ΤΟΠΙΚΑ

Γρ. Αρχοντάκης: Η δομή δε σφραγίστηκε από την αστυνομία το 2010 επειδή δεν υπήρχε χώρος για να μεταφερθούν οι τρόφιμοι

Στις 3 Μαΐου 2010, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας του γηροκομείου στα Χανιά, αναφέροντας ότι «η ιδιοκτήτρια της μονάδας εξακολουθεί να μη διαμορφώνει τους χώρους σύμφωνα με τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια της άδειας οικοδομής που είχαν εγκριθεί και συνεχίζει να φιλοξενεί παράνομα ηλικιωμένα άτομα σε μη εγκεκριμένους από την αρμόδια επιτροπή χώρους, χωρίς βεβαίωση πιστοποιητικού πυροπροστασίας από την πυροσβεστική υπηρεσία, χωρίς να της έχει χορηγηθεί από τον νόμο η προβλεπόμενη άδεια και παρά τις επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες συστάσεις μας δεν απομακρύνει τους ηλικιωμένους με τη βοήθεια των συγγενών τους».

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, τους μήνες που ακολούθησαν έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσπάθεια υλοποίησης της σχετικής απόφασης.

Σε έγγραφο που στέλνει στις 28 Δεκεμβρίου 2010 η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με το οποίο ζητείται η συνδρομή του εισαγγελέα για το σφράγισμα της μονάδας, διαπιστώνεται ότι η ιδιοκτήτρια «όχι μόνο δεν υλοποίησε τις υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής» (να απομακρύνει τους ανθρώπους που φιλοξενούνταν παράνομα, και να διαμορφώσει τους χώρους σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια), αλλά «αντιθέτως αύξησε τον αριθμό των ηλικιωμένων που φιλοξενούνταν».

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως η εντολή για εκκένωση δεν είχε καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί, γιατί η ιδιοκτήτρια «αρνούνταν να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών».

Με σημερινές δηλώσεις του στην Αγγελική Νικολουλη και στο “Φως στο Τούνελ” ο πρώην νομάρχης Χανιών κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης αναφέρει ότι η υλοποίηση της απόφασης σφράγισης δεν προχώρησε με ευθύνη της αστυνομίας επειδή δεν υπήρχε χώρος για να μεταφερθούν οι τρόφιμοι του γηροκομείου.

Είπε πιο συγκεκριμένα:

Νομιζω τον Ιανουάριο του 2010 υπέγραψα απόφαση σφράγισης της δομής. Αυτή η απόφαση σφράγισης δεν υλοποιήθηκε από την ελληνική αστυνομία – η ελληνική αστυνομία είχε την υποχρέωση να την σφραγίσει – και ο λόγος ήταν επειδή η δομή φιλοξενούσε τρόφιμους και δεν υπήρχε χώρος να μεταφερθούν αυτοί οι τρόφιμοι σε άλλες δομές

Όπως αναφέρουμε και στο ρεπορτάζ μας, στην Ελλάδα η ελλειψη κλινών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 7.000. Μεγάλο ειναι το πρόβλημα έλλειψης κλινών και στην Κρήτη.

Λόγω της έλλειψης κλινών, το κράτος κάνει τα στραβά μάτια σε παρανομίες, οπως έγινε και στην περίπτωση του γηροκομείου στα Χανιά όπου δεν προχώρησε η σφράγιση επειδή δεν υπήρχε χώρος για τη μεταφορά των ηλικιωμένων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που επέτρεπε να συμβαίνουν όσα συνέβαιναν στο Γηροκομείο Χανίων.

Και είναι αυτή η πραγματικότητα που μας δημιουργεί και τη βεβαιότητα ότι το γηροκομείο Χανίων δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση γηροκομείου στην Ελλάδα που λειτουργεί υπό αυτούς τους όρους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι o Σλοβάκος λογοτέχνης και γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης που οπλοφορούσε νόμιμα, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα, είναι ο άνδρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει…

47 seconds ago

Premier League: Οι ομάδες θα κάνουν ψηφοφορία για την κατάργηση του VAR από τη νέα σεζόν

Σύμφωνα με το «Athletic» οι ομάδες της Premier League θα κάνουν ψηφοφορία στις 6 Ιουνίου…

7 mins ago

«Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις» – Επιστολή «βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ στον πρωθυπουργό, «καρφώνει» Αυγενάκη

Επιστολή «βόμβα» απέστειλε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», Σέρκο Χαρουτουνιάν, θέτοντας στη διάθεσή του…

2 hours ago

Γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ πάνω από 3 δισ. ευρώ στο τετράμηνο – Έκρηξη των φορολογικών εσόδων

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,253 δισ. ευρώ εμφανίζει το α’ τετράμηνο εφέτος ο προϋπολογισμός, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα……

2 hours ago

«Ο Ανδρέας μέσα από τα μάτια των παιδιών του»

Ένα ταξίδι στον χρόνο και μαζί στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, του μεγάλου πολιτικού ηγέτη…

2 hours ago

Ερώτηση Σέβης Βολουδάκη με θέμα την ίδρυση Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένος Σούδας – Χανίων

Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, σχετικά…

2 hours ago

This website uses cookies.