ΘΕΣΕΙΣ

Για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας

Της Γεωργίας Θάνου *

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων είναι σαφής. Οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΔΕ να τοποθετήσει βόρεια και κοντά στα Λευκά όρη αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των παιδιών  και όλων κατοίκων της περιοχής.   « Ο τρόπος δράσης των ανθρωπογενών έναντι των φυσικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αφορά την πόλωση που δημιουργείται μέσα στα κύτταρα. Οι ηλεκτροστατικές μεταβολές στη διαπερατότητα των διαύλων ιόντων των κυττάρων οδηγούν σε οξειδωτικό stress και βλάβη του DNA, πράγμα που οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο,  γήρανση, νευροεκφυλιστικές παθήσεις, υπογονιμότητα, καρκίνο και κληρονομούμενες μεταλλάξεις.»

 Οι αγωνίες  των Χανιωτών έχουν βάση και δικαιολογημένα κινητοποιούνται .

Υπάρχει όμως και μια άλλη  μόνιμη πηγή  ρύπανσης και κινδύνου  για  την υγεία μας και την ίδια μας τη ζωή στα Χανιά. Eίναι η λειτουργία και οι δραστηριότητες των αμερικανονατοϊκών βάσεων οι οποίες εκτός από τους πολεμικούς κινδύνους που μας εμπλέκουν βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία μας.

  • Τα επίγεια ραντάρ τηλεκατευθυνόμενων στόχων, επικοινωνίας και σάρωσης εκατοντάδων χιλιομέτρων, τα πολλαπλά ραντάρ  μεγάλης εμβέλειας  που μεταφέρουν  τα πολεμικά πλοία των αμερικανονατοϊκών   που μόνιμα ελλιμενίζονται στη Σούδα, αποτελούν  μόνιμες και επικίνδυνες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
  • Οι πρόσφατοι νοτιάδες και η αφρικανική σκόνη που μεταφέρουν δεν είναι απλά  φορείς αλλεργιογόνων ουσιών.  « Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2013 στην Αθήνα και τη Χαλκιδική, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες μάλιστα που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες………Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τους βομβαρδισμούς της Λιβύης, που φαίνεται ότι συνέβαλαν στην παραγωγή των επικίνδυνων ρύπων». ( Real.gr  16-6-2014 ). Το 2011 από το αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου  σηκώθηκαν τα μαχητικά αεροπλάνα του ΝΑΤΟ του Καταρ που έριξαν στη Λιβύη τόνους τοξικών βομβών, αλλά και  βόμβες με απεμπλουτισμένο ουράνιο! Ας θυμηθούμε ότι εκατοντάδες τόνοι απεμπλουτισμένου ουράνιου έριξαν στο ΙΡΑΚ, στη Βοσνία  και στο Κόσσυφοπέδιο.
  • Ο ελλιμενισμός των πυρηνοκίνητων  αεροπλανοφόρων  και υποβρυχίων. Η μεταφορά και  αποθήκευση, τοξικών ,πυρηνικών(;)  βλημάτων  ή άλλων επικίνδυνων ουσιών στο Ακρωτήρι. Το 2003 είχε επιβληθεί πρόστιμο από τη Νομαρχία  000 ευρώ για μεταφορά τοξικών αποβλήτων, το οποίο  βεβαίως δεν πληρώθηκε, ούτε για να κρατήσουν τα προσχήματα! Έτσι κι αλλιώς με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, έχουν το ακαταδίωκτο οτιδήποτε και να συμβεί και μην ξεχνάμε την ετεροδικία  με την οποία καλύπτονται οι ράμπο για να συμπεριφέρονται σανκατακτητές.
  • Ο τόπος μας έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής και πολεμικών ασκήσεων των αμερικανονατοϊκών  με  βολές  βλημάτων αγνώστου περιεχομένου σε  καθημερινή βάση. Τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα  με άγνωστες συνέπειες για τα έμβια όντα και την ποιότητα του θαλασσινού νερού , ενώ τοξικές ουσίες διαχέονται  στην ατμόσφαιρα. Μια ανάγνωση στις τοπικές εφημερίδες  δείχνει ότι δεν υπάρχει μέρα που  να μην γίνονται μεγάλες ή μικρότερες στρατιωτικές ασκήσεις των αμερικανονατοϊκών. Παλιότερα χρησιμοποιούσαν τους πυραύλους  lANCE    οι οποίοι απαγορεύτηκαν Στις μέρες μας τι ;;;
  • Οι χιλιάδες πτήσεις των υπερηχητικών μαχητικών  αεροσκαφών που καίνε τη καρκινογόνο υδραζίνη ή τα καυσαέρια από τα  βαριά πολεμικά αεροπλάνα που μπορεί να μεταφέρουν και πυρηνικά βλήματα, τι επιπτώσεις έχουν στην υγεία των  Χανιωτών;

Γι αυτούς τους κινδύνους   οι διάφοροι τοπικοί  και κυβερνητικοί παράγοντες όχι μόνο δεν λένε κουβέντα, αλλά υποδέχονται τους διάφορους πολεμοκάπηλους με ανοικτές αγκάλες. Υπάρχει  λοιπόν μια…… επιλεκτικότητα από τους λεγόμενους προστάτες του περιβάλλοντος!!! Εδώ το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει εκπονήσει οδηγίες  για την προστασία του περιβάλλοντος σε …….καιρό πολέμου!!! Συγκαλύπτουν τους πραγματικούς κινδύνους  για την ίδια μας τη ζωή το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας από τις  συμφωνίες που έχουν υπογράψει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που  εντάσσουν  ολόκληρη τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς  των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.  Έτσι   κι αλλιώς στο χώρο των βάσεων  δεν επιτρέπεται να γίνουν μετρήσεις  ή έρευνα που  να αφορά την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Θα πείτε εδώ μας ετοιμάζουν να γίνουμε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών,   στις «λεπτομέρειες»  θα μείνουμε; Οι επιστημονικοί φορείς θα μιλήσουν  και γι αυτούς τους κινδύνους;

Κανένας εφησυχασμός. Να μην συγκαλύψουμε τα εγκλήματα που συντελούνται στον τόπο μας και ενάντια στους γειτονικούς  λαούς  με τη χρησιμοποίηση του τόπου σαν ορμητήριο πολέμου. Οι εργαζόμενοι, ο λαός , η νέα γενιά  χρειάζεται να πάρουμε  την υπόθεση της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας  στα χέρια μας, χωρίς   να περιμένουμε από τους κάθε λογής «προστάτες»  που   υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας  στα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών προστατών της  και θέλουν να εγκλωβίσουν τις αγωνίες και τους αγώνες μας  στο αποτέλεσμα της κάλπης.

* μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα μια γυναίκα τυλιγμένη με τη…

7 mins ago

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα τους. Κάποιοι, είναι τόσο έντονη η…

21 mins ago

Αντώνης Καργιώτης: Η ώρα του εισαγγελέα για το “Blue Horizon”

Στην τελική ευθεία για την έκδοση βουλεύµατος από το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών Πειραιά έχει µπει η δικαστική…

22 mins ago

Rosa Nera: Βαρδής Τσουρής, 4 Μάη, ημέρα μνήμης για το χανιώτικο κίνημα

Κείμενο συντρόφων του Βαρδή Τσουρή από την κατάληψη Rosa Nera: Επτά χρόνια από τον θάνατο…

24 mins ago

Κρήτη: “Ξεσκονίζουν” το πελατολόγιο της εγκληματικής ομάδας με τις χιλιάδες σφαίρες

Το «πελατολόγιο» της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε από τις αρχές του 2024 μεγάλο αριθμό όπλων,…

21 hours ago

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο

Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο, την ώρα που η…

21 hours ago

This website uses cookies.