Του Σπύρου Σιδέρη
Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχοφ παρατηρείται εδώ και τρεις ημέρες, λίγες ώρες δηλαδή μετά την συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη. Τυχαίο; Μπορεί ναι μπορεί κι όχι.
Παρότι η κλίμακα της απόσυρσης δεν είναι ακόμη σαφής, είναι πιθανό να μιλάμε για την απόσυρση των στρατευμάτων από το σύνολο της περιοχής του Κιέβου και από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Τσερνίχιβ.
Οι Ρώσοι σε πολλές περιπτώσεις αποσύρονται μόνοι τους, χωρίς μάχη. Αν και όχι παντού. Η ουκρανική διοίκηση αναφέρει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αποκρούει τα ρωσικά στρατεύματα σε διάφορες περιοχές του Κιέβου και ιδιαίτερα στην περιοχή Τσερνίχιβ.
Στις περιπτώσεις όπου τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν μόνα τους, τα ουκρανικά στρατεύματα (και πάλι, σε πολλές περιπτώσεις) δεν καταδιώκουν τις εχθρικές φάλαγγες που υποχωρούν, αλλά σταματούν και εισέρχονται σε οικισμούς που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές ότι ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε θέσεις που κατείχε προηγουμένως στην περιοχή του Κιέβου. Μόλις το πρωί της Παρασκευής άρχισαν να φθάνουν αναφορές ότι ουκρανικά στρατεύματα είχαν εισέλθει στην περιοχή. Επισήμως, η μεταβίβαση των οικισμών στον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαιώθηκε μόλις το απόγευμα της Παρασκευής σε έκθεση του Γενικού Επιτελείου. Και όχι όλοι τους.
Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να μιλάμε για κάποιου είδους διαδικασία που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, όταν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε “σημαντική μείωση της δραστηριότητας” κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ.
Αρχικά, ωστόσο, υπήρχε η ευρεία πεποίθηση ότι αυτό θα σήμαινε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα στραφούν στην άμυνα και θα εγκαταλείψουν τις ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις. Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι ο ρωσικός στρατός είχε αποσυρθεί εντελώς από την περιοχή του Κιέβου.
Ο Προεδρικός Σύμβουλος του Ζελένσκι Ολεκσέι Αρέστοβιτς εξηγώντας το σημειώνει ότι «ο εχθρός κάνει μια μερική εναλλαγή με την απόσυρση των στρατευμάτων και την αναδιάταξή τους, πιθανώς στη ζώνη αποκλεισμού. Όμως, αποτυγχάνει να εξασφαλίσει πλήρως τις περιοχές και τις περιφέρειες που θα ήθελαν να κρατήσουν. Τα ουκρανικά στρατεύματα τους απωθούν, καθιστώντας αδύνατη μια επίθεση στο Κίεβο».
Ήδη από την Πέμπτη, υπήρχαν αναφορές ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονταν με ομαλό τρόπο από τα εδάφη των περιφερειών Κιέβου και Τσερνίχιβ.
Αναφέρθηκε ότι είχαν αποσυρθεί από το Τσερνομπίλ και το Σλαβούτιτς και την Παρασκευή η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον Γιεβγένο Κραμαρένκο, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ζώνης Αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι στρατιώτες δεν βρίσκονται στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, αλλά ορισμένοι από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζώνη αποκλεισμού.
Έτσι, βλέπουμε μέσω των αναφορών και των βίντεο που αναρτώνται, μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την πρωτεύουσα και ουσιαστικά πλήρη απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αν και όχι σε όλες, αυτό έγινε χωρίς να διεξαχθούν μάχες.
Αν μη τι άλλο, αυτό δείχνει ότι οι Ρώσοι αποσύρθηκαν βάση σχεδίου και δεδομένης της στάσης που κρατά η ουκρανική διοίκηση με την είσοδο στους απελευθερωμένους οικισμούς και την επίσημη ενημέρωσή τους, το Κίεβο ήταν επίσης ενήμερο για το σχέδιο αυτό. Παρεμπιπτόντως, ο Αρέστοβιτς είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ρώσοι θα αποχωρούσαν από το Κίεβο.
Πρόκειται πιθανώς για την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων της Ρωσίας που ανακοινώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τη “σημαντική μείωση της δραστηριότητας”. Το οποίο, πολύ πιθανόν, είχε επίσης συμφωνηθεί εκ των προτέρων με την ουκρανική πλευρά.
Όπως αναφέρουν Ουκρανοί αναλυτές, η απόσυρση αυτή των ρωσικών στρατευμάτων οφείλεται σε αλλαγή προτεραιοτήτων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πεπεισμένο ότι δεν είναι σε θέση να διασπάσει την ουκρανική άμυνα της πρωτεύουσας με τις υπάρχουσες δυνάμεις του, ανακοίνωσε ότι ο κύριος στόχος είναι να φτάσει στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.
Και από αυτή την άποψη η παρουσία μεγάλων ρωσικών δυνάμεων κοντά στο Κίεβο δεν είχε κανένα νόημα. Καθώς το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να κρατήσουν τις θέσεις τους, εκτεθειμένοι σε συνεχή πυρά από τα ουκρανικά στρατεύματα και την απειλή ενός χτυπήματος από τη δυτική κατεύθυνση, όπου ήταν συγκεντρωμένες οι εφεδρείες του ουκρανικού στρατού. Σε μια τέτοια κατάσταση, ήταν όχι μόνο άχρηστο αλλά και επικίνδυνο να παραμείνουν κοντά στο Κίεβο.
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να αποσυρθούν από την περιοχή του Κιέβου για να μετακινηθούν σε άλλα σημεία του μετώπου. Πρώτα απ’ όλα, στο Ντονμπάς, καθώς ήταν ο κύριος στόχος, και ενδεχομένως και στο νότο. Να επαναλάβει τον αποκλεισμό προς την κατεύθυνση του Μυκολάιφ και της Οδησσού.
Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή του Κιέβου αποτελεί μια μεγάλη ψυχολογική, στρατιωτική, πολιτική και επικοινωνιακή νίκη για την Ουκρανία, είτε έγινε βάση συμφωνίας είτε μονομερούς απόφασης της Ρωσίας. Τώρα ορισμένα από τα ουκρανικά στρατεύματα που αναπτύχθηκαν για την υπεράσπιση της πρωτεύουσας μπορούν να μεταφερθούν προς τα νότια και ανατολικά, ενισχύοντας τμήματα του μετώπου εκεί.
Τώρα πλέον τα κύρια γεγονότα θα εκτυλιχθούν στα ανατολικά στις περιοχές των Χάρκοβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και ενδεχομένως στα νότια της χώρας.
Η πολιτική και όχι μόνο ζωή της Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες,…
Τα νέα video που παρουσιάζουν τις περιπέτειες της «Smart Κατσούνας» έχουν σχεδιαστεί για να γίνουν…
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
This website uses cookies.