Θετικό σε δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εμφανίζεται το Βρετανικό Μουσείο, με άρθρο του νέου πρόεδρου του, Τζορτζ Όσμπορν στους Times του Λονδίνου.
Στο άρθρο που έχει τίτλο: «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο» αναφέρεται στην ιστορία του οργανισμού, «τα τεχνουργήματα του οποίου απεικονίζουν τον πόλεμο και την αγάπη και αντικατοποτρίζουν την αλήθεια πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για πράξεις μεγάλης καλοσύνης και φρικτής βαρβαρότητας μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια δύο εκατομμυρίων ετών. Γι’ αυτό μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός όταν ιδρύθηκε ως το πρώτο εθνικό δημόσιο μουσείο του κόσμου το 1753, και ο σκοπός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα. Ήταν προϊόν λιγότερο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και περισσότερο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».
«Ελγίνεια Μάρμαρα»
Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου υπερασπίζεται τον ρόλο του Μουσείου ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αναφέρεται στα Γλυπτά του Παρθενώνα ως «Ελγίνεια Μάρμαρα»:
«Είμαστε απλά ένα μουσείο. Σίγουρα, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα της ύπαρξής μας. Το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021» γράφει ο Όσμπορν, ο οποίος σε αυτό το σημείο αναφέρεται και στα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως τα αποκαλεί: «Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Βύρωνας σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα».
Ανοιχτοί στον δανεισμό
«Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των τεχνουργημάτων μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους, κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» συνεχίζει ο Όσμπορν.
«Ούτε ντρεπόμαστε ούτε βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα δίπλα» καταλήγει.
Το άρθρο του Τζόρτζ Όσμπορν έρχεται μετά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα, όπου ζήτησε τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Μπόρις Τζόνσον.
Κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του 79χρονου Γιάννη Ξυδάκη από τον Προφήτη Ηλία αλλά και της 80χρονης συζύγου του…
Η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, του Δήμου Πλατανιά, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στο…
Ο Δήμος Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν…
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που εντάσσεται, όπως αναφέρει, στην εθνική…
Σα λυσσασμένο σκυλί η ΑΑΔΕ έχει ξεχυθεί στους δρόμους αναζητώντας επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα…
Μετά από μία εντυπωσιακή τελετή στο Καπιτώλιο και με την εμφάνιση της πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ…
This website uses cookies.