Στις 3 Μαΐου 2010, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας του γηροκομείου στα Χανιά, αναφέροντας ότι «η ιδιοκτήτρια της μονάδας εξακολουθεί να μη διαμορφώνει τους χώρους σύμφωνα με τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια της άδειας οικοδομής που είχαν εγκριθεί και συνεχίζει να φιλοξενεί παράνομα ηλικιωμένα άτομα σε μη εγκεκριμένους από την αρμόδια επιτροπή χώρους, χωρίς βεβαίωση πιστοποιητικού πυροπροστασίας από την πυροσβεστική υπηρεσία, χωρίς να της έχει χορηγηθεί από τον νόμο η προβλεπόμενη άδεια και παρά τις επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες συστάσεις μας δεν απομακρύνει τους ηλικιωμένους με τη βοήθεια των συγγενών τους».
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, τους μήνες που ακολούθησαν έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσπάθεια υλοποίησης της σχετικής απόφασης.
Σε έγγραφο που στέλνει στις 28 Δεκεμβρίου 2010 η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με το οποίο ζητείται η συνδρομή του εισαγγελέα για το σφράγισμα της μονάδας, διαπιστώνεται ότι η ιδιοκτήτρια «όχι μόνο δεν υλοποίησε τις υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής» (να απομακρύνει τους ανθρώπους που φιλοξενούνταν παράνομα, και να διαμορφώσει τους χώρους σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια), αλλά «αντιθέτως αύξησε τον αριθμό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν».
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως η εντολή για εκκένωση δεν είχε καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί, γιατί η ιδιοκτήτρια «αρνούνταν να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών».
Με σημερινές δηλώσεις του στην Αγγελική Νικολουλη και στο “Φως στο Τούνελ” ο πρώην νομάρχης Χανιών κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφέρει ότι η υλοποίηση της απόφασης σφράγισης δεν προχώρησε με ευθύνη της αστυνομίας επειδή δεν υπήρχε χώρος για να μεταφερθούν οι τρόφιμοι του γηροκομείου.
Είπε πιο συγκεκριμένα:
Νομιζω τον Ιανουάριο του 2010 υπέγραψα απόφαση σφράγισης της δομής. Αυτή η απόφαση σφράγισης δεν υλοποιήθηκε από την ελληνική αστυνομία – η ελληνική αστυνομία είχε την υποχρέωση να την σφραγίσει – και ο λόγος ήταν επειδή η δομή φιλοξενούσε τρόφιμους και δεν υπήρχε χώρος να μεταφερθούν αυτοί οι τρόφιμοι σε άλλες δομές
Όπως αναφέρουμε και στο ρεπορτάζ μας, στην Ελλάδα η ελλειψη κλινών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 7.000. Μεγάλο ειναι το πρόβλημα έλλειψης κλινών και στην Κρήτη.
Λόγω της έλλειψης κλινών, το κράτος κάνει τα στραβά μάτια σε παρανομίες, οπως έγινε και στην περίπτωση του γηροκομείου στα Χανιά όπου δεν προχώρησε η σφράγιση επειδή δεν υπήρχε χώρος για τη μεταφορά των ηλικιωμένων.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που επέτρεπε να συμβαίνουν όσα συνέβαιναν στο Γηροκομείο Χανίων.
Και είναι αυτή η πραγματικότητα που μας δημιουργεί και τη βεβαιότητα ότι το γηροκομείο Χανίων δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση γηροκομείου στην Ελλάδα που λειτουργεί υπό αυτούς τους όρους.
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…
Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…
Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
This website uses cookies.