Γιούνκερ «δείχνει» τρόικα για επιμήκυνση

Από τα ευρήματα της επικείμενης έκθεσης της τρόικας για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί η ανταπόκριση της Ευρωζώνης απέναντι στο αίτημα της Αθήνας για χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ρευστότητα και ανάπτυξη ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, βαδίζοντας με αποφασιστικότητα στο δρόμο της σταθεροποίησης».

«Θα εξαρτηθεί από την τρόικα»

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα διανύει μια κρίση αξιοπιστίας», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ. Υπογραμμίζοντας ότι είναι συγκεκριμένα τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει η χώρα το προσεχές διάστημα, ζήτησε «περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκπονηθεί και ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, εφόσον συνηγορήσουν σε αυτό οι εκτιμήσεις της τρόικας.

Τασσόμενος εκ νέου κατά της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, προοπτική η οποία κατά τη γνώμη του θα ζημίωνε τόσο την ίδια τη χώρα όσο και την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ διαπίστωσε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, όπως και για μία μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, αναγνωρίζοντας πάντως τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις φήμες περί επιστροφής της χώρας στη δραχμή. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια και άλλες κοινωνικές ομάδες πλην των χαμηλών εισοδημάτων.

Νωρίτερα, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν πρώτα την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων από την τρόικα, ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει (σε σταθμό του Λουξεμβούργου) ότι δεν θα ληφθεί «καμία απόφαση για τη βοήθεια της Ελλάδας» πριν από τον Οκτώβριο. Αντίστοιχες πληροφορίες μεταδόθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αλλάζουν πολλά»

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διευρύνει την ατζέντα των κρατικοποιήσεων και έχει επισπεύσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. «Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ‘κλείσει’ το πακέτο των 11,7 δις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει συν τοις άλλοις τις προσπάθειες στην καταπολέμηση της «φοροδιαφυγής, της εγκληματικότητας και της μάστιγας της λαθρομετανάστευσης».

.

Με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτήθηκε η έναρξη των κρίσιμων επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ακολουθούν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο (Παρασκευή) και το Γερμανό πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι (Σάββατο).  «Το μόνο που θέλουμε είναι περισσότερος χρόνος», δήλωσε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Βενιζέλος για επιμήκυνση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνομιλία του με τον κ. Γιούνκερ ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την «ανάγκη να υπάρξει παράταση του χρόνου προσαρμογής, ώστε το πακέτο των μέτρων να είναι εφαρμόσιμο μέσα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Δυσφορία ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup δεν περιέλαβε τον Αλέξη Τσίπρα στο πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αθήνα, παρ’ όλο που είχε διατυπωθεί σχετικό αίτημα από το ΣΥΝ. Κύκλοι της Κουμουνδούρου μεταφερουν την «πληροφορία – εκτίμηση» ότι το τετ α τετ των δύο ανδρών παρεμποδίστηκε από «παρέμβαση της κυβέρνησης και του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν».

Μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Γιούνκερ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει: «Οι αναφορές στην ανάπτυξη και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων προσκρούουν στην ίδια τη λογική των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση και  στην οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει η  ελληνική κοινωνία. Η στόχευση είναι πασιφανής: ακόμα πιο σκληρή εσωτερική υποτίμηση,  κατάργηση του κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είναι επίσης ολοφάνερο πως η  θρυλούμενη επιμήκυνση προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της μέχρι σήμερα υφεσιακής πολιτικής και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με αλλαγή στο περιεχόμενο και στο χαρακτήρα αυτής της πολιτικής».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ / Φωτογραφία Δρόμου…

2 hours ago

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές…

2 hours ago

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής αγνοείται ένας…

2 hours ago

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία των Μαλίων, όπου…

2 hours ago

“Μας περνάνε για ηλίθιους!”: Οι «Ενεργοί Γονείς» καταγγέλλουν παραπληροφόρηση για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι «Ενεργοί Γονείς» του Νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διοίκηση του…

2 hours ago

Ακινητοποιήθηκε το «Έλυρος» της ΑΝΕΚ – Επέστρεψε στον Πειραιά μετά από 6ωρη περιπέτεια

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος» της ΑΝΕΚ βίωσε μια απρόσμενη περιπέτεια το βράδυ της Παρασκευής. Κατά…

2 hours ago

This website uses cookies.