Επισημαίνουμε ορισμένα σημεία για το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς για τους παιδικούς του νέου δήμου
1: Η αλήθεια και οι αριθμοί
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου του ΔΟΚΟΙΠΠ στα ΧΝ στις 2/9 το 25% των αιτούντων βρέθηκε εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών φέτος. Αυτό σημαίνει ότι -αν δεχτούμε τους αριθμούς όπως τους παρουσιάζει – μετά από το «ξεσκαρτάρισμα» των αιτήσεων και αφαιρώντας όλες εκείνες που – κατά την κυρία πρόεδρο – ήταν ελλιπείς ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ΔΟΚΟΙΠΠ, μια στις τέσσερις οικογένειες βρέθηκαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς, παρά το ότι είχαν κάθε δικαίωμα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αν αναζητούσαμε το ποσοστό της απόρριψης στο σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στον ΔΟΚΟΙΠΠ, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 32%, δηλαδή ένας στους τρεις.
Κι αν μετρούσαμε όλες εκείνες τις οικογένειες που δε μπαίνουν καν στη διαδικασία υποβολής αίτησης ήδη αποθαρρυμένες στην πιθανότητα να βρεθεί το μικρό τους εντός των δομών του δήμου, ποια θα ήταν άραγε τότε τα ποσοστά;
Στην πράξη ο ΔΟΚΟΙΠΠ εξαιρεί τα ζευγάρια δημοσίων υπαλλήλων, που παρά τις τεράστιες περικοπές στους μισθούς, θεωρούνται ακόμα πολύ πλούσιοι για να εξυπηρετηθούν από τις δημοτικές υποδομές και αρκετά πλούσιοι για να πληρώνουν 250-300 ευρώ το μήνα στους ιδιωτικούς σταθμούς.
Απ’ την άλλη, ο κανονισμός του ΔΟΚΟΙΠΠ εξαιρεί τους άνεργους ή όσους αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι, που σε καιρό κρίσης γίνονται εκρηκτικά πολλοί. Έτσι ένας άνεργος γονιός δεν έχει καν τη δυνατότητα να ψάξει για δουλειά. Πρόκειται για κριτήρια απόρριψης, όχι ευθυκρισίας.
2: Υπάρχουν και τα ΕΣΠΑ, αλλά…
Με κατάλληλες προσθαφαιρέσεις, η δημοτική επιχείρηση συμπληρώνει τη λογιστική καταμέτρηση της υπολογίζοντας την είσοδο κάποιων οικογενειών σε παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος εναρμόνισης επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή.
Αν και το πρόγραμμα αυτό «τρέχει» ανεξάρτητα από την αρμοδιότητα της δημοτικής επιχείρησης, θα αναφερθούμε, αφού και η κα πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ αναφέρεται.
Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται και σε άνεργους γονείς, ενώ εδώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν καν το τυπικό δικαίωμα υποβολής αίτησης.
Από τα προγράμματα ωφελήθηκαν φέτος 398 οικογένειες στο Δήμο Χανίων, ενώ ενώ απορριφθήκαν ή πλεόνασαν 346 αιτήσεις. Μιλάμε για απόρριψη σχεδόν στο 50%.
Από τη φύση των ΕΣΠΑ, δημόσιο χρήμα – διότι δεν είναι δώρο τα χρήματα αυτά- τόσα χρόνια καταλήγει ως επιδότηση για τους ιδιωτικούς σταθμούς, αντί να δημιουργούνται βιώσιμες υποδομές από το Δήμο.
Έτσι από τα «τυχερά» παιδιά που έγιναν δεκτά, 251 κατέληξαν σε ιδιωτικούς σταθμούς της πόλης των Χανίων, οι οποίοι επιδοτούνται για το σκοπό αυτό.
Το άλλο κομμάτι κατέληξε στους περιαστικούς παιδικούς σταθμούς, που επί το πλείστον ιδρύθηκαν και λειτουργούν μέσω ΕΣΠΑ.
Ρωτάμε τη δημοτική αρχή ακόμα μια φορά: Τι προτίθεται να κάνει με τη λήξη αυτών των προγραμμάτων το 2013; Δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί τους σταθμούς αυτούς; Με τι κονδύλια;
3: Αυξήσεις στα τροφεία
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι λογιστικές επιτυχίες του ΔΟΚΟΙΠ παρουσιάζουν τον κόσμο ανάποδα Έκπληξη νιώσαμε όταν ο ΔΟΚΟΙΠΠ παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο (24/6) και σε μας τους παρευρισκόμενους μειώσεις στα τροφεία. Με μια πιο προσεκτική ματιά, πίσω από μέσους όρους και λογιστικές αλχημείες εύκολα μπορούσε καθένας να διαπιστώσει ότι οι συντριπτικά περισσότερες οικογένειες στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ- και αυτές είναι οι οικογένειες του παλιού δήμου- καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστο 20 ευρώ το μήνα αυξήσεις σε τροφεία. Την ώρα που τα εισοδήματά μας γλιστράνε κατακόρυφα, να το… «καταπιούμε» κι αυτό;
4: Για νέο βρεφικό σταθμό
Με χαρά ακούσαμε την κα πρόεδρο να αποδέχεται το αυτονόητο αίτημα του συλλόγου μας για άμεση ίδρυση ενός τουλάχιστο βρεφικού ακόμα στην πόλη των Χανίων, μιας και μόλις 17 είναι τα βρέφη που μπόρεσαν να γίνουν δεκτά φέτος. Θα θυμόμαστε την υπόσχεσή της να βρεθεί χώρος ώστε να λειτουργήσει του χρόνου ο νέος βρεφικός. Όμως επειδή τους σταθμούς τους κάνουν πρώτιστα οι άνθρωποι και έπειτα τα κτίρια, περιμένουμε τη σχετική προκύρηξη διαγωνισμού για προσλήψεις προσωπικού και μάλιστα μόνιμου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια και η προοπτική για το νέο βρεφικό σταθμό.
5: Χρόνος φεύγει, χρόνος έρχεται
Τι στ’ αλήθεια άλλαξε για τις δημοτικές υποδομές φύλαξης και προσχολικής αγωγής από πέρυσι ως φέτος; Μήπως προστέθηκε έστω ένας δημοτικός σταθμός και εμείς δεν το μάθαμε; Ή μήπως είναι στοιχείο της φαντασίας μας ότι τη χρονιά που πέρασε οι παιδικοί σταθμοί σε πολλές περιπτώσεις υπολειτούργησαν ή λειτούργησαν με όρους «ασφυξίας» λόγω έλλειψης προσωπικού;
Από κει και πέρα, κάθε κουβέντα για αριθμούς θα θυμίζει τα καμώματα του αλχημιστή, γιατί -απλούστατα – δε μπορείς να ταΐσεις το σκύλο χωρίς να χαλάσεις την πίτα.
Από την πλευρά μας, διατηρώντας την αισιοδοξία της βούλησης παρά την απαισιοδοξία της γνώσης, ευχόμαστε καλή χρονιά στους μικρούληδες «μαθητές» και τους συνάδελφους γονείς.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.