Για τα πεπραγμένα της περιόδου που ήταν υπουργός Οικονομικών αλλά και στο μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωσης αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο BBC ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Μιλώντας στην εκπομπή HARDtalk, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο όσα διαδραματίζονταν τόσο στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, αλλά και στους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε εν τέλει στη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όπως υποστηρίζει ‘συνθηκολόγησε’ με τους δανειστές.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλόγισε στο κυβερνητικό επιτελείο αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας:
«Η συμφωνία μας (σ.σ. με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ) ήταν απλή: «Θα πάμε στους δανειστές και θα τους πούμε: ‘Το πρόγραμμα που εφαρμόζετε στην Ελλάδα αποτελεί την πλέον φαντασμαγορική μακροοικονομική αποτυχία στην ιστορία του ΔΝΤ», και θα τους πούμε πως πρέπει να επανεκκινήσουμε. Δεν θα υπογράφουμε πλέον νέες δανειακές συμβάσεις, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν είναι βιώσιμες», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
‘Με τον Τσίπρα διαφωνούσαμε από τον Απρίλη’
«Από τον Απρίλη, με τον Τσίπρα αρχίσαμε να έχουμε διαφωνίες ως προς το ποια μέθοδος είναι η σωστή, δήλωσε ο πρώην υπουργός. «Εκείνος (σ.σ. ο Τσίπρας) έκανε ‘θανάσιμους’ συμβιβασμούς. Δεχόταν αδύνατους οικονομικούς στόχους. Όταν το κάνεις αυτό, χάνεις την αξιοπιστία σου και κάποια στιγμή θα παραδοθείς και θα συνθηκολογήσεις. Έτσι κι έγινε».
«Στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, ζητήσαμε από το λαό να μας στηρίξει στη μη συνθηκολόγηση. Και το ίδιο βράδυ που συναντήθηκα με τον Τσίπρα μου είπε ‘Είναι ώρα να παραδοθούμε’. Του απάντησα ‘Εσύ. Εγώ, όχι’.
Ακολουθήσαμε χωριστές πορείες, φιλικά, διαφωνώντας αν η σωστή μέθοδος εκείνη τη στιγμή ήταν η συνέχιση της αναμέτρησης με μια Τρόικα, που έκανε απίθανη την ανάκαμψη της Ελλάδας και την αποπληρωμή των χρεών μας ή να συνθηκολογήσαμε.
Όταν αποφάσισε, ως πρωθυπουργός να συνθηκολογήσει, ήταν ώρα για μένα να παραιτηθώ. Νόμιζα ότι είμασταν σύμφωνοι και ενωμένοι στο ότι δεν θα υποκύπταμε. Αλλά, εν τέλει, διαιρεθήκαμε. Όταν διαιρείσαι, πέφτεις».
‘Επικράτησε ριζοσπαστική ηλιθιότητα των δανειστών’
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίστηκε πως οι θεσμοί δεν ήθελαν λύση στο ελληνικό ζήτημα:
«Στις διαπραγματεύσεις δεν πήγα για να τους επιβάλλω τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα. Πήγα να καθίσω και να βρούμε μία διαχειρίσιμη λύση για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρύθμιση.
Δείτε τις προτάσεις μας προς τους δανειστές στις 11 Μαΐου 2015. Ήταν οι πιο μετριοπαθείς προτάσεις που θα μπορούσα να κάνω. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Η κρίση στην Ευρώπη είναι τόσο βαθειά, που χρειάστηκε να έρθει ένας αριστερός ριζοσπάστης υπουργός Οικονομικών να προτείνει ότι θα πρότεινε ένας δικηγόρος του πτωχευτικού στη Wall Street ή στο City του Λονδίνου.
Γιατί η απλή λογική έχει στερέψει στην Ευρώπη. Έφυγε ένας ριζοσπάστης υπουργός που πρότεινε μετριοπαθείς λύσεις και επικράτησε η ριζοσπαστική ηλιθιότητα».
«Αποτελούσα μέγιστη ενόχληση για τον Ντάισελμπλουμ, με απεχθανόταν. Στην πρώτη μας συνάντηση, τέλη Γενάρη μου το έθεσε πολύ απλά: ‘ή συνθηκολογείτε αποδεχόμενοι το προηγούμενο πρόγραμμα, ή θα σας κλείσουμε τις τράπεζες’. Του απάντησα σαφέστατα πως ‘δεν θα υποβληθώ ποτέ σε τέτοιο εκβιασμό’», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ήταν πολύ σημαντικό, λοιπόν, για εκείνον και την Τρόικα, το να βρεθώ στο περιθώριο. Από την αρχή. Ως υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας, δεν υπήρχε περίπτωση να υπογράφω ένα νέο δάνειο, ξέροντας ότι δεν θα μπορούσαμε να το ξεπληρώσουμε. Αυτό θα έκανε κάθε συνετός, ορθολογικός και μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών».
«Είναι σε καλύτερη κατάσταση η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ήττας μου; Όχι. Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι πριν ένα χρόνο. Αν είχαν γίνει δεκτές οι δικές μου προτάσεις, αντί της Τρόικας, η Ελλάδα θα ήταν, απολύτως, σε καλύτερη κατάσταση».
‘Το ΔΝΤ παραδεχόταν ότι τα μνημόνια απέτυχαν’
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως σε συνομιλίες του με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πώλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αμφότεροι συμφώνησαν πως τα μνημόνια που είχαν εφαρμοστεί στην Ελλάδα δεν ήταν αποτελεσματικά:
«Όταν πρωτογνώρισα την Κριστίν Λαγκάρντ, είχαμε μία ωριαία συνομιλία. Και μάλιστα, συμφωνήσαμε στις βασικές αποτυχίες του προηγούμενου προγράμματος», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ακόμη και ο Πωλ Τόμσεν, συμφώνησε ότι τα προηγούμενα προγράμματα αποτύχανε, διότι δεν περιλάμβαναν αναδιάρθρωση του χρέους και ότι ο τρόπος αντιμετώπισης προηγούμενων κυβερνήσεων από την Τρόικα ήταν, εν τέλει, η μέθοδος του εικονικού πνιγμού. Σε οικονομικούς όρους, φέρνεις το θύμα στο ‘μη περαιτέρω’ και μετά του επιτρέπει να αναπνεύσει στιγμιαία, ή να αποκτήσει οικονομική ρευστότητα.
Και το επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά. Αυτό είναι το πρότυπο από το Μάη του 2010. Και το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά ένα τρίτο και η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων μας».
‘Η ΕΕ είναι ένα αντιδημοκρατικό τέρας που πρέπει να εξημερωθεί’
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε και τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντας ως ‘τέρας’ την ΕΕ, αλλά ως ‘άβυσσο’ και ‘δίνη’ την διάλυσή της:
«Η ΕΕ είναι ένα τέρας. Έχουμε δημιουργήσει μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Γι’ αυτό και παραιτήθηκα, διότι ήταν αδύνατον να εφαρμόσω μετριοπαθείς πολιτικές.
Αν δεν είχαμε δημιουργήσει την ΕΕ, σήμερα δεν θα έπρεπε να συμφωνήσουμε στη δημιουργία της. Αλλά, τώρα που υπάρχει, η αποσυναρμολόγησή της δεν θα μας φέρει εκεί που θα ήμασταν αν δεν είχε δημιουργηθεί. Θα μας ρίξει σε μία απαίσια άβυσσο.
Ας υποθέσουμε ότι αύριο παύει να υπάρχει η ΕΕ. Προβλέπω πως αμέσως θα δημιουργηθεί μια συμμαχία Βορείων. Γερμανία, Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βαλτική, Πολωνία θα δημιουργούσαν μία ζώνη ‘γερμανικού μάρκου’, που θα βυθιζόταν σε κρίση λόγω της άμεσης ανατίμησης του νομίσματος.
Ταυτόχρονα, η υπόλοιπη ‘λατινογενής ’Ευρώπη, μαζί με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, θα εισέλθει σε έναν σπασμό στασιμοπληθωρισμού, με υψηλό πληθωρισμό και ανεργία, αφού τα δικά τους νομίσματα θα υποτιμηθούν. Θα δημιουργηθεί μία δίνη και κράτη στην περιφέρεια της Ευρώπης θα πέσουν μέσα στη δίνη.
Το τέρας δεν είναι καλύτερο (σ.σ. από τη δίνη). Αλλά το τέρας είναι δικό μας, και θα πρέπει να το εξημερώσουμε και να το εκδημοκρατίσουμε», ολοκλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Του Γιώργου Βύρων Δαβού * H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναγκάζει…
Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή,…
Ένα βίντεο που δείχνει μια «λευκή σφαίρα» UFO να βγαίνει από τον ωκεανό στα ανοιχτά του Κουβέιτ και βρέθηκε…
Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 19:00 στο ιστορικό καφέ "ΚΗΠΟΣ" για την…
Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
This website uses cookies.