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κρατήσει καθηλωμένο το λαό στις αυταπάτες της εξόδου από την κρίση με κερδισμένο δήθεν τον ίδιο, ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και ότι τώρα «υπάρχει φως στο τούνελ», έχει εφεύρει το νέο αφήγημα του «come – back» και ειδικά με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθειά της να τον πείσει ότι με λίγη ακόμα υπομονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, με «λίγα ακόμα», 95 για την ακρίβεια, «προαπαιτούμενα» μέτρα που σκοπεύει να περάσει στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», του χρόνου τέτοια εποχή, τον Αύγουστο του 2018 θα «ανασαίνει λέφτερος» και εκτός μνημονίων.

Αλλά για ποια επιστροφή μιλάνε; Και τι έχει τάχα να περιμένει ο λαός από αυτή;

Ευελιξία στην αγορά εργασίας, μερική απασχόληση που σπάει κόκαλα, εκ περιτροπής εργασία, συμβάσεις μιας μέρας και τα δουλεμπορικά, «απελευθερωμένες» απολύσεις, εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, απληρωσιά και δεκάδες εργατικά «ατυχήματα», τσάκισμα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όπως αυτό της απεργίας, που κατακτήθηκαν με αίμα και παζαρεύει η κυβέρνηση στην τρίτη «αξιολόγηση»: Να ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η εργατική τάξη, για να επιστρέψει το κεφάλαιο σε υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας.

Δεν είναι τυχαίο που ο ΣΕΒ υπενθυμίζει όλο και πιο συχνά ότι είναι «ανιστόρητη ουτοπία» η επιστροφή των όσων έχασε η εργατική τάξη και ο λαός μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, εννοώντας σαφέστατα ότι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης προϋποθέτει τη μονιμοποίηση όλων των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο μονιμοποίησε όλες τις αντεργατικές ανατροπές που θεσμοθέτησαν οι προκάτοχοί της, αλλά πρόσθεσε νέα χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με αιχμή τις τουριστικές περιοχές, η διευκόλυνση των «δουλεμπορικών», η έμμεση «νομιμοποίηση» του εργοδοτικού «λοκ άουτ» απέναντι στις απεργίες και πολλά άλλα.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 θα ενσωματώσει, μέχρι κεραίας, όλα τα μέτρα ολόκληρης της μνημονιακής περιόδου, όλα αυτά που έχουν ψηφιστεί για να εφαρμοστούν από τη νέα χρονιά, αλλά και όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της  3ης αξιολόγησης.

Ο νέος προϋπολογισμός εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 – 2021, όπου περιλαμβάνονται η κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων (από το 2019) και του αφορολόγητου ορίου (από το 2020) ή και ακόμη νωρίτερα σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι στόχοι τους για τα ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία σημειωτέων έχουν ορίζοντα μέχρι και το 2060.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων προβλέπει νέα καρατόμηση στις «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα ασφαλιστικά ταμεία, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ! Νέα καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ νέες περικοπές σε προνοιακά, αναπηρικά, εκπαιδευτικά και οικογενειακά επιδόματα.

Το ζήτημα για το λαό είναι ότι όπως και την κρίση έτσι και την ανάκαμψη των καπιταλιστών θα την πληρώσει ο ίδιος.

Γιατί, όντως, αποτελεί «ανιστόρητη ουτοπία» η αντίληψη ότι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν θα επιστρέψουν «οικειοθελώς» όσα έχασαν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Αποτελεί ουτοπία η μάταιη προσμονή ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο στην εργατική τάξη πέρα από νέα βάσανα, φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.

Όσα ιδεολογήματα λοιπόν κι αν εφεύρει η κυβέρνηση περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «βιώσιμων» επενδύσεων σε ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, προκειμένου να κάνει το λαό να αποδεχτεί τους στόχους του κεφαλαίου, η συντήρηση και επέκταση του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν στα χέρια τους οι καπιταλιστές, είναι το βασικό χαρακτηριστικό για το νέο γύρο καπιταλιστικής συσσώρευσης, η οποία με τη σειρά ετοιμάζει το νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης, την εκ νέου επίθεση στην εργατική τάξη.

Αποδείχτηκε ότι το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους όχι μόνο δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, αλλά εξ ορισμού τις αντιστρατεύεται.

Η άλλη όψη της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές είναι η ενεργειακή φτώχεια για το λαό, οι πανάκριβες μεταφορές, οι μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον.

Το «νέο μοντέλο» καπιταλιστικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς η στρατηγική της αστικής τάξης για μετατροπή της χώρας σε κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων και μεταφοράς/αποθήκευσης Ενέργειας.

Οι «αναπτυξιακές» φιέστες που στήνει η κυβέρνηση ανά την Ελλάδα, ως μεσάζοντας των επιχειρηματικών ομίλων, αφορούν τις ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και τις εισφοροαπαλλαγές της εργοδοσίας, τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» και «πακέτα», τις κρατικές «πλάτες» για τη μείωση του κόστους, όπως π.χ. της Ενέργειας για τους βιομήχανους, το «ζεστό» δηλαδή χρήμα που με διάφορους τρόπους θα κατευθυνθεί στις τσέπες των καπιταλιστών.

Απόδειξη για το βρώμικο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέλαβε να ανακοινώσει τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, προκειμένου να ικανοποιηθούν και προωθηθούν οι στρατιωτικοί και οικονομικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ στη βόρεια Ελλάδα για τον έλεγχο των περασμάτων του υγροποιημένου φυσικού αερίου, την παρέμβασή τους στα Βαλκάνια, στην περιοχή του Εύξεινου πόντου, στις εξελίξεις με την Τουρκία, κ.ά.

Η ανακοίνωση αυτή είναι ένα μόνο μέρος των όσων συναποφασίστηκαν κατά την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ενώ εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σιωπά προκλητικά στα ερωτήματα του ΚΚΕ για το τι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση Τραμπ.

Αποτελεί απόδειξη για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολιτικο-στρατιωτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σημαιοφόρους των βρώμικων ιμπεριαλιστικών αποστολών.

Αυτό είναι το πραγματικό και πολύ επικίνδυνο περιεχόμενο των «νέων ρόλων» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση μετά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Τα «πάμε καλά και ο ρόλος μας αναγνωρίζεται διεθνώς», που προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, για το λαό σημαίνουν νέα αφαίμαξη ώστε να πιάνονται οι στόχοι για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων εδώ στη Σούδα, φιλοξενία ακόμα και πυρηνικών όπλων σε ελληνικό έδαφος, στον Άραξο. Δηλαδή, ένα εκρηκτικό μείγμα που πρέπει να συναντήσει την οργανωμένη και μαζική λαϊκή αντίδραση.

Χωρίς ντροπή, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, εντελώς τυχαία, χρονικά έκανε και την εκδρομή στη Μακρόνησο, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό στην προσπάθεια να αποσπάσει την ανοχή του λαού στην υπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Στο μοτίβο της «κοινωνικής ευαισθησίας» αξιοποιείται και το Προσφυγικό.

Από τη μία, η κυβέρνηση υλοποιεί μέχρι κεραίας τη βάρβαρη πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας, εφαρμόζοντας όλες τις αντιδραστικές συμφωνίες της ΕΕ και, από την άλλη, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα με «ανθρωπισμό και αλληλεγγύη».

Επιδίδονται επίσης, σε πλειοδοσία «κοινωνικής ευαισθησίας» για το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» και το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ενώ η επίθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι ανηλεής, ενώ όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρου έχουν συμβάλλει στο τσάκισμα του λαού, με την από κοινού ψήφιση του 3ου μνημονίου.

Συναγωνίζονται ποιος δηλαδή διαχειρίζεται καλύτερα τη φώχεια, την οποία από κοινού προκάλεσαν. Στόχος να εξαγοράσουν την ανοχή του λαού στην πολιτική τους.

Προχθές στη βουλή, με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση της ΝΔ για την εγκληματικότητα, ζήσαμε μία από τις χειρότερες στιγμές του «παλαιού» δικομματισμού που αναβίωσαν οι εκπρόσωποι του «νέου» δικομματισμού, καταφεύγοντας σε μια αντιπαράθεση που αποπνέει μπόχα και δυσωδία, κατ’ εικόνα και ομοίωση της σαπίλας του συστήματος που υπηρετούν. Για το ποιος είναι περισσότερο διαπλεκόμενος από τον άλλο, για τον Αυγενάκη, τη SIEMENS, τις υποκλοπές, τα «δωράκια» από πολυεθνικές και «συναγελασμό» με εγκληματίες, κ.λ.π.

Επιβεβαίωσαν, ότι όσο περισσότερο μοιάζουν τόσο περισσότερο σηκώνουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Οι υψηλοί τόνοι και οι καβγάδες στη Βουλή, ανάμεσα σε Τσίπρα – Μητσοτάκη, μαζί με τα “άπλυτα” που βγαίνουν στη φόρα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο συμπλέουν όχι μόνο στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και σ’ ένα νομοθετικό πλαίσιο που αυξάνει τον αυταρχισμό, το φακέλωμα, την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστολή σε βάρος του λαού και των αγώνων του. Η απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλειοδοσία της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με “νόμο και τάξη”.

Καμία όμως κουβέντα για να νέα μέτρα φωτιά που ετοιμάζουν σε βάρος του λαού, για το επικείμενο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τη “βία” των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της λαϊκής περιουσίας, των εκβιασμών στους χώρους δουλειάς, η ανενόχλητη δράση ναζιστικών ρατσιστικών συμμοριών, όπως δείχνει και η προχθεσινή επίθεση με πέτρες στο σπίτι του Αφγανού μαθητή στη Δάφνη, οι τρομονόμοι, με βάση τους οποίους άνθρωποι τυλίγονται σε μια “κόλλα χαρτί”, τους οποίους οι πρώην ψήφισαν και οι νυν διατηρούν.

Σ/φοι και φίλοι

Ο λαός έχει πείρα για να κρίνει τι σημαίνουν όλα αυτά για τη δική του ζωή και πόση σχέση έχουν με τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.

Βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση των 100 χρόνων ύπαρξης του ΚΚΕ, πορευόμαστε εξοπλισμένοι με το σύγχρονο Πρόγραμμά μας από το 19ο Συνέδριο, τις επεξεργασίες μας, τις Αποφάσεις του πρόσφατου 20ού Συνεδρίου μας.

Με αυτά τα όπλα κατακτάμε σταθερά τις προϋποθέσεις να ηγηθούμε στην πάλη της εργατικής τάξης, του λαού, πρώτα απ’ όλα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για να έρθει πραγματικά ο λαός, η εργατική τάξη στην εξουσία.

Μόνιμη, σταθερή προτεραιότητά μας είναι η δράση μέσα στην εργατική τάξη, στο λαό, για να πάρει πίσω όσα έχασε στα χρόνια της κρίσης, για να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες του. Ξεχωρίζουμε βέβαια τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη μάχη που δίνει το ταξικό κίνημα, τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της τρίτης «αξιολόγησης» που βάζουν στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία.

Επιδιώκουμε ο καθένας και η καθεμιά να μπορεί να αξιοποιήσει σωστά την πείρα του, που λέει πως οι «σωτήρες» τέλειωσαν, πως το μικρότερο κακό οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο.

Δεν αρκεί να γυρίσει κανείς την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ που τον εξαπάτησε, αλλά και να μη δώσει συγχωροχάρτι στη ΝΔ, η οποία ζητάει πίσω τη σκυτάλη της αντιλαϊκής διαχείρισης.

Να μην ξεπλύνει το ΠΑΣΟΚ, που μέσα από την αναβάπτιση της κεντροαριστεράς επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ έδαφος της σοσιαλδημοκρατίας.

Η ανυποχώρητη δράση μας θέλουμε να φωτίσει την ελπίδα, τη διέξοδο που βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί σε όλα μαζί μας.

Για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα που ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, που δεν υποχωρεί, δεν σκοντάφτει σε κυβερνήσεις και κόμματα.

Για να ενισχυθεί η Κοινωνική Συμμαχία των εργατών, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, των νέων παιδιών και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, στο δρόμο της σύγκρουσης για να βρεθούν πραγματικά όλοι αυτοί στην εξουσία.

Για να δυναμώσει η ετοιμότητα και πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά τα σχέδια.

Σ/φοι

  • Δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος μας
  • Για τα Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9/11

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον…

4 hours ago

Τομά Πικετί: Η αίσθηση εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες τους οδηγεί στην Ακροδεξιά

Ο 52χρονος καθηγητής και ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο μιλάει στα «ΝΕΑ»…

4 hours ago

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου. Αρχικά ενεργοποιείται…

4 hours ago

Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας – Εκδήλωση την Τρίτη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του (1984-2024), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση εορτασμού…

5 hours ago

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και σίγουρα έχει πει λιγότερα από όσα…

5 hours ago

Το σχέδιο του Ισραήλ: Η διάλυση του Ιράν, η δημιουργία του Κουρδιστάν και η Γη της επαγγελίας

Του Ιωάννη Ιντζέ * Λίγο μετά την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς…

5 hours ago

This website uses cookies.