ΘΕΣΕΙΣ

Για τις γειτονιές μας που ερήμωσαν

Δεν είναι μια νοσταλγία που μας κινεί να γράψουμε αυτό το κείμενο αλλά μία ανάγκη αποτύπωσης της πραγματικότητας που να ξεφεύγει από τους αριθμούς που παραπλανούν.

Βλέπετε, αν δεχθούμε το αφήγημα των κομμάτων που κυβέρνησαν από τα χρόνια των μνημονίων και μετά, όλοι έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν και πλέον, σύμφωνα με όσα λέει τώρα η Νέα Δημοκρατία, οι όροι έχουν αντιστραφεί. Επιστρέφουμε δυναμικά στην “κανονικότητα” με ρυθμούς ανάπτυξης “πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο” και με ανεργία που διαρκώς μειώνεται.

Όμως οι γειτονιές μας έχουν αλλάξει…

Τα σπίτια έκλεισαν και ερήμωσαν. Οι κήποι που κάποτε ήταν γεμάτοι λουλούδια και χαρά τώρα γέμισαν με βάτα.

Το βλέπουμε και σε περιοχές στα Χανιά.

Οικογένειες διαλύσανε, μικροκαταστήματα κλείσανε. Ο κοινωνικός ιστός αποσαρθρώθηκε.

Περιοχές ερειπωμένες στις οποίες τα λίγα καλοστημμένα σπίτια μοιάζουν πια με κακοφωνία.

Και οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές αλλάξανε.

Έγιναν λιγότερο χαρωποί, περισσότεροι θυμωμένοι.

Έκλεισαν τα πατζούρια τους. Κάποιοι έκλεψαν, κάποιοι μπήκαν φυλακή, αλληλοσκοτωθήκανε.

Κάποιοι θα πουν ότι το πρόβλημα υπήρχε και πριν την κρίση. Οι επιχειρήσεις και πριν την κρίση δε λειτουργούσαν όπως θα έπρεπε να λειτουργούν, θα πουν. “Η ζωή ήταν πάνω από τις πραγματικές δυνατότητες”. Και το “σωστό” έγινε όλο και πιο στενό ώστε τώρα όλο και λιγότεροι άνθρωποι να χωρούν μέσα σε αυτό και όλο και παραπάνω να είναι ένοχοι επειδή δε μπορούν να χωρέσουν εκεί που δεν τους δόθηκε ποτέ πραγματικά η δυνατότητα να μπουν.

Σε έναν κόσμο ακραίων οικονομικών ανισοτήτων είναι βολικό να φταίνει πάντα οι χαμένοι της ιστορίας.

Στην Ελλάδα είναι βολικό να φταίνε αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους, που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους, που αρρώστησαν, που μέσα στην τρέλα της ζωής όπως κατάντησε τα τελευταία χρόνια κάποιοι από αυτούς έκαναν και εγκλήματα.

Είναι βολικό και εύκολο να φταίνε οι ερειπωμένες γειτονιές για την ερειπωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Όμως, δεν είναι έτσι.

Εκεί που τα κόμματα που μας έβαλαν στα μνημόνια και κυβέρνησαν επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι θυσιάστηκαν είτε για τις αμαρτίες άλλων, είτε για να σωθεί την πατρίδα, την πραγματική θυσία για τα κέρδη όμως των λίγων την έκαναν οι πολλοί, η συντριπτική πλειοψηφία των από κάτω.

Τη θυσία την έκαναν οι οικογένειες που βλέπουν τα παιδιά τους ακόμα και σήμερα να φεύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν υπάρχει προοπτική στη χώρα μας. Την έκαναν όλοι αυτοί που είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν. Που βλέπουν τις τράπεζες να κυνηγούν να τους πάρουν τα σπίτια. Που ακόμη και από εκεί που περίμεναν βοήθεια, είδαν να τους αποκαλούν “στρατηγικούς κακοπληρωτές” και “μπαταξήδες”, αφήνωντας το στίγμα της ενοχής σε αυτούς που έψαχναν σανίδα σωτηρίας για να μη βουλιάξουν.

Τη θυσία δεν την έκαναν οι τράπεζες που συνεχίζουν να λειτουργούν ληστρικά.

Στην Ελλάδα δεν είμαστε όλοι ίσια κι όμοια. Κάποιοι στηρίχθηκαν παρά τις εγκληματικές πρακτικές που ακολούθησαν που ζημίωσαν την ελληνική κοινωνία, άλλοι αφέθηκαν στη μοίρα τους. Οι τράπεζες στηρίχθηκαν με τα χρήματα και πολλών φτωχών συμπολιτών μας. Τα σπίτια πολλών φτωχών συμπολιτών μας ερήμωσαν.

Οι γειτονιές ερήμωσαν – σα να συνέβη κάποιος σεισμός – όμως ουδείς δε βρέθηκε ακόμη να αναλάβει την ευθύνη για αυτή την καταστροφή. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις βλέπουν τον εαυτό τους ως θύματα. Θυσιάστηκαν για την πατρίδα…

Για να φτάσουμε στο σήμερα σε μία προεκλογική περίοδο στην οποία ενώ οι δείκτες της οικονομίας φαινομενικά μόνο ευημερούν από κάτω τους χάσκει το βαθύ σκοτάδι του φασισμού.

Η ατιμωρησία, η ανικανότητα ανάληψης ευθύνης, το αίσθημα αδικίας, η πίστη ότι μέσω της δημοκρατίας δε μπορεί να δοθεί λύση, αυτά είναι που τρέφουν τον φασισμό.

Οι εκλογές πλησιάζουν. Οι πολιτικοί χαμογελούν, προσπαθούν να δώσουν μήνυμα αισιοδοξίας. Όμως όσο δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά αίτια της καταστροφής, όσο δεν γίνεται η απαραίτητη αυτοκριτική από το πολιτικό σύστημα, όσο η δημοκρατία δε δίνει λύσεις τόσο ως κοινωνία θα πατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί κάτω από το οποίο θα βρίσκεται πάντα το βαθύ σκοτάδι.

Στις γειτονιές μας που ερήμωσαν ζουν εδώ και χρόνια στο σκοτάδι.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι μυστικές διαπραγματεύσεις των μεγάλων

Της Άννας Μανουκάκη - Μεταξάκη Αυτές τις μέρες, τις επετειακές μέρες του ΟΧΙ των Ελλήνων…

5 hours ago

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στα Χανιά – Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση | Φωτός

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η 28η Οκτωβρίου στα Χανιά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη…

6 hours ago

Τι γυρεύει ο Γερμανός Πρόεδρος στη μαρτυρική Κάντανο;

Άρθρο του Δρος Αριστομένη Ι. Συγγελάκη * Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ…

6 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κάντανο: “Γυρίζουμε σελίδα αλλά δεν ξεχνάμε”

Στο περιθώριο της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου η βουλεύτρια Χανίων της ΝΔ κ. Ντόρα…

6 hours ago

Αντιπολεμική δράση μελών του ΚΚΕ στην παρέλαση στα Χανιά | Φωτός

Και αντιπολεμική δράση εμπεριείχε η παρέλαση στα Χανιά. Προς την λήξη κι ενώ πραγματοποιούνταν η…

7 hours ago

Netflix: Αφαίρεσε πάνω από 25 ταινίες από την Παλαιστίνη- Αντιδράσεις από οργανώσεις

Το 2021 το Netflix ξεκίνησε τη συλλογή «Palestinian Stories» με στόχο να φέρει τις ιστορίες…

9 hours ago

This website uses cookies.