Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συνεχίζει να προωθεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία από τις προτεραιότητές της είναι να το κάνει γνωστό σε νέες χώρες.Έτσι εφέτος, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Γκαμπόν (8, 9 και 11 Ιουλίου), τη Μαλαισία (3 Δεκεμβρίου) και τη Σιγκαπούρη (5 Δεκεμβρίου).
Σε ό,τι αφορά το Γκαμπόν, η ΔΕΦΝΚ θα λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο, στις 8 και 9 Ιουλίου, στο Λαμπαρένε, με θέμα: «Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ: μία αφρικανική περιπέτεια (1913-2013)». Πολλοί ομιλητές, από πολλές χώρες, θα αναφερθούν στον άνθρωπο, στη ζωή του, τη σκέψη του και τη δράση του. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα μιλήσει για τη συνάντηση του Καζαντζάκη με τον Σβάιτσερ στο Γκούνσμπαχ (Αλσατία, Γαλλία) στις 11 Αυγούστου 1955. Ο Καζαντζάκης την έχει περιγράψει στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο». Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Άλμπερτ Σβάιτσερ ήταν ένας από τους τελευταίους επισκέπτες του, λίγο πριν από το θάνατό του στην κλινική του Φράιμπουργκ (Γερμανία) όπου νοσηλευόταν. Ο Καζαντζάκης του είχε αφιερώσει το μυθιστόρημά του «Ο Φτωχούλης του Θεού.»
Στις 11 Ιουλίου, ο Γεώργιος Στασινάκης θα δώσει δεύτερη διάλεξη στη Λιμπρεβίλ, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αφρική». Δεν είναι αρκετά γνωστό ότι ο Καζαντζάκης αγαπούσε την Αφρική για τον δυναμισμό που έκρυβε και που φαινότανε κυρίως στα έργα τέχνης. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι είχε αραβοαφρικανική καταγωγή. Ο ήρωας στο μυθιστόρημά του «Τόντα-Ράμπα – Η Μόσχα έβγαλε κραυγή», στο οποίο διηγείται το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση, είναι ένας μαύρος αφρικανός. Τέλος, στο επικό του ποίημα “Οδύσσεια”, τοποθετεί την ιδανική πολιτεία του ήρωά του Οδυσσέα στην Αφρική.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (Μυρτιά, Κρήτη) θα αδελφοποιηθεί με τον “Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ” (Γκούνσμπαχ, Γαλλία) στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Η ΔΕΦΝΚ και ο Σύλλογος «Αλσατία-Κρήτη» θα στηρίξουν αυτή την εκδήλωση.