Γιούχτας: Το βουνό που οι Μινωίτες πίστευαν ότι είναι το κεφάλι του Δία και μέχρι τις μέρες μας αποτελεί τόπο λατρείας

Γράφει ο Γιώργος Σπυριδάκης *

Το όρος Γιούχτας με υψόμετρο 811μ. βρίσκεται περίπου 15χλμ. από το Ηράκλειο. Η κορυφογραμμή, του σχηματίζει κεφάλι ηλικιωμένου άνδρα που κοιτάζει τον κρητικό ουρανό. Η εικόνα αυτή, είναι το πρώτο πράγμα που αντίκριζαν οι Μινωίτες, καθώς προσέγγιζαν την Κρήτη και έτσι δεν άργησαν να πιστέψουν πως εκεί, ήταν θαμμένο το κεφάλι του πατέρα των θεών, του Δία.

Ο μύθος αυτός συνεχίστηκε και στα ρωμαϊκά χρόνια, όπου, το όρος από Ιυττος μετονομάστηκε σε Jupiter (Ζεύς) όνομα από το οποίο προήλθε το σημερινό Γιούχτας.

Το όρος Γιούχτας με υψόμετρο 811μ. βρίσκεται περίπου 15χλμ. από το Ηράκλειο. Η κορυφογραμμή, του σχηματίζει κεφάλι ηλικιωμένου άνδρα που κοιτάζει τον κρητικό ουρανό

Στο σημαντικό αυτό όρος, οι Μινωίτες έχτισαν δυο ιερά, το ένα στη θέση Ανεμοσπηλιά σε υψόμετρο 440μ. στην βόρεια πλαγιά και το δεύτερο στην ψηλότερη κορυφή του βουνού (ιερό κορυφής).

Το ιερό της Ανεμοσπηλιάς ανακαλύφθηκε το 1979 από τους Γ. Και Ε.Σακελλαράκη και χρονολογείται από την εποχή των πρώτων ανακτόρων (17αι. π.Χ.).

Τοπογραφικό διάγραμμα του ιερού κορυφής στον Γιούχτα. Ευγενής παραχώρηση της Δρος Α. Καρέτσου

Στο ιερό αυτό βρέθηκε πλήθος τελετουργικών σκευών καθώς και οι πρώτες ενδείξεις για Μινωϊκές ανθρωποθυσίες.

Το ιερό καταστράφηκε από σεισμό και καταπλάκωσε δύο άνδρες και μία γυναίκα, μαζί τους βρέθηκε και ένας ανδρικός σκελετός πάνω σε τραπεζοειδή βωμό τα τράυματα του οποίου δείχνουν ανθρωποθυσία.

Ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Ανεμοσπηλιάς (εσωτερική άποψη)

Ακόμη υπάρχουν δυο σπήλαια στα οποία βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα, το Χωστό Νερό και ο Σπήλιος του Στραβομύτη, τα οποία προσεγγίζονται απο τις Αρχάνες.

Ψηφιακή αναπαράσταση του ιερού της Ανεμοσπηλιάς (εξωτερική άποψη)

Ο μινωικός πολιτισμός καταστράφηκε και η λατρεία του δωδεκάθεου ξεπεράστηκε, ο Γιούχτας όμως παρέμεινε ιερό βουνό, αυτή τη φορά των Χριστιανών.

Φωτογραφία απο το εσωτερικό του σπηλαιώδη ναού του Αγίου Αντώνιου στο όρος Γούχτα

Ακολουθώντας τους Μινωίτες, οι χριστιανοί, μετέτρεψαν ένα σπήλαιο λίγο πιο κάτω από το ιερό της Ανεμοσπηλιάς, προσεγγίζοντας από το χωριό Βασιλειές, σε ναό του Αγίου Αντωνίου και στην κορυφή του όρους, έχτισαν το 1443 ένα μοναστήρι από το οποίο, έχει απομείνει ο τετραμαρτυρος ναός της μεταμόρφωσης του Χριστού, της Αγίας Ζώνης, των Αγίων Απόστολων και των Αγίων Ανάργυρων.

Ο τετραμάρτυρος ναός στην κορυφή του όρους Γιούχτα

Κάθε χρόνο στη γιορτή της μεταμόρφωσης του Χριστού στις 6 Αυγούστου, δεκάδες πιστοί από τις γύρο περιοχές, ακολουθούν τα χνάρια των μινωιτων και ανεβαίνουν πεζοί στο ναό από τα διάφορα μονοπάτια.

* επι πτυχίω φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

CNN: Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου – «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα…

2 hours ago

Συγκέντρωση της ΚΟΒ Ν. Περιαστικών του ΚΚΕ στον Γαλατά, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Νοτίων Περιαστικών του ΚΚΕ στον Γαλατά…

2 hours ago

Εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στο ΕΒΕΧ με τις θέσεις του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 7.30μμ, η Νέα Αριστερά υποδέχεται, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης -…

2 hours ago

Την Τρίτη η επίδειξη των Red Arrows της Βρετανικής Royal Air Force στα Χανιά

Με άκρως φαντασμαγορικό και τιμητικό τρόπο ξεκινούν και επίσημα οι φετινές εκδηλώσεις για την 83η…

2 hours ago

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου στη Λάρισα με συμμετοχή και Μεταλλοκατασκευαστών από τα Χανιά

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου στη Λάρισα. Το Σωματείο Μεταλλοκατασκευαστών…

2 hours ago

Με συμμετοχή του ΜΑΙΧ στη Μάλτα η 3η Συνάντηση Εταίρων και Φορέων του ευρωπαϊκού έργου DETOCS

Στις 15-16 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μάλτα η 3η Συνάντηση Εταίρων και Φορέων…

2 hours ago

This website uses cookies.