Για τέταρτη συνεχόμενη φορά θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου

Στην ιστορία της “Μάχης της Κρήτης” ενάντια στους ναζί εισβολείς, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταγράφεται η ένδοξη “Μάχη στο Φαράγγι της Καντάνου”.

Στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και παπάδες με “πρωτόγονο” εξοπλισμό και χωρίς καμιά βοήθεια στρατού πολέμησαν και κατάφεραν να σταματήσουν τον “σιδερόφρακτο” στρατό του Χίτλερ για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο, από το πρωί της 24ης μέχρι το πρωί της 25ης Μαίου του 1941.

Η αντίσταση αυτή, προκάλεσε το μένος και την εκδικητική μανία των ναζί, που ανταπέδωσαν με το ολοκαύτωμα της Καντάνου στις 3 Ιούνη του 1941, τον διωγμό και τις  εκτελέσεις των Σελινιωτών, καθ όλη τη διάρκεια της κατοχής.

Το φαράγγι της Καντάνου και ο λιθόκτιστος δρόμος, μετά από τη “μάχη” που έδωσαν, η Πρωτοβουλία και η Κίνηση Πολιτών Καντάνου, έχουν κηρυχθεί σε Ιστορικό Τόπο, με την αρ. πρ. ΥΠΟΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μάχη στο φαράγγι της Καντάνου, τιμόταν παλιότερα και με ρίψη λουλουδιών, από ελικόπτερα που πετούσαν στο φαράγγι.

Από το 2008 και για κάθε χρόνο, η πρωτοβουλία Καντάνου σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Καντάνου, καθιέρωσαν εκδήλωση μνήμης, που τελείται στον Άγιο Ειρηναίο, στην καρδιά του φαραγγιού.

Φέτος, την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 συμπληρώνονται τα 70 χρόνια από την Μάχη του Φαραγγιού. Στις 5:30 μ.μ. στον Άγιο Ειρηναίο, θα τιμήσουμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τους αγωνιστές, σε μια σεμνή τελετή, που θα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.

Σας καλούμε όλους, Σελινιώτες και μη, να παραβρεθείτε στην εκδήλωση, στο ανοιξιάτικο πανέμορφο φαράγγι.

Ιδιαιτέρως καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καντάνου – Σελίνου, ελπίζοντας ότι του χρόνου θα συμπεριλάβουν την επέτειο μνήμης της “Μάχης του Φαραγγιού”, στις επίσημες εκδηλώσεις του δήμου για τη “Mάχη της Κρήτης”.

Πρωτοβουλία Καντάνου για τη διάσωση, την προβολή και την ανάδειξη του ιστορικού φαραγγιού.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Προεδρία της Δημοκρατίας: Εκτίναξη των εξόδων στη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπουλου, τα κοστολόγια της Προεδρίας της Δημοκρατίας…

18 mins ago

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Κάτοικοι που πήγαν να βοηθήσουν οι δύο νεκροί – Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά, μάχη σε διάσπαρτες εστίες

Στους δύο άνδρες που αγνοούνταν -ηλικίας 35 και 40 ετών- ανήκουν τα πτώματα που εντοπίστηκαν απανθρακωμένα το…

20 mins ago

Δύο εβδομάδες υπό κατάληψη τα σχολεία στην Σητεία

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι κάτοικοι της Σητείας απέναντι στις συγχωνεύσεις σχολείων. «Από τις 16 Σεπτεμβρίου τα σχολεία είναι υπό…

46 mins ago

“Seven Jewish Children” της Caryl Churchill την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων

Στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το…

1 hour ago

Ηράκλειο: Πάτησε το κουμπί πανικού για να γλιτώσει από τα χέρια του γιου της!

Το κουμπί πανικού (panic button) πάτησε μία γυναίκα στο Ηράκλειο, προκειμένου να γλιτώσει από τα…

1 hour ago

Κρήτη: Θρήνος για τον 20χρονο Νίκο – Τί ισχυρίζεται η Μονή για τις εργασίες

Ανείπωτος είναι ο πόνος για τον 20χρονο που το απόγευμα της Κυριακής (29/9) βρήκε τραγικό…

1 hour ago

This website uses cookies.