ΤΟΠΙΚΑ

Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κληρονομιάς για την Ψυχή των Σφακίων | Φωτός

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κληρονομιάς που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Σφακίων, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης και του Δήμου Σφακίων.

Η γιορτή προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά των Σφακίων, να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά της περιοχής και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της.

Οι διοργανωτές της γιορτής τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επισημαίνουν την ανάγκη να σκεφτούμε ποια θα είναι τα σημεία αναφοράς των Σφακίων στο μέλλον και να προστατεύσουμε την ιστορία και την ταυτότητα της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη Γιορτή Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Κληρονομιάς που διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία Σφακίων με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης και του Δήμου Σφακίων. Ο στόχος επετεύχθη, οι δράσεις και οι μαζώξεις της κοινότητας άφησαν το αποτύπωμα που περιμέναμε!

Μετά την βιωματική ξενάγηση στα Κολοκάσια διαμορφώνεται αίτημα να ενταχθεί στους παραδοσιακούς οικισμούς και μετά την Αστροπαρατήρηση με τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης διαμορφώνεται πρόταση για δημιουργία Αστρομονοπατιού στην περιοχή. Η αδερφοποίηση με τον Σύλλογο της Γέργερης διευρύνει τον ορίζοντα μας και περιμένουμε σύντομα να δούμε σε λεύκωμα τις φωτογραφίες του Μανώλη Πρινιανάκη.

Η υπέροχη ανάβαση στις Πάχνες και η εντυπωσιακή θέα νοηματοδότησε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας για την προστασία των βουνών! Η μαγική συναυλία του τετράηχου στο Φραγκοκάστελο ολοκλήρωσε την παρουσία μας στα σημαντικότερα τοπόσημα της επαρχίας μας. Σημεία όχι απλώς τοποθετημένα στον χάρτη αλλά που της δίνουν το νόημα που την συνοδεύει, συγκροτούν την ιστορία και την ύπαρξη της.

Πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι σε 50, 100 ή 200 χρόνια τα τοπόσημα της περιοχής και τι ιστορία θα αφηγούνται για τον τόπο και τους ανθρώπους τους. Να μην επιτρέψουμε στον ιστορικό του μέλλοντος να μπορεί να γράψει για ανεμογεννήτριες τέρατα στα Σφακιά, να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αρθούμε στο ύψος της δύσκολης αυτής περίστασης επαναπροσδιορίζοντας την σχέση τόπου και κοινότητας, για όλους που πέρασαν, για όλους που θα έρθουν, για κάθε δέντρο και κάθε κορυφή μας. Στα Σφακιά ποτέ!

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με 400 πυραύλους προς το Ισραήλ – Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, στα καταφύγια οι κάτοικοι

Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ, καθώς ξεκίνησε η…

16 mins ago

Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ Κρήτης

To Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση υψηλής ποιότητας εξειδίκευσης που απαιτείται για την ενίσχυση…

33 mins ago

Χανιά: 45 χρόνια από την έκρηξη του “Πανορμίτη” στο λιμάνι της Σούδας

Σαραντα-πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979, από…

57 mins ago

Χανιά: 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Στις 4-5 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, στο Πάρκο ειρήνης και Φιλίας των Λαών, το 18ο  Αντιρατσιστικό…

59 mins ago

Χανιά: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Μια σημαντική εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, στο πλαίσιο της συμπερίληψης…

1 hour ago

Ρέθυμνο: Μία σύλληψη στον Δήμο Αγ. Βασιλείου – Κατασχέθηκαν 16 φυτώρια κάνναβης

Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας σε περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου από αστυνομικούς του Τμήματος…

1 hour ago

This website uses cookies.