Μεγάλες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία σε όσους έλαβαν γνώση, έχει προκαλέσει η επείγουσα οδηγία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) προς όλες τις διοικήσεις όλων των Υγειονομικών Περιφερειών, που παρουσιάζει αποκλειστικά το Tvxs.gr.
Με το έγγραφο, το οποίο έχει τον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», ζητείται η προσωρινή αναστολή των ΜΕΘ μόνο για 3 μέρες για την τακτική συντήρηση τους, αντίθετα με τη συνηθισμένη πρακτική παλιότερων ετών όταν οι ΜΕΘ έκλειναν περίπου για έναν μήνα, για να συντηρηθούν και ανανεωθούν πλήρως.
Οι αντιδράσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων υπηρετούν στις μονάδες περίμεναν πώς και πώς την καλοκαιρινή ανάπαυλα για να ξεκουραστούν. Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας, το προσωπικό είναι εξαντλημένο.
Ανησυχητικά τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς
Η οδηγία προκαλεί ανησυχία, γιατί δείχνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στη μάχη κατά του ιού, καθώς εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα (γνωστή και ως ινδική μετάλλαξη) θα έχει σαρώσει την Ευρώπη.
Τo Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε τελευταία του ενημέρωση αναφέρει πως με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η μετάλλαξη Δέλτα, η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και το 90% έως το τέλος του Αυγούστου. Όπως επισημάνθηκε για την προστασία από την συγκεκριμένη μετάλλαξη απαιτείται ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις και οι ευρωπαίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως το συντομότερο δυνατό, εντός του καλοκαιριού.
Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC δρ Αντρέα ‘Αμον για τη μετάλλαξη, που ήδη έχει εντοπιστεί σε 23 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων […] Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως». Στα «καλά νέα», όπως είπε η διευθύντρια του ECDC, είναι πως «η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της».
Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech, με διπλή δόση, ήταν σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ωστόσο, μια μόνο δόση του εμβολίου είχε μόνο 33% αποτελεσματικότητα.
Με βάση τις προειδοποιήσεις και τα ερευνητικά δεδομένα, τα στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα είναι ανησυχητικά, καθώς μόλις το 44% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα Our World in Data, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, ανέρχεται στο 57%. Το δε ποσοστό των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, που σύμφωνα με το ECDC αποτελεί και την προϋπόθεση για υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, είναι μόλις 31%.