Η Ελλάδα συμμετέχει για εντέκατη συνεχόμενη χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell με τρεις δυναμικές ομάδες που εκπροσωπούν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά. Πρόκειται για την 30η διοργάνωση του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Ρότερνταμ από τις 15 έως και τις 18 Μαΐου.
Οι τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που εκπροσωπούν και φέτος την Ελλάδα είναι:
Η Ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Πυρφόρος: Συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη φορά στο διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή.
Η Ομάδα «TUC Eco Racing» από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, µε το εξελιγμένο όχημα πόλης Eco Racer (ΕR2014): Θα είναι η έβδομη συμμετοχή της ομάδας στο Μαραθώνιο στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen), όπου τα οχήματα που συμμετέχουν είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα.
Τέλος, η Ομάδα «Poseidon» από το Τμήμα Μηχανολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα Τριήρης: Θα είναι η τρίτη συμμετοχή της στο διαγωνισμό στην κατηγορία Prototype (Battery Electric). Πέρυσι διαγωνίστηκε στην ίδια κατηγορία με πλήρως ανασχεδιασμένο όχημα, αλλά δυστυχώς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια στον 3ο γύρο, λόγω αστοχίας της καδένας στη μετάδοση κίνησης.
Ο Δρ. Παναγιώτης Κακοσίμος, επικεφαλής της ομάδας «Προμηθέας» του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή τους στο φετινό Μαραθώνιο: «Φέτος προσδοκούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και να διακριθούμε για μία ακόμη φορά τόσο για τις προσπάθειές μας που διέπονται από ομαδικό πνεύμα όσο και για τα καινοτομικά υποσυστήματα του οχήματός μας, τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από τους φοιτητές της ομάδας μας».
Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σάββας Πιπερίδης, Τεχνικό προσωπικό στο εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής, Σχολή ΜΠΔ του Πολυτεχνείου Κρήτης, δήλωσε: «Η ομάδα «TUCer» στην έβδομη συμμετοχή της παρουσιάζει πλήθος βελτιώσεων στο όχημα ER2014, στους τομείς της μετάδοσης, της ηλεκτροκίνησης καθώς και της διαχείρισης ενέργειας. Σε ένα όχημα που έχει ήδη αποδείξει την αξιοπιστία του, οι βελτιώσεις αυτές στοχεύουν στην καλύτερη προσαρμογή του στις συνθήκες και απαιτήσεις του αγώνα, ώστε να βελτιωθεί η περσινή μας επίδοση».
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας «Poseidon» του ΤΕΙ Πειραιά, Δρ Κωνσταντίνος Στεργίου, σημείωσε: «Στη φετινή μας συμμετοχή έγινε ανάπτυξη αλγορίθμων και εφαρμογή μεθόδων βελτιστοποίησης στην κατασκευή και υπολογισμό του οχήματος σε συστήματα βιομηχανικού σχεδιασμού CAD/CAE με στόχο την ελαχιστοποίηση του βάρους και των τριβών. Στο ηλεκτρολογικό κομμάτι μεταξύ άλλων έγινε ανάπτυξη και κατασκευή Battery Management System (BMS) για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των μπαταριών. Ελπίζουμε σε μια αξιόπιστη κατασκευή χαμηλής κατανάλωσης που θα χρησιμεύσει ως πειραματική διάταξη για δοκιμές νέων μεθόδων για περαιτέρω καλύτερη απόδοση».
O κ. Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα εξακολουθεί να συμμετέχει δυναμικά στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell. Νιώθουμε συγκινημένοι και περήφανοι για το γεγονός ότι η νέα γενιά δε σταματά να αγωνίζεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell προσφέρει στη νέα γενιά μηχανικών και επιστημόνων το κίνητρο να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και να προτείνει καινοτόμες λύσεις σχετικά με την οικονομία καυσίμου. Η Coral στέκεται και πάλι δίπλα τους στην προσπάθειά τους αυτή να διακριθούν σε έναν αγώνα υψηλών αξιώσεων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους!».
Ο σκοπός του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Στο θεσμό αυτό συναντώνται κορυφαίοι επιστήμονες του σήμερα με τους πρωταγωνιστές του αύριο και επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη. Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
This website uses cookies.