Το “Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο” παρουσιάζει στο Ηράκλειο το Κίνημα Αλλαγής παρουσία της προέδρου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά,η οποία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της – και με φόντο την ανησυχία που επικρατεί στην Κρήτη λόγω των κρουσμάτων της μετάλλαξης “Δέλτα” – έστειλε μήνυμα υπέρ του μαζικού εμβολιασμού λέγοντας χαρακτηριστικά “Η λύση είναι μια για την αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων του. Ο μαζικός εμβολιασμός”.
Αναφερόμενη στη μετά covid εποχή, η κα Γεννηματά τόνισε ότι η “Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες, να πρωτοπορήσει αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες”.
Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι “στη μέση της θητείας της, έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής” και πρόσθεσε πως “στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο -εναλλακτικό και αυτόνομο- δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Απέναντι στις εύκολες φωνές της δημαγωγίας”.
Η ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής:
Η λύση είναι μια για την αντιμετώπιση του ιού και των μεταλλάξεων του.
Μαζικός εμβολιασμός.
Δυστυχώς είμαστε ακόμα πίσω.
Ο φόβος και οι αναστολές που δημιουργήθηκαν στους πολίτες, ιδιαίτερα με τους χειρισμούς με το εμβόλιο Astra Zeneca, πρέπει να ξεπεραστούν με:
· Εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς σε στοχευμένα κοινά και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους νέους
· Υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές ομάδες εργαζομένων.
· Κίνητρα για τους εμβολιασμένους και βέβαια συστηματικούς ελέγχους. Όχι άλλα λάθη, η Κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της και όχι να απειλούν οι αρμόδιοι με τοπικά lock down, είναι καταστροφικό
Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑ COVID ΕΠΟΧΗ
Η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες, να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση της, το κλίμα, τους ανθρώπους της με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες.
Με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, των δύο Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου, του Ερευνητικού Κέντρου του ΙΤΕ μπορεί να συγχρονιστεί ταχύτερα με την 4η βιομηχανική επανάσταση στο δρόμο της ψηφιακής μετάβασης.
Προϋπόθεση, να υπάρξει σχέδιο και πολιτική βούληση που η Κυβέρνηση δεν έχει δείξει και πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού.
Η πρόταση του κινήματος Αλλαγής για το Πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Με συνδυασμό των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να δρομολογηθούν είναι:
1. Η ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τα προβλήματα που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο και σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού στην Κρήτη.
2. Το οδικό σύστημα Κρήτης και με αιχμή τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Οι πρόσφατες εξαγγελίες δημιουργούν ξανά προσδοκίες για την κατασκευή επιτέλους του έργου όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σχεδιασμός παραμένει ελλιπής, το χρονοδιάγραμμα ασαφές, η χρηματοδότηση χαμηλή με αποτέλεσμα ακριβά διόδια, ενώ συνεχίζει να απουσιάζει παντελώς το τμήμα της ανατολικής Κρήτης προς Σητεία που αποτελεί την λειτουργική ολοκλήρωση του έργου
3. Η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης – που θυμίζουμε ήταν ιδέα πριν 30 και πλέον χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν οι τεχνολογικές δυνατότητες ήταν πολύ λιγότερες – πρέπει να σημάνει και την οριστική αποεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής στα Λινοπεράματα με ενεργό ρόλο του Δήμου Μαλεβιζίου για τη δημιουργία μιας Ζώνης νέων ήπιων και καινοτόμων δραστηριοτήτων και βιοκλιματικών εγκαταστάσεων με κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Προς τούτο πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ειδικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
4. Η δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι που θα συμβάλει στην τουριστική και γενικότερη ανάπτυξη του νησιού, συνοδεύεται από μια διπλή πρόκληση:
Την αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του σημερινού Αεροδρομίου στην Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου και την προετοιμασία της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής του νέου Α/Δ με όλα τα αναγκαία συνοδά έργα
5. Παρεμβάσεις που σχετίζονται με την προστασία και αξιοποίηση του περιβάλλοντος της Κρήτης με αναβάθμιση των υποδομών αντιπλημμυρικής, θωράκιση προστασίας ακτών, διαχείρισης απορριμμάτων, στερεών και υγρών αποβλήτων, εγγειοβελτιωτικών έργων.
6. Επιχειρηματικές ζώνες, ανοικτά εμπορικά κέντρα, δίκτυα και συμπράξεις επιχειρήσεων αλλά και αγροτικά πάρκα.
7. Συμπράξεις του ΙΤΕ και των Πανεπιστημίων με όλους τους φορείς της ανάπτυξης ΟΤΑ, Επιχειρήσεων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών κ.λπ. για την εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΑΝΑΖΗΤΑ ΝΕΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
Οι εξελίξεις μετά την διπλή κρίση (πανδημία- οικονομία) είναι ραγδαίες και αφορούν όλο τον κόσμο.
Από τη μια έχουμε ύφεση στις οικονομίες με ταυτόχρονη αύξηση των ανισοτήτων, που διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο μίγμα που απειλεί με κοινωνικές κρίσεις.
Από την άλλη, οι ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η κλιματική κρίση, απαιτούν νέες πολιτικές απαντήσεις.
Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη έρχονται πια στο προσκήνιο νέες τολμηρές πολιτικές
Ο κόσμος αλλάζει. Αναζητά νέες απαντήσεις απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας, της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους.
Έρχεται στο προσκήνιο η αναγκαιότητα για ένα νέο μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, οδηγεί στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Όπου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι δημόσιες επενδύσεις, οι ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η αξιοπρεπής και καλά αμειβόμενη εργασία, η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, η στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων και η αύξηση του κατώτερου μισθού, η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των πολυεθνικών.
Αυτές είναι οι απαντήσεις σήμερα και είναι οι απαντήσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι οι δικές μας προτάσεις, οι δικές μας πραγματικές μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την διπλή κρίση, την υγειονομική και την οικονομική που αντιμετωπίζουμε.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη μέση της θητείας της, έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Μας ξαναγυρίζει στις αντιλήψεις της περιόδου 1990-93, μας γυρνά 30 χρόνια πίσω.
Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός και προοδευτικός της λόγος και η προπαγάνδα, δεν μπορούν πια να κρύψουν τη βαθιά οπισθοδρομική πολιτική της.
Κυβερνά υπέρ της κομματικής και επιχειρηματικής «ελίτ».
H κυβέρνηση με την πολιτική της για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξάντλησε την υπομονή της κοινωνίας και τις αντοχές της οικονομίας.
Το ΕΣΥ αφέθηκε στην τύχη του και στην απαξίωση, χωρίς στήριξη των ανθρώπων του και ενίσχυση των υποδομών. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας προφυλάχθηκε από την Κυβέρνηση, κρατήθηκε covid free.
Στην οικονομία η μικρή και μεσαία επιχείρηση ασφυκτιά. Οι ενισχύσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας διοχετεύτηκαν σε μεγάλους και ισχυρούς. Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα μοντέλο, με φτωχούς εργαζόμενους, λουκέτα και μαζική ανεργία.
Το εργασιακό Νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής: Οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται, τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώνονται, οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύονται και τελικά οι ασύδοτοι εργοδότες είναι αυτοί που κερδίζουν . Το εργατικό δίκαιο εκθεμελιώνεται, οι μηχανισμοί ελέγχου αποδυναμώνονται, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας. Και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να διαφημίσει ένα νέο Νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις, που δήθεν στηρίζει νεοεισερχόμενους στην εργασία, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τους σημερινούς 35άρηδες και 40άρήδες στο να μην πάρουν επικουρική σύνταξη, δημιουργώντας ετήσιο ελλείμματα δισεκατομμυρίων.
Η ΛΕΞΗ “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ” ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το Κοινωνικό Κράτος συρρικνώνεται, η Δημόσια Εκπαίδευση υποβαθμίζεται, η κυβέρνηση προκαλεί άγονες συγκρούσεις και ενδιαφέρεται να στηρίξει τα ιδιωτικά κολλέγια.
Στο Δημόσιο κάνουν πάρτι η ρουσφετολογία και ο πελατειασμός.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εγκλωβισμένη στα δεσμά του υπερσυγκεντρωτισμού .
Η βαριά εγκληματικότητα είναι σε έξαρση, οι γειτονιές κατάντησαν “ξέφραγο αμπέλι” για συμμορίες. Κλονίζετε το αίσθημα ασφάλειας του λαού.
Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό οι επικίνδυνοι χειρισμοί κορυφώνονται, με ανύπαρκτες πολιτικές κοινωνικής ένταξης.
Στα Εθνικά Θέματα, πορευόμαστε χωρίς Εθνική Στρατηγική. Η Ε.Ε. συζητά για μια νέα σχέση με την Τουρκία με θετικές ρυθμίσεις και η Κυβέρνηση και δεν έχει διαμορφώσει το πλαίσιο και τις συμμαχίες για να επιβάλλει στον κ. Ερντογάν υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
Στην απαραίτητη λογική ενός νέου Ελσίνκι.
Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της Κυβερνητικής πολιτικής.
Η βαθιά συντηρητική πολιτική κυριαρχεί παντού.
Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ
Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.
Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
• Είναι ένα σχέδιο που παραθέτει επενδύσεις-έργα χωρίς ιεράρχηση, χωρίς να αναλύεται τι εξυπηρετεί το καθένα ποιος είναι ο στόχος του.
Λείπει ο στόχος αλλαγής του οικονομικού μοντέλου και αναβάθμισης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
• Δεν συνοδεύονται τα έργα που προβλέπονται, με δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για ανάπτυξη και κυρίως για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
• Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, για την στήριξη της Ελληνικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Ακόμη και για την Εθνική Άμυνα σε μια κρίσιμη περίοδο, μένουμε μόνο στις παραγγελίες από τις άλλες χώρες.
• Απουσιάζει κάθε αναφορά για την στήριξη της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης, δεν περιλαμβάνονται εμβληματικά έργα για τον Τουρισμό, υπάρχει έλλειμμα για την βιώσιμη στροφή του αγροδιατροφικού τομέα, ενώ είναι πολύ μικρές οι επενδύσεις για την έρευνα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια.
Για το ΕΣΥ προβλέπονται μόνο 317 εκατομμύρια για 120 Νοσοκομεία σε βάθος 6ετίας και 273 εκατ. για την ΠΦΥ για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Από ένα συνολικό ύψος 70 δις ευρώ από όλα τα Ταμεία. Πολύ λίγα, ανεπαρκή για μια ουσιαστική αλλαγή. Καμία σχέση με την προοπτική ενός νέου ΕΣΥ.
Τέλος σε μια εποχή κρίσης στο δημογραφικό, απουσιάζει κάθε πρόβλεψη, κάθε μέτρο, την ώρα που είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν όχι μόνο οι αναγκαίες υποδομές, αλλά και οικονομικές παρεμβάσεις για την στήριξη των νέων ζευγαριών.
Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».
Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.
Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.
Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση.
Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.
Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε».
Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.
Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.
Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.
Για παράδειγμα μιλάμε εμείς για πράσινη ανάπτυξη μιλάει και ο κ. Μητσοτάκης για πράσινη ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση αποκλείει από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τους μικρούς παραγωγούς, τους αγρότες, ενεργειακές κοινότητες, τους απλούς καταναλωτές που θα μπορούσαν και αυτοί να παράγουν. Σε πλήρη αντίθεση, με εμάς που θεωρούμε ότι είναι ζήτημα ενεργειακής δημοκρατίας να μπορούν να παράγουν και όλοι αυτοί. Ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι οι ΑΠΕ είναι για μεγάλους παίκτες. Αυτή η πολιτική τι αφήνει στον τόπο;
Λέει ο κύριος Μητσοτάκης θα φέρουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Δεν δίνει όμως έμφαση στην ηλεκτροκίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και όταν έρχεται και μιλάει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέει να εισάγουμε τα λεωφορεία της πρώτης γενιάς, που αυτή τη στιγμή στην υπόλοιπη Ευρώπη τα έχουν αποσύρει από την κυκλοφορία. Και πάλι δεν παράγουμε στον τόπο μας, πάλι εισάγουμε μέσω μεσαζόντων αυτά που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει βγάλει από την κυκλοφορία και έχει βάλει σε κάποιες αποθήκες. Πάλι λοιπόν δεν υπάρχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Πάλι κερδίζουν μόνο οι μεσάζοντες.
Ένα τρίτο παράδειγμα, όταν μιλάμε για το πρόγραμμα «εξοικονομώ» ή για την ενεργειακή αναβάθμιση, είναι δυνατόν να μην μπαίνουν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και να λες ότι όποιος πληκτρολόγησε πιο γρήγορα παίρνει το έργο;
Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη.
· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους
· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, τη μεταποίηση ,το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.
ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΥ ΘΑ KANEI ΠΡΑΞΗ ΤΗ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ
Σήμερα το μεγάλο «στοίχημα» για τη χώρα μας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.
Με βάρος στην Ανάπτυξη, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι πόροι υπάρχουν με τα 70 δις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, της νέας ΚΑΠ.
Οι προτεραιότητες πρέπει να εγγυώνται την μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.
Γιατί η Κλιματική Αλλαγή οδηγεί σε κλιματική κρίση, με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο, ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, που θα κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή.
Ένα στοίχημα ζωής, ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για τη χώρα και την Κοινωνία.
Που θέτει τον στόχο της Ισόρροπης Βιώσιμης ανάπτυξης:
Με παραγωγή στον τόπο μας. Επενδύσεις που δίνουν ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με νέα κατεύθυνση των πόρων, για την Κοινωνική και γεωγραφική Δικαιοσύνη.
Με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης.
Με ευκαιρίες και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα από συμπράξεις και συνέργειες.
ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι.
Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης.
Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση, να σφυρηλατήσουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα.
Το εγχείρημα είναι τεράστιο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας, των πολιτών, των επόμενων γενεών.
Στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο -εναλλακτικό και αυτόνομο- δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Απέναντι στις εύκολες φωνές της δημαγωγίας.
Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Georgia Marjorie Taylor Greene πρότεινε ότι…
This website uses cookies.