ΤΟΠΙΚΑ

Για πρώτη φορά ανοικτό ξανά το φαράγγι της Σαμαριάς μετά την τραγωδία

Μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν με τον θάνατο της 33χρονης Ουκρανής από τη Γερμανία μετά από πτώση βράχων κατά τη διάρκεια καταιγίδας, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς ανοίγει και πάλι τις πύλες του για τους επισκέπτες από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), μετά από διεξοδικές επιστημονικές μελέτες και αξιολογήσεις, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος κατολίσθησης στο φαράγγι έχει επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα.

Μέτρα ασφαλείας:

Για την ασφάλεια των επισκεπτών έχουν ληφθεί τα ακόλουθα μέτρα:

  • Καθαρισμός μονοπατιού: Έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός του μονοπατιού και έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
  • Ενημερωτικές πινακίδες: Τοποθετήθηκαν νέες πινακίδες σε σημεία υψηλού κινδύνου, προειδοποιώντας τους επισκέπτες.
  • Εξειδικευμένο προσωπικό: Θα υπάρχει προσωπικό που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τους κινδύνους και θα παρέχει οδηγίες ασφαλείας.
  • Συνεργασία με ΕΜΥ: Θα υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την παροχή εξειδικευμένων μετεωρολογικών προβλέψεων.
  • Περιορισμός επισκεπτών: Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, ο αριθμός των επισκεπτών θα περιορίζεται στα 1.000 άτομα ημερησίως.
  • Ηλεκτρονικά εισιτήρια: Οι οργανωμένες ομάδες θα πρέπει να προμηθεύονται ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Συμβουλές προς τους επισκέπτες:

  • Ατομική ευθύνη: Οι επισκέπτες είναι υπεύθυνοι για την προσωπική τους ασφάλεια και πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες.
  • Κατάλληλος εξοπλισμός: Συνιστάται η χρήση κατάλληλων υποδημάτων και προστατευτικού κράνους.
  • Σεβασμός στο περιβάλλον: Οι επισκέπτες καλούνται να σέβονται το φυσικό περιβάλλον του φαραγγιού.

Σημαντικό: Πριν επισκεφθείτε το φαράγγι, ενημερωθείτε για τις τελευταίες ανακοινώσεις και οδηγίες.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής ανακοινώνει την επανέναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024. Η απόφαση λήφθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τεχνική συνάντηση με τα πορίσματα από τη διενέργεια αυτοψιών ειδικών επιστημόνων από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Σύμφωνα με τα δύο ως άνω πορίσματα ο βαθμός κινδύνου κατολίσθησης παραμένει στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν πριν την εκδήλωση της κατολίσθησης στις 18 Σεπτεμβρίου 2024. Το φαράγγι έχει εισέλθει σε μια περίοδο αντίστοιχη σε επίπεδα ασφαλείας με αυτά που ίσχυαν την πρότερη περίοδο πλήρους λειτουργίας και επισκεψιμότητάς του.

Επιπλέον, προτείνεται μια σειρά από μέτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετριασμού του κινδύνου κατολίσθησης, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εφαρμογής. Σημειώνεται πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν υλοποιηθεί στο σύνολο τους. Συγκεκριμένα, έγινε καθαρισμός του μονοπατιού, καθώς και εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάστασή του, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, σχετικά με τη λειτουργία του.

Επίσης, τοποθετήθηκαν επιπλέον πινακίδες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας κατολισθήσεων, όπως αυτά διαπιστώθηκαν στις  αυτοψίες των ειδικών κλιμακίων. Στα συγκεκριμένα σημεία θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση των εισερχόμενων περιπατητών για τον υψηλό κίνδυνο από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να αναφερθεί η συνεργασία μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΕΜΥ, για την παροχή εξειδικευμένων μετεωρολογικών προγνώσεων για το φαράγγι. Τέλος, εγκρίθηκε συνεργασία μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης με το ΕΚΠΑ, με σκοπό την υλοποίηση του Έργου με τίτλο «Διαχείριση Κατολισθητικού Κινδύνου και Προτάσεις Μείωσης Διακινδύνευσης σε Κρίσιμες Θέσεις Κατά Μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς». Επιπλέον μέτρα αύξησης της ασφάλειας θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Για λόγους αυξημένης ασφάλειας κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του Δρυμού, ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών ορίζεται στα 1.000 άτομα ημερησίως. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή και ακυρώσεων, οι επισκέπτες οργανωμένων groups θα εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικό εισιτήριο (https://samaria-tickets.necca.gov.gr/el/checkout).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού, οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, καθώς και να συμμορφώνονται με τον κανονισμό κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή τους σε αυτόν. Οι επισκέπτες αναλαμβάνουν παντός είδους ατομική ευθύνη για την ασφάλειά τους κατά την είσοδο και παραμονή τους εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού, αποδεχόμενοι τους κινδύνους, ιδίως σε περιπτώσεις έκτακτων και απρόβλεπτων περιστατικών και οφείλουν να λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα κρίνουν απαραίτητα για την ασφάλειά τους, όπως ενδεικτικά προστατευτικά κράνη, κατάλληλη υπόδηση, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας κλπ.

Επιπλέον, οφείλουν να συμμορφώνονται απόλυτα με τυχόν έκτακτες ρυθμίσεις ή απαγορεύσεις εισόδου και παραμονής εντός του Εθνικού Δρυμού, καθώς και, σε κάθε περίπτωση, με τις οδηγίες και υποδείξεις του προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών ή των αναδόχων αυτών.”

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Υπερ-στράτα” για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, παρουσιάζει τη Δευτέρα…

2 hours ago

“Η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα”: Ομόφωνο ψήφισμα Δήμου Αποκορώνου ενάντια στην υποχρηματοδότηση

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση αύξηση της…

2 hours ago

Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης – Τι γίνονται οι αποποιημένες κληρονομιές;

Είναι κάποιοι γονείς που με την τίμια δουλειά τους έφτιαξαν περιουσία. Τις εποχές που δεν…

2 hours ago

Την Κυριακή το πρωί η ομιλία Ν. Ανδρουλάκη στα Χανιά

Στην Κρήτη θα κλείσει όπως αναμενόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, την προεκλογική του περιοδεία ενόψει των…

2 hours ago

Οι μαθητές των Χανίων καλούνται να συμμετάσχουν στους “Ανοιχτούς Ορίζοντες” και το “Υπερκοπέλι 15”

Μετά την περυσινή επιτυχία, οι μαθητές των Χανίων καλούνται και φέτος να συμμετάσχουν σε δύο…

2 hours ago

Ο Ρωσικός Στρατώνας του Δήμου Χανίων ανοιχτός για τα παιδιά: Παιδικά εργαστήρια με θέμα την τυπογραφία «Μικροί Γραφίστες» & «Η πόλη μου»

Ο Ρωσικός Στρατώνας, χώρος που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενήσει δράσεις…

2 hours ago

This website uses cookies.