Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στον δημοσιογράφο και συνεργάτη της εφημερίδας μας Βαγγέλη Πάλλα.
ΕΡ.: Θέλω να σας ρωτήσω για τις θέσεις του ΑΚΕΛ πάνω στις προσπάθειες που γίνονται στην Ευρώπη από τα κόμματα της Αριστεράς στο θέμα της ρύθμισης του χρέους
Η ρύθμιση του χρέους αφορά και επηρεάζει όλες τις χώρες που είναι σε μνημόνιο, αφού οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται επηρεάζουν και αυτές. Η Κύπρος επηρεάστηκε από την απομείωση του ελληνικού χρέους. Συνεπώς αν πρόκειται να ακολουθηθεί αυτή η κατεύθυνση χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι θα ληφθούν υπόψιν οι επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο και πως αυτές θα αμβλυνθούν με αντισταθμιστικά μέτρα.
ΕΡ.: Η Κυπριακή ΑΟΖ που ανήκει στην δημοκρατία της Κύπρου είναι τόσο επίκαιρο σα θέμα αλλά και αφορμή ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ της Τουρκίας, της Κύπρου και της Ελλάδας. Εσείς σαν ΑΚΕΛ που τοποθετήστε;
Με την εκδήλωση των προκλήσεων από το Barbaros όλα τα Κόμματα στηρίξαμε την απόφαση του Προέδρου για αναστολή των συνομιλιών. Θέλαμε να σταλεί ισχυρό μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να παραβιάζει ανενόχλητη τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ότι τέτοιες ενέργειες δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για σωστή λύση του Κυπριακού.
Ως ΑΚΕΛ από την αρχή τονίσαμε πως συμφωνούμε στην αναστολή, αλλά όχι στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων.
Υποδείξαμε επίσης ότι έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Πρόεδρο ώστε η Τουρκία να προβεί σε κινήσεις που θα επέτρεπαν επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, που είναι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος λύσης του Κυπριακού γιατί κάτι τέτοιο θα μας καταστήσει όμηρους των προθέσεων της Τουρκίας. Ασφαλώς δεν υποστηρίζω πως πρέπει να επιστρέψουμε σε συνομιλίες υπό εκβιασμό. Ούτε πρέπει να αποδεχτούμε παραπομπή της αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου μετά τη λύση του κυπριακού. Γι΄αυτό και επιμέναμε ως ΑΚΕΛ ότι έπρεπε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα αποκλιμάκωναν την ένταση, θα απέκλειαν τα πιο πάνω και θα στρίμωχναν την Τουρκία. Για το σκοπό αυτό υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις στον κ. Αναστασιάδη.
Το πακέτο των εισηγήσεων μας περιελάμβανε επαναβεβαίωση της συμφωνίας Χριστόφια- Ταλάτ και της σύγκλισης Χριστόφια- Έρογλου αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων από αυτούς.
Επιπλέον, περιελάμβανε συνομιλίες με την Τουρκία, μετά τη λύση του Κυπριακού, για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών καθώς και για πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου σε αυτή. Επίσης τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα του Φυσικού Αερίου. Τα λεφτά αυτά θα δίνονταν στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα οντότητα, μετά τη λύση του Κυπριακού.
Δυστυχώς, η πρόταση μας δεν υιοθετήθηκε. Ακόμα και οι προαναφερθείσες συγκλίσεις δεν προτάχθηκαν επαρκώς, παρόλο που απαντούν πειστικά σε όλες τις προβαλλόμενες ανησυχίες της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας, όπως άλλωστε παραδέχθηκε δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αποτέλεσμα αυτών των ανεπαρκών χειρισμών του κ. Αναστασιάδη ήταν να τεθεί τελικά δυστυχώς, το φυσικό αέριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αυτή την παραχώρηση η Τουρκία συνεχίζει χωρίς πολιτικό κόστος να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να παρανομεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΕΡ.: Η τρόικα όπως στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω στα λαϊκά στρώματα. Έχετε κάποιο σχέδιο σαν ΑΚΕΛ αντιμετώπισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης;
Οδεύοντας προς το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις για να ανακόψουμε την αντιλαϊκή επίθεση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και της Τρόικα που οδηγεί στη φτωχοποίηση του κυπριακού λαού. Επιπλέον, έχουμε ήδη καταθέσει στη Βουλή διάφορες προτάσεις, όπως αυτή για προστασία της κύριας κατοικίας από τις εκποιήσεις. Πρόθεση μας είναι να επεξεργαστούμε προτάσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού για να τα στηρίξουμε. Επιμένουμε όμως ότι ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων θα προκύψει μόνο με αλλαγή των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αντικατάσταση της πολιτικής της λιτότητας με πολιτικές για ανάπτυξη , αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και κοινωνική δικαιοσύνη.
ΕΡ.: Πρόσφατα, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει επιβάλλει η τρόικα, σταμάτησε τη λειτουργία της η Cyprus Airways.me. Μία δήλωση της Ε.Ε. ότι δε μπορεί ένα κράτος να χρηματοδοτεί μία κρατική εταιτία “2 φορές σε 10 χρόνια”. Το ΑΚΕΛ τι θέση έχει;
Επειδή υπήρξε πολλή παραφιλολογία για το θέμα, κυρίως γιατί η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε προβεί σε κρατική ενίσχυση των Κυπριακών Αερογραμμών, θέλω καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ειδικά για αυτή την εταιρεία ο πρόσφατος κανονισμός της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις δίνει τη δυνατότητα επιδότησης των αεροπορικών εισιτηρίων στις περιπτώσεις απόμακρων περιοχών με ειδική αναφορά στην Κύπρο, δίνοντας ισχυρό όπλο για να υποστηριχθεί η υπόθεση των Κ.Α αλλά και να καταστεί βιώσιμη η εταιρεία. Όμως ούτε αυτός ο κανονισμός, ούτε τη συνολική υπόθεση των Κυπριακών Αερογραμμών δεν υπερασπίστηκε η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη. Πολύ απλά γιατί συνειδητά ήθελε να οδηγήσει την εταιρεία στο κλείσιμο, στο ξεπούλημα της.
Ως ΑΚΕΛ έχουμε εγγράψει το θέμα στη Βουλή για να διερευνηθούν οι διαχρονικές αιτίες που οδήγησαν την εταιρεία στο κλείσιμο.
ΕΡ.: Για το παραπάνω θέμα πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τον τουρισμό στην Κύπρο, καθώς η κάθοδος στο νησί εταιριών θα δημιουργήσει καρτέλ;
Το βέβαιο είναι ότι η Κύπρος έχασε τον κρατικό αερομεταφορέα της, ο οποίος ήταν αναγκαίος για πάρα πολλούς λόγους. Σίγουρα αυτό θα προκαλέσει προβλήματα και στον τομέα του τουρισμού. Σε ποιο βαθμό, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.
ΕΡ.: Τέλος, κύριε Κυπριανού, ένα σχόλιό σας για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα
Έχω ήδη συγχαρεί τον κ. Τσίπρα για την εκλογική του επιτυχία. Η εκλογή του έχει ιστορική σημασία. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών οδηγούν στην εξαθλίωση τους λαούς, οι οποίοι αντιδρούν. Εύχομαι αυτό το μήνυμα να ληφθεί από τους θεσμούς και να αλλάξουν τις πολιτικές τους. Στον κ. Τσίπρα ευχήθηκα η πολιτική και η υλοποίηση του προγράμματος του να ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό από τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα.
Συνέντευξη: Χρόνης Διαμαντόπουλος Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, μπαίνουν στο…
Νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών κατατέθηκαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, με την συμπληρωματική έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη…
Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζει η Νέα…
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, η Καίτη Γκρέυ. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της…
«Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας», ανέφερε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και, ενόψει της επιστροφής…
Στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρίσκεται από αύριο Δευτέρα ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε, που το περασμένο Σάββατο σκότωσε…
This website uses cookies.