Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Για θεότητα ή μητέρα «μιλά» ο Δίσκος της Φαιστού

Η θρησκευτική «Βίβλος» ενός ισχυρού μινωικού βασιλείου ίσως διαβαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει κατά 90% την επιγραφική μελέτη του δίσκου που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του.Αυτό γνωστοποίησε ο δρ Γκάρεθ Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΤΕΙ Κρήτης, παρουσιάζοντας τα πορίσματα των πολυετών ερευνών του σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΙ Κρήτης με τον Δήμο Χανίων.

Η επιγραφική μελέτη του Δίσκου της Φαιστού πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Οουεν, μιλά για μία θεότητα ή μητέρα. Οπως ανέφερε, ο ίδιος και οι συνεργάτες του μπορούν να διαβάσουν το 90% του δίσκου με φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Β. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη τι γράφει. Ελπίζει το βήμα της αποκρυπτογράφησης να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.

«Στην Κρήτη έχουμε γραφές με ιδεογράμματα και εικονογράμματα πάνω σε σφραγιδόλιθους που χρονολογούνται στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.», είπε ένας κορυφαίος Ελληνας επιγραφολόγος, ο Χαράλαμπος Κριτζάς, σε ομιλία του στο πλαίσιο των μαθημάτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας που είναι αφιερωμένα στην Κρήτη.

Ο κ. Κριτζάς σημειώνει πως η λεγόμενη ιερογλυφική γραφή είναι μια συστηματικότερη μορφή γραφής, με κύριο παράδειγμα τον Δίσκο της Φαιστού, που κρατάει έως σήμερα το μυστήριό του. Τα τελευταία δείγματα της ιερογλυφικής γραφής φθάνουν έως το 1500 π.Χ. «Η Γραμμική Α παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1450 και ένα τουλάχιστον δείγμα της σώζεται σε ένα ειδώλιο με γραπτή επιγραφή που χρονολογείται στα 1375 π.Χ.».

Η γλώσσα στη Γραμμική Α «είναι η μινωική που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί και η μετεξέλιξη της είναι η Γραμμική Β που σχετίζεται με τη μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη. Τα παλαιότερα δείγματά της έχουν βρεθεί στην Κνωσό και χρονολογούνται στα 1470-1400 π.Χ. και τα νεότερα στην αρχαία Κυδωνία (σημερινά Χανιά), 1250-1200 π.Χ. Η Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 και είδαμε ότι η γλώσσα που κατέγραφε ήταν η ελληνική σε μια πρώιμη μορφή της».

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συλληπητήρια Αντιπεριφερειάρχη και Ξενοδόχων για τον θάνατο του Μανώλη Μαθιουλάκη

Συγκίνηση προκάλεσε στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο η είδηση του θανάτου του Μανώλη Μαθιουλάκη,…

3 mins ago

Νέες Εκπαιδευτικές Περιβαλλοντικές Δράσεις στον Μ.ΥΗ.Σ. Αγυιά

H Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε. σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων σας καλεί σε…

4 mins ago

Σφακιά: Νέα έργα για πολιτισμό και πεζοπορία με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Συνάντηση για την ένταξη και υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν τον πολιτισμό και τις πεζοπορικές…

6 mins ago

Τουρισμός στην Κρήτη: Μια δελεαστική πρόταση για αύξηση της κίνησης στην εστίαση

Μεγάλη δυστοκία στις καταναλώσεις σε ταβέρνες και καφετέριες καταγράφηκε πέρυσι στον τομέα του τουρισμού παρά…

12 mins ago

Κρήτη – λειψυδρία: Στον “αέρα” οι καλλιέργειες – Πρόβλημα και σε τουριστικές περιοχές

Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να είναι η φετινή εξαιτίας της λειψυδρίας, συνέπεια…

16 mins ago

Ο Ινδός μεγιστάνας που ξεκίνησε με… 8 δολάρια και σήμερα ελέγχει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας

Αποτελεί έναν από τους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν… Ελλάδα, όταν όλοι οι υπόλοιποι…

25 mins ago

This website uses cookies.