Categories: OIKONOMIAΘΕΣΕΙΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Οι περιπέτειες του ελληνικού δημόσιου χρέους

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι δημιούργημα της δεκαετίας του 1980. Προέκυψε από την επέκταση του κράτους. Το κράτος είχε παραμείνει μεταπολεμικά μικρό, μόλις στο 20% του ΑΕΠ την περίοδο 1944-1974. Η Ν.Δ. προέβη σε μαζικές κρατικοποιήσεις την περίοδο 1974-1981, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και σε σταδιακή επέκταση της δημόσιας διοίκησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσέθεσε το κοινωνικό κράτος με το εθνικό σύστημα υγείας, το συνταξιοδοτικό και την επέκταση της ανώτατης παιδείας. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών την περίοδο 1974-1990 διαμόρφωσε ένα κρατικό σύστημα κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα με τα γνωστά «4 δεκάρια», δηλαδή με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, τις συντάξεις και την παιδεία-άμυνα να απορροφούν κάθε μία περίπου το 10% του ΑΕΠ.

Το σύστημα των εσόδων προσαρμόστηκε ανάλογα. Η έμμεση φορολογία και η φορολογία των μισθωτών προσέγγισε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ χαρακτηριστική παρέμεινε η υστέρηση εσόδων από τη φορολόγηση επιχειρηματικών ομάδων και ελεύθερων επαγγελματιών, λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροασυλίας. Ετσι, τα έσοδα σταθεροποιήθηκαν στο 38% του ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτό, για 30 χρόνια, η χώρα είχε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, που κάλυπτε ο δημόσιος δανεισμός. Ταυτόχρονα, είχε διαδοχικά σταθεροποιητικά προγράμματα (1985-1987, 1990-1993, 1996-2000, 2004-2006), όλα με προσωρινά, μέτρια αποτελέσματα και κατά κανόνα αποτυχημένα, καθώς επιχειρούσαν περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων στους ήδη φορολογουμένους, αναπαράγοντας το διαχρονικό πρόβλημα.

Το δημόσιο χρέος το 1993 ήταν πλέον κοντά στο 120% του ΑΕΠ και εκεί σταθεροποιήθηκε για όλη την περίοδο 1993-2009. Μιας και ήταν περίοδος γρήγορης οικονομικής ανόδου, ο συνεχιζόμενος δανεισμός με τα χαμηλά επιτόκια αποτέλεσε μόνιμη πρακτική όλων των κυβερνήσεων. Καθώς το χρέος το αναχρηματοδοτούσε το νέο χρέος, εφόσον οι προϋπολογισμοί ήταν πάντα ελλειμματικοί, η αύξηση ή απομείωση του χρέους εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη σχέση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας με το επιτόκιο δανεισμού. Το χρέος σταδιακά μετατοπίστηκε από το εσωτερικό σε διεθνές, και ανά δεκαετία αυξανόταν κατά περίπου 100 δισ. Σε κάθε περίπτωση, είχε τη μορφή της έκδοσης ομολόγων που αγόραζαν τράπεζες, ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.

Η κρίση εμφανίστηκε με την παύση αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από τις αγορές, όταν αυτές διέγνωσαν ότι η Ε.Ε. αντιμετώπιζε την παγκόσμια κρίση του 2008 ως «εθνική υπόθεση» των κρατών-μελών, αποφεύγοντας να λάβει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο για το δημόσιο όσο και για το ιδιωτικό χρέος. Συνεπώς, οι διαδοχικές κρίσεις των χωρών της περιφέρειας το 2010 οδήγησαν στην επιλογή της δημιουργίας ενός έκτακτου μηχανισμού (EFSF), που θα διαμεσολαβούσε ανάμεσα στις αγορές και τις εθνικές οικονομίες, δανειζόμενος με εγγυήσεις των ισχυρών οικονομιών.

Ο μηχανισμός αυτός παρέμενε προσδεδεμένος στα συνήθη κριτήρια της αγοράς και έτσι απέτρεπε την πιθανότητα η διαχείριση των χρέους να επιβαρύνει τους φορολογουμένους άλλων χωρών, ενώ ταυτόχρονα αποθάρρυνε την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πολιτική αυτή συνοδευόταν από εθνικά μνημόνια, δηλαδή βίαιες προσαρμογές των δημόσιων οικονομικών, εσωτερική υποτίμηση μισθών και αξιών, και μαζική εκποίηση δημόσιου πλούτου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το δημόσιο χρέος ήταν 300 δισ., σχεδόν όλο σε μορφή βραχυχρόνιων και 10ετών ομολόγων, πληρωτέο σε 7 χρόνια. Η πρώτη πράξη με την εκδήλωση της κρίσης όφειλε να είναι η αναδιάρθρωσή του. Αντίθετα, οι εταίροι επέλεξαν το διπλό σύστημα, αναχρηματοδότησης του χρέους και Μνημόνιο. Αυτό έδινε χρόνο στις διεθνείς τράπεζες να εισπράττουν τα προς λήξη ομόλογα και να ξεφορτωθούν τα υπόλοιπα. Οταν έγινε το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους κατά 50%, αυτό ελάχιστα ελάφρυνε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η διαχείριση του ελληνικού χρέους είχε προσθέσει ενδιάμεσα 50 δισ. και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απαιτούσε άλλα 50 δισ. Το όφελος τελικά ήταν μικρό, ενώ, με τη γρήγορη απομείωση του ΑΕΠ, το χρέος εκτινάχθηκε από το 120% στο 170% του ΑΕΠ. Οι δύο αναδιαρθρώσεις που επακολούθησαν, η μείωση στα αρχικά υψηλά επιτόκια και η επέκταση της αποπληρωμής στα 30 χρόνια, έχουν διαμορφώσει σήμερα ένα σύστημα σταθερών ετήσιων πληρωμών 9 δισ. Αυτό καλείται να πληρώνει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού ή και οι ιδιωτικοποιήσεις. Το πρώτο είναι αδύνατο, το δεύτερο είναι άνευ σημασίας, καθώς στο φιλόδοξο σενάριο είναι μόλις 15 δισ. Συνεπώς, το αδιέξοδο είναι πλήρες.

Η επιμήκυνση και τα επιτόκια δεν αρκούν για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, οπότε θα απαιτηθεί νέο «κούρεμα», προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στις αγορές.

Η κατάσταση του δημόσιου χρέους αποτελεί την επιτομή της αποτυχίας του Μνημονίου. Τόσο το ίδιο το Μνημόνιο όσο και η διαχείριση του χρέους ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή. Ολες οι άλλες επιλογές θα ήταν καλύτερες. Η «ελληνική τραγωδία» θα μείνει ως παράδειγμα επιλογών που έγιναν από κοντόφθαλμες και εγωιστικές πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη, από ευρωπαϊκούς θεσμούς σε βαθιά κρίση και από αξιωματούχους διεθνών οργανισμών με πρωτόγονα οικονομικά.

* Ο κ. Γιώργος Σταθάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης.

Πηγή: Καθημερινή

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

4 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

6 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

7 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

7 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

7 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

7 hours ago

This website uses cookies.