Ο έλληνας υπουργός οικονομικών, μιλώντας στο ίδρυμα Böckler στο Βερολίνο, ανέφερε οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο και θα επιμείνει στην ανάγκη να πειστούν οι δανειστές της Ελλάδας οτι η χώρα χρειάζεται ενα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε οτι η Γερμανία πλήρωσε πολλά λεφτά αλλά με το λάθος τρόπο, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οτι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε ατύχημα για την ελληνική οικονομία.
“Χρειαζόμαστε γρήγορα μία συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ατύχημα το οποίο θα καταγραφεί στην ιστορία ως αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, το Αλέξη Τσίπρα, της Angela Merkel, του Δρ. Schaeuble και του κ. Juncker”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο μια συμφωνία είναι εφικτή. Θα μπορούσε να λάβει χώρα σε ένα βράδυ, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, για να ολοκληρώσει τελικά τη νομισματική ένωση.
Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν και οι πιστωτές, οι οποίοι επέτρεψαν να δημιουργηθεί αυτό το αβάσταχτο χρέος.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η δημιουργία της Ευρωζώνης δημιούργησε ένα «τσουνάμι» χρέους στις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου, από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι ως την Αθήνα, το Δουβλίνο και τη Μαδρίτη.
«Για κάθε ανεύθυνο δανειζόμενο υπήρχε και ένας ανεύθυνος δανειστής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.
«Δεν πιστεύω στην ιδέα ότι η Ευρωζώνη είναι μια ιστορία των σκληρά εργαζόμενων μυρμηγκιών του βορρά και των τεμπέλικων τζιτζικιών του νότου» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Γιάνης Βαρουφάκης, και εξήγησε ότι υπάρχουν σκληρά εργαζόμενα μυρμήγκια και στην Ελλάδα –όπως ακριβώς και στη Γερμανία- και όλα υπέφεραν όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση.
Κριτική στις προτάσεις των δανειστών
Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική στους θεσμούς, οι οποίοι εμπόδισαν την Ελλάδα να προχωρήσει ορισμένες μικρές μεταρρυθμίσεις και επέμεναν να υπάρξει ένα μεγάλο προσυμφωνημένο με τους πιστωτές πακέτο.
«Φυσικά το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Είναι οι μειώσεις των συντάξεων μεταρρύθμιση; Δεν το νομίζω. Οποιοσδήποτε χασάπης μπορεί να κόψει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος εναντιώθηκε και στην αύξηση του φόρου ηλεκτρισμού αλλά και της τιμής των φαρμάκων.
«Φανταστείτε αν πήγαινα στη Βουλή και έλεγα ότι ο τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να μειώσουμε μια σύνταξη των 350 ευρώ κατά 40%, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ΦΠΑ στα φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν συνεχίσετε να οδηγείτε τον πληθυσμό μας στη μιζέρια, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μεταρρυθμιστούμε» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία γρήγορα για να αποφύγουμε ένα ατύχημα, το οποίο θα γραφτεί στην ιστορία ως αποτυχία των Ευρωπαίων πολιτικών μεταξύ των οποίων εγώ, ο κ. Τσίπρας, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Δρ. Σόιμπλε και ο κ. Γιούνκερ».
Ο κ. Βαρουφάκης, έκανε αναφορά σε αρχαίες τραγωδίες παρομοιάζοντας την Ελλάδα με Ιφιγένεια που κάποιοι πιστεύουν ότι θυσιάζοντάς την ώστε με μία έξοδο να εμποδίσουν την ανάπτυξη παρόμοιων πολιτικών σε άλλα κράτη, και θύμισε την κατάληξη του Αγαμέμνονα λόγω της θυσίας της κόρης του. Επιπλέον, ανέφερε τις πράξεις της Αντιγόνη ως υπόδειγμα αντίστασης απέναντι σε παράλογους ανθρώπινους νόμους, οι οποίοι βρίσκονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες των ανθρώπων.
Όταν έχουμε νομισματική ένωση και κοινό νόμισμα, έχουμε ζήτημα με το χρέος καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και έτσι κάνεις εσωτερική υποτίμηση που δημιουργεί μείωση εισοδημάτων, ύφεση αύξηση χρέους και τελικά πίεση για έξοδο από το κοινό νόμισμα, είπε.
Ακόμη μίλησε για μείωση μισθών κατά 38% η οποία δεν έφερε αύξηση των εξαγωγών. Ηταν μία απόλυτη αποτυχία, είπε. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πήγε πολύ άσχημα και αυτό ήταν οι τράπεζες που δεν μπορούσαν να δώσουν χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω των κόκκινων δανείων. “Αυτός δεν είναι τρόπος θα ελέγχουμε μία νομισματική ένωση”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την τελευταία πρόταση των δανειστών: “Δεν κατηγορώ τον κύριο Γιούνκερ, δεν πιστεύω ότι ήταν δικό του κείμενο … Χρειαζομαστε μια συμφωνία γρήγορα. Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνια σε ΕΝΑ βράδυ”.
“Είμαστε έτοιμοι για βαθιές μεταρρυθμίσεις με ΕΕ, ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που μας έφεραν εδώ. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μια Ομιλία Ελπίδας. Και ποιος πρέπει να δώσει αυτή την ομιλία ελπίδας… νομίζω η καγκελάριος Μέρκελ και πού; Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά… διαλέξτε”, είπε, επαναφέροντας στο τραπέζι πρότασή του που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.