Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης ότι θα μπορέσει να υπάρξει τουριστική σαιζόν με διάρκεια τεσσάρων μηνών, από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.
Οι ξενοδόχοι σημειώνουν ότι ως τώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις αλλά μεταχρονολογήσεις στα πακέτα διακοπών ενώ είναι και βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει τουριστική σαιζόν, έστω και κουτσουρεμένη, για να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί.
Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι απλά αν υπάρχει ικανός αριθμός τεστ για να εφαρμοστούν στον πληθυσμό μίας χώρας και στους επισκέπτες αλλά και αν αυτά τα τεστ είναι ακριβή. Και αυτή τη στιγμή τα τεστ που έχουμε δεν είναι απολύτως ακριβή. Είναι ακριβή κατά 70%.
Ακριβή κατά 70% σημαίνει ότι 7 στις 10 φορές είναι σωστό το αποτέλεσμα. Όμως, υπάρχουν άλλες τρεις φορές που μπορεί το αποτέλεσμα ενώ φαίνεται αρνητικό στον ιό να είναι θετικό.
Τώρα, φαντασθείτε το αυτό σε μία μεγάλη κλίματα.
Φαντασθείτε ότι διεξάγονται χιλιάδες τεστ για την εξακρίβωση του ποιοι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους και ποιοι μπορούν να επιστρέψουν σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς στην παραγωγική διαδικασία.
Ή σκεφθείτε χιλιάδες τουρίστες να καταφθάνουν και να υπάρχει ανάγκη να γίνουν τεστ για την εξακρίβωση κατά πόσο έχουν ιό πριν εισέλθουν στα αεροπλάνα για το ταξίδι τους στην Ελλάδα.
Αυτό το 7 στις 10 φορές πλέον δεν ακούγεται τόσο καλό.
Γιατί, αν 3 στις 10 το τεστ δεν είναι ακριβή, τότε αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι 3 θα ταξιδέψουν με τους υπόλοιπους 7, ή σημαίνει ότι αυτοί οι 3 θα δουλεύουν μαζί με τους υπόλοιπους που θα κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό.
Σε μία τέτοια κατάσταση, προφανώς το 7 στο 10 δεν είναι καθόλου καλό. Δε διασφαλίζει τίποτα.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί ένας πιο ακριβές τεστ.
Και για να διεξάγεις τεστ με ακρίβεια χρειάζεσαι ακριβές δείγμα. Τώρα, δεν το έχουμε.
Το δείγμα που λαμβάνουμε, όπως μας εξήγησε ο καθηγητής Δρ. Στέργιος Μόσχος, έρχεται από τη μύτη, και είναι το αποτύπωμα του αποτυπώματος του ιού.
Ο ιός βρίσκεται στα πνευμόνια.
Με τη νέα μέθοδο που δημιουργεί ο Ελληνας καθηγητής Δρ. Στέργιος Μόσχος, το δείγμα θα είναι πολύ καλύτερο, τα τεστ πολύ πιο αποτελεσματικά.
Ναι, μία κανονικότητα όπου θα μπορούν να γίνονται και ταξίδια. Ελεγχόμενα μεν, αλλά θα μπορούν να γίνονται.
Γι’ αυτό λοιπόν είναι καίριας σημασίας, ίσως εξίσου μεγάλης με το βρεθεί κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο, να δημιουργήσουμε αποτελεσματικές, ακριβείς και γρήγορες τεχνολογίες για τη διεξαγωγή τεστ για κορωνοϊό.
Ας ελπισουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα το έχουμε κατορθώσει. Και ότι, ακόμη πιο καίρια, εφόσον αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία, θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε ικανό αριθμό του αναγκαίου εξοπλισμού.
Γιατί αυτός ο εξοπλισμός θα έχει τεράστια αξία και ο ανταγωνισμός για αυτόν θα είναι τεράστιος από όλες τις χώρες.
Γιατί θα διασφαλίζει μία επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.
Γιατί παρά του ότι λέγεται, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για τη χρονική στιγμή που θα βρεθεί κάποιο εμβολιο.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Το συμφέρον της Ελλάδας λοιπόν είναι από τώρα, απ’ όσο πιο νωρίς γίνεται, να ακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα ώστε να διασφαλίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις κατάλληλες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να ανασάνει.
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.