ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί οι Ρώσοι τουρίστες μας γύρισαν φέτος την πλάτη;

«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και το γάιδαρος». Με την έκφραση αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που επικράτησε φέτος στη χώρα μας σε σχέση με τον ρώσικο τουρισμό. Η πανδημία, η πολιτική κατάσταση, οι βίζες και τα αεροπορικά δρομολόγια, ήταν οι κύριοι λόγοι, για την κατρακύλα των αφίξεων των Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα το 2021, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια τι θα γίνει του χρόνου.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των αεροδρομίων, στους κυριότερους προορισμούς που διακοπών τους, οι Ρώσοι τουρίστες φέτος δεν ξεπέρασαν τις 100.000έναντι περίπου 610.000 χιλιάδων το 2019 και κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι σε σχέση με τις χρονιές ρεκόρ του 2013-2014.

Στις αρχές της φετινής σεζόν, οι ενδείξεις από τη ρώσικη αγορά ήταν συμπαθητικές, ενώ οι εκτιμήσεις αισιόδοξες. Τον περασμένο Απρίλιο, ο τότε υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επιστρέφοντας από τη Μόσχα είχε δηλώσει ότι αναμένουμε τουλάχιστον 500.000 τουρίστες φέτος, κοντά δηλαδή στα επίπεδα του 2019, αφού η χώρα μας θα δέχεται εκείνους που είναι εμβολιασμένους με το ρώσικο Sputnik, χωρίς άλλο έλεγχο, ενώ θα επιτρέπεται η χωρίς διατυπώσεις και καραντίνα η είσοδος όσων είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν πιστοποιητικό ανοσίας ή αρνητικό τεστ κορονοϊού.

Η αισιοδοξία ήταν διάχυτη, καθώς ελάχιστες ήταν οι χώρες που δεχόντουσαν το ρώσικο εμβόλιο και ακόμη πιο λίγες εκείνες που θα άνοιγαν τα τουριστικά τους σύνορα τόσο νωρίς.

Και ενώ ο ρωσικός τουρισμός καθυστερούσε να εκκινήσει, λόγω της πανδημίας, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να περνούν χωρίς πτήσεις προς Ελλάδα, μια νέα απόφαση του ελληνικού κράτους έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Από τις 30 Ιουνίου, όλοι οι ρώσοι που έφταναν στη χώρα μας, άσχετα με το αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι θα έπρεπε να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test και επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονταν σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στα visa centers στη Ρωσία παρατηρούνταν μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις, πολλά από αυτά στις επαρχιακές πόλεις δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ άλλαξε και ο τρόπος έκδοσης βίζας για τα παιδιά.

Την ίδια περίοδο, στα μέσα Ιουνίου, αναστέλλει τη λειτουργία του ο μεγαλύτερος tour operator στην Ελλάδα για επισκέπτες από Ρωσία. Η Mouzenidis Travel Greece, μετά και τον ξαφνικό θάνατο του ιδρυτή της αλλά και τη δραματική μείωση των εσόδων της λόγω της πανδημίας, που έφτανε το 95%, ουσιαστικά πτώχευσε.

Πώς κινήθηκε ο ρώσικος τουρισμός στη χώρα μας το 2021

Η Κρήτη και η Χαλκιδική, ακολουθούμενες από τη Ρόδο και την Κέρκυρα αποτελούν τις αγαπημένες περιοχές για διακοπές των ρώσων τουριστών.

Το 2019 η Κρήτη υποδέχτηκε πάνω από 270.000 Ρώσους τουρίστες, ενώ φέτος οι αφίξεις τους μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη δεν ξεπέρασαν τις 36.000. Παρόμοια εικόνα και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που διοχετεύει τους τουρίστες κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής. Οι αφίξεις από τη Ρώσικη αγορά το 2021 έφτασαν τις 35.000, έναντι 160.000 περίπου το 2019.

Στη Ρόδο η μείωση που σημειώθηκε ήταν ακόμη μεγαλύτερη, με μόλις 16.500 ρώσους τουρίστες να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί, αντί των 110.000 περίπου του 2019. Τέλος την Κέρκυρα επισκέφτηκαν φέτος σχεδόν 9.000 ρώσοι, αντί 45.000 το 2019.

Οι δηλώσεις των Ρώσων tour operators στο NEWS 247

Ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece, ενός από τους μεγαλύτερους ρώσους tour operators στη χώρα μας δηλώνει στο NEWS 247: «Πολλά πράγματα πήγαν φέτος στραβά. Κατ’ αρχάς η ρώσικη αγορά δεν άνοιξε ελεύθερα και άνοιξε αργά. Η Ελλάδα ως προορισμός μπορεί να εκκίνησε στις 14 Μαΐου, όμως οι πρώτες «μαζικές» πτήσεις από Ρωσία ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου». Όπως τονίζει, οι πτήσεις ήταν ελάχιστες, 5 κάθε εβδομάδα για Ηράκλειο και 4 για Ρόδο και αυτές μόνο από Μόσχα, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ πτήσεις από άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Αγία Πετρούπολη.

«Η αντίδραση των Ρώσων, στην ανακοίνωση της 30 ης Ιουνίου, που ουσιαστικά έλεγε ότι δεν δεχόμαστε στο Sputnik, ήταν έντονη, ενώ την ίδια ώρα η γραφειοκρατία για την έκδοση βίζας μεγάλωνε και δυσκόλεψε τρομερά η έκδοση βίζας πολλαπλών εισόδων. Οι οικογένειες που ταξίδευαν με τα παιδιά τους, έπρεπε να δηλώσουν σε συμβολαιογράφο ότι συναινούν στο να πάρουν τα παιδιά τους διακοπές, προσθέτοντας επιπλέον κόστος και χρόνο στο ταξίδι».

Όπως λέει ο κ. Χαριτίδης, οι χώρες που κέρδισαν την παρτίδα φέτος, είναι αναμφισβήτητα η Τουρκία αλλά και η Κύπρος. «Η περιοχή της Αντάλιας είναι ένας εντυπωσιακός προορισμός, από όλες τις απόψεις. Ακόμα και σήμερα μπορείς να κολυμπήσεις στη θάλασσα, ενώ οι υποδομές και οι υπηρεσίες είναι άριστες, γιαυτό και κατάφερε να πάρει μεγάλο αριθμό ρώσων φέτος». Τέλος εκτιμώντας το τι θα γίνει το 2022, ο κ. Χαριτίδης είπε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία με το θέμα της αύξησης των καυσίμων, που θα φέρει αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς τη στιγμή που μιλάμε η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρωσία είναι κακή, γεγονός που επηρεάζει τις προκρατήσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι η Τουρκία δέχτηκε πάνω από 3,3 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, σε μια σεζόν που ξεκίνησε τέλος Ιουνίου, ενώ την Κύπρο επισκέφτηκαν πάνω από 400.000.

«Πολιτικό» χαρακτήρισε το θέμα που προέκυψε με τον τουρισμό της Ρωσίας προς την Ελλάδα, ο κ. Εργκούλ Καγκάν αντιπρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους tour operator, της Pegas Hellas. Σε δηλώσεις του στο NEWS247, τόνισε ότι η πολιτική κατάσταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έφερε μια «τιμωρία» από την πλευρά της Ρωσίας, προς τη χώρα μας. «Δεν υπήρξαν καθόλου πτήσεις charter προς την Ελλάδα, παρά μόνο ελάχιστες προγραμματισμένες και αυτές μόνο από τη Μόσχα», λέει ο κ. Καγκάν και συνεχίζει: «Εκτός από αυτό υπήρξε μεγάλο θέμα και με τις βίζα, που η έκδοση τους φέτος ήταν πολύ δύσκολη».

Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, οι Ρώσοι τουρίστες αγαπούν τους ελληνικούς προορισμούς. «Η Ελλάδα είναι ένα brand, Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Κως, είναι προορισμοί που αγαπούν ιδιαίτερα οι Ρώσοι, για πολλούς λόγους. Για το φαγητό, τη διασκέδαση, τους ανθρώπους». Σχετικά με τις προβλέψεις του για το 2022 ο κ. Καγκάν λέει ότι είναι νωρίς να εκτιμήσει και πριν τις αρχές Μαρτίου δεν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. «Θεωρώ ότι η κίνηση θα αποκατασταθεί το 2023», δήλωσε.

news247.gr 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θα σώσουμε τώρα την οικονομία της Γερμανίας!

Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…

5 hours ago

Χανιά: Συνελήφθη με 1,6 κιλά κάνναβη

Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…

5 hours ago

Συνελήφθη σπείρα διαρρηκτών στο Ηράκλειο – Λεία άνω των 115.000 ευρώ

Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…

5 hours ago

Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης στηρίζει τον εφημέριο του Αλικιανού

Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…

5 hours ago

Η Β. Κορέα στέλνει στη Ρωσία τα πιο ισχυρά κανόνια στον κόσμο

Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan”  έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…

7 hours ago

Κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης: Το 70% με μεικτό εισόδημα κάτω των 1.200 ευρώ, το 54% κάτω των 1.000 ευρώ

Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…

8 hours ago

This website uses cookies.