Σε μια δήλωση «βόμβα» που μέχρι και πριν από λίγο καιρό θα έμοιαζε απίστευτη προχώρησε ο βρετανός επιστήμονας Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, το οποίο δημιουργεί αντίγραφα και για αντικείμενα που έχουν αποσπαστεί από διάφορα μουσεία του κόσμου, που τόνισε πως Βρετανία και Ελλάδα είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τις εκλογές του 2023! «Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες αλλά επεξεργάζονται (σσ: Βρετανία και Ελλάδα) μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του». Επικαλούμενος, μάλιστα, επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη, είπε σε δηλώσεις του στη σκωτσέζικη εφημερίδα «The National» ότι εκτιμά πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023»!
Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα της Οξφόρδη, δημιούργησε το πρώτο πιστό αντίγραφο ενός από τα γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη των Αθηνών διαμηνύοντας στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδα τους και να τοποθετήσουν στις προθήκες τους τα αντίγραφα. «Όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: ”Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”» δήλωσε με νόημα ο ίδιος σε συνέντευξή του στους thetimes.co.uk και πρόσθεσε: «Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».
Ο Ρότζερ Μάικλ δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή και με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που εντυπωσιάστηκε από την πιστότητα των αντιγράφων, ανησυχεί, ωστόσο, μήπως η βρετανική πλευρά τα χρησιμοποιήσει εις βάρος των Ελλήνων. «Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι η επιστροφή των Γλυπτών. Τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το πρότζεκτ αυτό έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία, αλλά φοβούνται ότι τα αντίγραφα είναι τόσο καλά που το Βρετανικό Μουσείο θα γυρίσει και θα πει: ”Ναι, αυτά τα αντίγραφα είναι τέλεια. Είναι κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο. Κρατήστε τα”. Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία τους».
A new Parthenon sculpture carved from the same Greek marble used on the originals 2,500 years ago will be unveiled in London on Tuesday as discussions about placing it in the British Museum begin https://t.co/F0RYF0mcpQ
— The Times and The Sunday Times (@thetimes) October 31, 2022
Το πρώτο τέλειο αντίγραφο ενός γλυπτού του Παρθενώνα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο την Τρίτη από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA). Αυτό που κάνει το αντίγραφο του γλυπτού συναρπαστικό είναι ότι είναι λαξευμένο από το ίδιο ελληνικό μάρμαρο (Πεντελικό) που χρησιμοποιήθηκε για το πρωτότυπο πριν από 2.500 χρόνια!
Το γλυπτό είναι ένα κεφάλι αλόγου από το Άρμα της Σελήνης, σκαλισμένο από ρομπότ από μάρμαρο που παρείχε η Ελλάδα. Είναι ένα τέλειο αντίγραφο ενός από τα πολλά γλυπτά που κρατά το Βρετανικό Μουσείο από τότε που ο Λόρδος Έλγιν τα έκλεψε από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Το IDA χρησιμοποίησε κάμερες Lidar για να παράγει μετρήσεις ακριβείς σε κλάσμα του χιλιοστού. Στόχος του ιδρυτή του είναι να πείσει το Βρετανικό Μουσείο ότι τα πρωτότυπα γλυπτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα και να αντικατασταθούν από πανομοιότυπα αντίγραφα. Ένα άλλο αντίγραφο μιας μετόπης του Παρθενώνα, που απεικονίζει μια μάχη μεταξύ ενός άνδρα και ενός κένταυρου, επίσης σαρώθηκε και αυτή την εποχή βρίσκεται υπό κατασκευή.
Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…
Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…
Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…
Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…
This website uses cookies.