ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Ερντογάν «απασφάλισε» και «πυροβολεί» τη Γερμανία, τη Δύση και το Ισραήλ

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, θα πρέπει να καταριέται την ώρα και την στιγμή που κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί το Βερολίνο και να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου μαζί του, το βράδυ της Παρασκευής (17/11), αν και έγιναν κοπιώδεις προσπάθειες την τελευταία στιγμή να μην γίνουν κοινές δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε στείλει λίγες μέρες πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο, τροχιοδεικτικές βολές από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όταν προειδοποιούσε ότι θα έστελνε τα μηνύματα του στη Γερμανία κι από εκεί στην Ευρώπη, τη συλλογική Δύση και του Ισραήλ συμπεριλαμβανομένου, σε σχέση με τα όσα λαμβάνουν χώρα στη λωρίδα της Γάζας.

Για όσους πίστευαν ότι θα υπήρχε αυτοσυγκράτηση από την μεριά του Ερντογάν και θα υπερίσχυε η διπλωματία, προφανώς είχαν ξεχάσει την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο.

Το 2018 και στην συνάντηση του με την τότε Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βγάλει μια λίστα με ονόματα Τούρκων πολιτών που ζούσαν στην Γερμανία και ήθελε να εκδοθούν στην Τουρκία γιατί ήταν μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

Όπως έχουμε γράψει στο iEidiseis οι σχέσεις των δυο χωρών είναι αλληλεξαρτώμενες σε πολλά θέματα, ενέργεια, οικονομία, μετανάστευση και φυσικά οι 3,5 εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολίτες της Γερμανίας.

Βρίσκοντας το «φιλόξενο» βήμα του Βερολίνου, ο Τούρκος Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία για να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ, έχοντας όμως μια διαφοροποιημένη ρητορική σε σύγκριση με το εσωτερικό.

Για παράδειγμα, ενώ υπερασπίστηκε την Χαμάς και έκανε κάποιες συγκρίσεις με το Ισραήλ, δεν την αποκάλεσε απελευθερωτικό κίνημα, όπως έκανε τόσες φορές στις ομιλίες του στην Τουρκία. Επίσης στις αναφορές και κατηγορίες που εξαπέλυσε για το Ισραήλ, δεν ανέφερε το όνομα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάτι που κάνει κατά κόρον στην Άγκυρα.

Αναζητώντας τον λόγο γι’ αυτή τη μεταστροφή, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήθελε να προσαρμοστεί σε μια πιο δυτικότροπη ρητορική, επενδύοντας στο συναίσθημα και την ευαισθησία των πολιτών που θα άκουγαν την ομιλία του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στα δεινά των Παλαιστινίων, τους θανάτους αθώων πολιτών, τον βομβαρδισμό νοσοκομείων, σχολείων, τζαμιών και εκκλησιών.

Συν τοις άλλοις ενοχοποίησε τη Δύση πως δεν αντιμετωπίζει με τα ίδια μέτρα και σταθμά τις ισραηλινές απώλειες και τις απώλειες των Παλαιστινίων, κατηγορώντας ευθέως τη Γερμανία, αλλά και τη συλλογική Δύση, ότι χρωστούν στο Ισραήλ και γι’ αυτό στοιχίζονται από πίσω του.

Η μαχαιριά όμως που πρέπει να πόνεσε τον Γερμανό Καγκελάριο, ήταν όταν δημόσια ο Ερντογάν υπενθύμισε το Ολοκαύτωμα, μια βαριά «κληρονομιά» για τους Γερμανούς, λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο στηρίζουν το Ισραήλ. Από ενοχές.

Θέλει θράσος και θάρρος μαζί, ακόμα κι αν είσαι ο Ερντογάν, για να εκφραστείς έτσι δημόσια απέναντι στον οικοδεσπότη Γερμανό Καγκελάριο. Προφανώς ο γερμανοτραφής επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας, Αλτούν, να συμβούλεψε τον Τούρκο Πρόεδρο να προβοκάρει τον Σολτς, μετρώντας αντιδράσεις.

Για την Τουρκία, η Γερμανία παραμένει η ηγέτιδα χώρα της ΕΕ, αλλά όπως πιστεύουν στην Άγκυρα, δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή όσο επί Μέρκελ, και ότι οι δυο χώρες είναι παρόμοιας δυναμικότητας στη διεθνή σκηνή.

Αυτός ενδεχομένως να ήταν και ο λόγος που έγινε σε δημόσια θέα αυτό το μπρα ντε φερ, στο οποίο δεν αντέδρασε δημόσια τουλάχιστον ο Όλαφ Σολτς, που αρκέστηκε να παρακολουθεί και να επαναλαμβάνει εμφανώς σοκαρισμένος την στήριξη του στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν επίσης κατάφερε με την παρουσία του στο πόντιουμ της Καγκελαρίας να «κάψει» τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Σολτς να του «τραβάει» το αυτί για τη στήριξη του στη Χαμάς και για την άρνηση του στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία.

Στο πρώτο, ο Τούρκος Πρόεδρος, έκανε δημόσια «μαθήματα» κατηγορώντας τη Δύση για την ολοκληρωτική στήριξη τους στο Ισραήλ. Στο θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, είπε ότι υπάρχουν κι αλλού «πορτοκαλιές», στέλνοντας μηνύματα σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται από την ανάγκη του για αγορά 5 γενιάς μαχητικών αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο αυτό αναφερόμενος στην Βορειοατλαντική Συμμαχία ο Ερντογάν σημείωσε ότι «πρώτα απ’ όλα, η Τουρκία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ και κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων. Η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα στο ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει σημασία ποιος είναι στο ΝΑΤΟ, δεν έχει σημασία ποιες είναι οι σκέψεις και οι απόψεις τους» στέλνοντας σαφές μήνυμα για την αυτόνομη πορεία της Τουρκίας αλλά κι ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μόνο σίγουρη δεν μπορεί να είναι.

Διαβάζοντας προσεκτικά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτό που γίνεται σαφές είναι η προσπάθεια του να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή. Γι’ αυτό εξάλλου έκανε δημόσια πρόταση ώστε Τουρκία και Γερμανία να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια διασφάλισης κατάπαυσης του πυρός και εκεχειρίας.

«Εσείς κρατάτε τη μία πλευρά και εμείς κρατάμε την άλλη και ας διασφαλίσουμε μαζί αυτή την εκεχειρία. Αν μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα και να διασφαλίσουμε μια τέτοια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μαζί Γερμανία και Τουρκία, μπορούμε να έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε την περιοχή από αυτό το δαχτυλίδι της φωτιάς» δήλωσε ο Ερντογάν αναδεικνύοντας την Τουρκία ως την αξιόπιστη δύναμη του ισλαμικού και αραβικού κόσμου.

Ενδεχομένως να ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για τον Όλαφ Σολτς το βράδυ της Παρασκευής, εκτός κι αν άφησε επίτηδες τον Ερντογάν να τα πει δημόσια ώστε να βγάλει την ένταση από μέσα του κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών, όταν και θα υπάρχει ουσία στις συζητήσεις.

Η επιστροφή του Τούρκου Προέδρου και τα όσα θα πει στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων που κάνει μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος εν πτήση, ίσως να δώσει πολλές απαντήσεις. Όπως και τα όσα θα διαρρεύσει η Καγκελαρία επίσημα ή ανεπίσημα για τη συνάντηση τους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι πιέζει για προληπτικά χτυπήματα

Όπως αναφέρει το newsweek, την πρόταση ενός επικεφαλής του ΝΑΤΟ να στοχεύσει η συμμαχία τις…

26 seconds ago

Εργασίες της ΔΕΥΑΧ στις οδούς Μάρκου Μπότσαρη, Παρθενίου Κελαϊδή, Κυδωνίας και Κισσάμου

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι τμηματικά συνεχίζονται οι εργασίες που υλοποιούνται…

12 mins ago

1ος Υπερμαραθώνιος Ε4: Μήνυμα προστασίας της φύσης και βιώσιμης ανάπτυξης από την Πρωτοβουλία Σφακιων ενάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ

Η Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ διοργανώνει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου τον 1ο Υπερμαραθώνιο…

14 mins ago

Βραβεία Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας 2024: Γιορτή Δημιουργικότητας και Καινοτομίας στην Κρήτη

Το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνει την τελετή απονομής των Βραβείων Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας…

16 mins ago

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ο Ανδρουλάκης μηνύει μάρτυρα – κλειδί για το Predator που δεν κλήθηκε ποτέ για κατάθεση

Μήνυση κατά του προσώπου, που μέσω χρεωστικής κάρτας φέρεται να πλήρωσε τα «μολυσμένα» με Predator SMS που εστάλησαν…

55 mins ago

Ομόφωνο ψήφισμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Χανίων κατά της επίσκεψης του ΓΓ του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολέμους

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα καταδικάζοντας την επίσκεψη του Γενικού…

56 mins ago

This website uses cookies.