Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη την άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Η απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στο ψήφισμα – που εγκρίθηκε με 158 ψήφους «υπέρ» στη συνέλευση των 193 μελών – εκφράστηκε με πιο επείγουσα γλώσσα από εκείνη που προέτρεπε για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, την οποία το σώμα «ζήτησε» τον Οκτώβριο του 2023 και στη συνέχεια «απαίτησε» τον Δεκέμβριο του 2023.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και επτά άλλες χώρες ψήφισαν «κατά», ενώ 13 χώρες απείχαν.
Το παγκόσμιο σώμα εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στην παλαιστινιακή υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA, υιοθετώντας ένα δεύτερο ψήφισμα, με 159 ψήφους «υπέρ», ενάντια σε έναν νέο ισραηλινό νόμο που θα απαγορεύσει τις δραστηριότητες της UNRWA στο Ισραήλ από τα τέλη Ιανουαρίου.
Απαίτησε από το Ισραήλ να σεβαστεί την αποστολή της UNRWA και «να επιτρέψει στις δραστηριότητές της να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια ή περιορισμούς». Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και επτά άλλες χώρες ψήφισαν αρνητικά, ενώ 11 χώρες απείχαν.
«Τα μηνύματα που στέλνουμε στον κόσμο μέσω αυτών των ψηφισμάτων έχουν σημασία. Και τα δύο αυτά ψηφίσματα έχουν σημαντικά προβλήματα», δήλωσε στη συνέλευση ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Robert Wood.
«Το ένα επιβραβεύει τη Χαμάς και υποβαθμίζει την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων, και το άλλο δυσφημεί το Ισραήλ χωρίς να παρέχει μια πορεία προς τα εμπρός για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Danny Danon κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τον ΟΗΕ ότι έχει «εμμονή με τη δυσφήμιση του Ισραήλ», ενώ ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ Riyad Mansour περιέγραψε τη Γάζα ως «ανοιχτή, επώδυνη πληγή για την ανθρωπότητα».
Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την UNRWA, η οποία παρέχει βοήθεια και εκπαίδευση σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τη Συρία, τον Λίβανο και την Ιορδανία.
«Η Γάζα δεν υπάρχει πια. Έχει καταστραφεί. Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν την πείνα, την απελπισία και τον θάνατο», δήλωσε ο πρέσβης του ΟΗΕ της Σλοβενίας Samuel Zbogar στη συνέλευση. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα. Πρέπει να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα τώρα».