12.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Γιατί ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη και βαριά όπλα κλιμακώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης

Ημερομηνία:

Του Βασίλη Σκουρή

Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ρεπορτάζ από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατοκύριακου αλίευσε η στήλη, σχετικά με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης από την αποστολή αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία.

Τίτλος του ρεπορτάζ «ΟΥΚΡΑΝΙΑ -ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: Γιατί ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και βαριά όπλα κλιμακώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης» και υπότιτλος «Χρυσές δουλειές» για την αμερικανική και ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία, την ώρα που οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα τα «σπασμένα» του ιμπεριαλιστικού πολέμου». Αναδημοσιεύουμε ως έχει:

«Από την αθρόα παροχή εξοπλισμού όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι «Javelin», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους περνούν στην αποστολή βαρέων όπλων

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει σε νέα φάση, με μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση για την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ εμπλέκονται πιο έντονα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Και οι δυο πλευρές υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της νέας φάσης, ενώ αναγνωρίζουν – άμεσα ή έμμεσα – πως οι εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο θα επιδράσουν καθοριστικά και στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, υπερασπιζόμενοι τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους, τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποστολή περισσότερου και βαρύτερου εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Οι αποστολές αυτές μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και μεγαλύτερη γενίκευση της σύγκρουσης, καθώς την τροφοδοτούν και ανεβάζουν τον στρατιωτικό «πήχη» της, ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως κάθε ΝΑΤΟική αποστολή αποτελεί στόχο της.

Την κλιμάκωση αυτή επιβεβαίωσε και η αποκάλυψη του αμερικανικού Πενταγώνου ότι κράτη του ΝΑΤΟ αποστέλλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Η αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, τόσο για το ποια αεροσκάφη θα είναι αυτά και ποια θα είναι τα ανταλλάγματα, όσο και για ρίσκο και τον τρόπο παράδοσής τους, ώστε να μη γίνουν ρωσικός στόχος και το ΝΑΤΟ «συρθεί» σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δεν ανέφερε ποιες χώρες έστειλαν στρατιωτικά αεροσκάφη, πάντως αναγνώρισε πως έγιναν νέες παραδόσεις και πως η Ουκρανία διαθέτει σήμερα περισσότερα από όσα είχε πριν από δύο βδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν έστειλε κανένα αεροσκάφος στο Κίεβο, αλλά μόνο ανταλλακτικά, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει σχέδια για μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων Mi-17 στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.

Η συζήτηση των ΗΠΑ με άλλα κράτη του ΝΑΤΟ για αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων, μαχητικών αεροσκαφών και άλλου βαρέως εξοπλισμού στην Ουκρανία συνοδεύεται πάντα και από μια άλλη συζήτηση: Την αντικατάσταση των παλιών οπλικών συστημάτων (κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) με νέα, από τις ΗΠΑ (αλλά και τη Γερμανία), με καλύτερους όρους για τις χώρες που θα έδιναν εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ετσι και τα αμερικανικά και γερμανικά μονοπώλια της στρατιωτικής βιομηχανίας προσδοκούν «χρυσές δουλειές» και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενισχύονται ακόμα περισσότερο στρατιωτικά στην Ανατολική Ευρώπη, με εγκατάσταση πολύ πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Ενδεικτικά: Η Πολωνία «προσφέρθηκε» να δωρίσει στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη Mig-29 και να αγοράσει από τις ΗΠΑ χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία και σε αντάλλαγμα πήρε – τουλάχιστον προσωρινά – αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής ασπίδας «Patriot» από Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Επίσης η Σλοβακία θα εξετάσει την παραχώρηση «Mig-29» αν υπάρξει συμφωνία για εναλλακτική λύση στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου της και ήδη βρίσκεται σε σχετικές επαφές. Το 2024 αναμένει τις πρώτες παραδόσεις αμερικανικών «F-16» από τα συνολικά 18 που παρήγγειλε το 2018, ενώ δεν αποκλείεται αυτές να επισπευστούν.

Στο μεταξύ, απανωτές είναι οι εξαγγελίες κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για αποστολή αμυντικού και επιθετικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Πέρα από τους τζίρους δισεκατομμυρίων που αναμένονται για την πολεμική βιομηχανία, η Ουκρανία δένεται όλο και πιο στενά στο ευρωατλαντικό άρμα.

Μόνο την περασμένη βδομάδα, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς ανακοίνωσαν πως θα στείλουν βαριά συστήματα πυροβολικού, μετά από αίτημα του Κιέβου, καθώς σε αυτήν τη φάση του πολέμου θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η Βρετανία σχεδιάζει εκτός των άλλων να στείλει σύντομα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας «Stormer», τεθωρακισμένα εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και εξετάζει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα, ενώ η Νορβηγία έστειλε 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral.

«Σχεδόν μηδενική εικόνα» μόλις τα ΝΑΤΟικά όπλα περάσουν τα σύνορα…

Ενα μεγάλο ζήτημα είναι πού καταλήγουν αυτά τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία, πώς χρησιμοποιούνται και πώς θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, καθώς στη χώρα δρουν από παραστρατιωτικές ναζιστικές οργανώσεις μέχρι στρατοί της μαφίας, ξένοι μισθοφόροι από διάφορες χώρες. Οι ΗΠΑ έχουν λίγους τρόπους για να παρακολουθήσουν την πορεία αντιαρματικών, αντιαεροπορικών και άλλων όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία όταν αυτά περνούν τα σύνορα, παραδέχεται αξιωματούχος στο CNN.

«Οταν (τα όπλα) μπαίνουν στην ομίχλη του πολέμου, έχουμε σχεδόν μηδενική εικόνα», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι ένας συνειδητός κίνδυνος που η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει»…

Τζίροι πολλών δισ. με χρήματα των λαών

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι τώρα στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 4 δισ. δολαρίων, τα 3,4 μετά τη ρωσική εισβολή. Την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ακόμη 800 εκατ. δολάρια «για να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμά στην περιοχή του Ντονμπάς», ενώ άλλα 800 εκατ. είχε ανακοινώσει μόλις στα μέσα Απρίλη.

Επιπλέον, τα λεγόμενα «drones – φαντάσματα» αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Πριν από μερικές μέρες, στο Πεντάγωνο έγινε μία συνάντηση με εκπροσώπους των 8 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών («Boeing», «L3Harris», «Raytheon», «BAE Systems», «Lockheed Martin», «Huntington Ingalls», «General Dynamics», «Northrop Grumman») για την προσαρμογή της παραγωγής τους, καθώς οι εξοπλισμοί που δίνονται στην Ουκρανία από το στοκ των ΗΠΑ θα πρέπει να αναπληρωθούν. Προφανώς, αυτά τα δισ. δολάρια που δίνουν οι ΗΠΑ ως «βοήθεια» στην Ουκρανία, καταλήγουν στα ταμεία της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Με το «βλέμμα» σε μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και σε φάση οξυμένου παγκόσμιου ανταγωνισμού, ο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση αμυντικών δαπανών 800 δισ., ύψος ρεκόρ για περίοδο «ειρήνης», για το επόμενο έτος. Την ίδια στιγμή ο αμερικανικός λαός καλείται να «σφίξει κι άλλο το ζωνάρι»…

Αντίστοιχα, στη Γερμανία, την ώρα που ο λαός καλείται να βρει τρόπους να «εξοικονομήσει» Ενέργεια, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε «Αμυντικό Ταμείο» ύψους 100 δισ. ευρώ.

Εκτός από αυτά, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα άλλα 2 δισ. ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Από αυτά απευθείας στην Ουκρανία θα δοθούν 1,2 δισ., ώστε να τα επενδύσει σε εξοπλισμούς. Με αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός καγκελάριος προσπαθεί να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι), αλλά και εντός ΝΑΤΟ – ΕΕ, για το γεγονός ότι δεν έχει στείλει στην Ουκρανία βαρέα όπλα, χωρίς να στοχοποιείται η Γερμανία από τη Ρωσία. Επιπλέον ωφελεί άμεσα τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, όπου αναμένεται να καταλήξουν αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ.

«Επειδή τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα με το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, εμείς οι ίδιοι είμαστε σε στενή επαφή με τη γερμανική αμυντική βιομηχανία. Ρωτάμε απευθείας τις εταιρείες τι είναι διαθέσιμο», δήλωσε πρόσφατα ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο, Αντρ. Μέλνικ, στην «Tagesspiegel», ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ανοιχτά στις συνεντεύξεις του ως «ντίλερ όπλων»…

Εξάλλου και η γερμανική πολεμική βιομηχανία «Rheinmetall» «προσφέρθηκε» πρόσφατα να πουλήσει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα «Leopard», αν η κυβέρνηση δώσει άδεια.

Όπως ισχυρίστηκε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα πάρει γρήγορα σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμό, που ο στρατός της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιπρόσθετη εκπαίδευση και πως η Γερμανία το κάνει αυτό ενισχύοντας τα αποθέματα συμμαχικών χωρών, που είχαν τέτοιο οπλισμό, με αντάλλαγμα σύγχρονο γερμανικής κατασκευής, δηλαδή πουλώντας προϊόντα της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η Γερμανία έχει συμφωνήσει μια τέτοια ανταλλαγή με τη Σλοβενία, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το «Reuters». Η Σλοβενία θα δώσει άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, ενώ το Βερολίνο θα παραδώσει στη Σλοβενία περίπου 20 οχήματα μάχης πεζικού «Marder» και 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Fuchs».

Πιεζόμενη από δημοσιογράφους να απαντήσει αν γερμανικά άρματα μάχης «Leopard» θα σταλούν στην Ουκρανία, είπε πως οι στρατιώτες θα χρειαστούν εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν έναν τόσο προηγμένο εξοπλισμό και πως το Βερολίνο θα πληρώσει για την εκπαίδευσή τους.

«Παρέχουμε 1 δισ. ευρώ επειδή θα πρέπει να σκεφθούμε όχι μόνο τις ερχόμενες μέρες και τους ερχόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια για τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για άμυνα τώρα, αλλά και για μια ελεύθερη Ουκρανία στο μέλλον», είπε.

Εκτός από τις αποστολές όπλων, υπάρχουν επίσης αναφορές και για Αμερικανούς και Βρετανούς εκπαιδευτές, που βρίσκονται στην Ουκρανία ή σε γειτονικές χώρες για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς μαχητές στη χρήση τους, σε συνέχεια όλης της επιχείρησης εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού όλη την περίοδο 2014-2022 από το ΝΑΤΟ για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και για γενικευμένο πόλεμο με τη Ρωσία.

«Έκκληση» αποτελεσματικότερης προετοιμασίας του ΝΑΤΟ για πόλεμο με τη Ρωσία

Σύμφωνα με τον Βρετανό στρατηγό, Ρ. Μπάρονς, επικεφαλής της Διοίκησης των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων το διάστημα 2013-2016, το ΝΑΤΟ και η Βρετανία δεν είναι έτοιμοι για έναν πόλεμο με τη Ρωσία – τον οποίο φαίνεται να μεταθέτει για το μέλλον – και θα πρέπει να εξοπλιστούν περισσότερο.

«Ο κύριος λόγος που θέλουμε να αποφύγουμε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο. Και θα έπρεπε να ντρεπόμαστε γι’ αυτό», είπε ο στρατηγός Μπάρονς, σε ακρόαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας την Τρίτη.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι «η επαναφορά της ισορροπίας δυνάμεων με τη Ρωσία» όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα, ώστε η Μόσχα «να μην πιστεύει πλέον ότι μπορεί να θέτει τους όρους της συζήτησης με το ΝΑΤΟ», είπε.

Ο Μπάρονς ζήτησε την επιτάχυνση του εξοπλισμού της Βρετανίας. Η Βρετανία παρουσίασε πέρσι σχέδια για ανανέωση και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της, με υπέρβαση του 2% του ΑΕΠ ετησίως για την Αμυνα, αίροντας το ανώτατο όριο στο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της χώρας, μέτρα κυβερνοασφάλειας κ.ά.

Ο στρατηγός είπε παρ’ όλα αυτά ότι τα σχέδια είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της κατάστασης ασφαλείας που θα αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Προειδοποίησε ότι οι εντάσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα.

Πρότεινε η Βρετανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, με άμεση ώθηση στις αμυντικές δαπάνες και κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ.
Ο Μπάρονς ισχυρίστηκε επίσης πως η Βρετανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα αμυντικά συστήματα για να προστατευτεί σε περίπτωση ρωσικών επιθέσεων: «Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σκεφτεί τις συνέπειες των ρωσικών πυραύλων κρουζ που φθάνουν στο Λονδίνο… Δεν έχουμε τα μέσα να τους αντιμετωπίσουμε, παρά μόνο σε μικρούς αριθμούς».

Είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να κάνει μια «κίνηση» στην Ουκρανία αν οι ρωσικές δυνάμεις απειλήσουν μεγαλύτερα τμήματα της χώρας από αυτά του Ντονμπάς. «Και αυτή η κίνηση θα ήταν ευκολότερη αν είχαμε κάνει οποιεσδήποτε προετοιμασίες για να δράσουμε υπό αυτές τις συνθήκες με την ταχύτητα που απαιτείται, και δεν το έχουμε κάνει», είπε».

Ε. Μ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...