Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης της “Ανυπόταχτης Κρήτης” κ. Γιώργος Πιαγκαλάκης αναφέρεται στο ζήτημα τις λατομικής ζώνης εντός του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου.
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Κάπως έτσι αντιμετώπισε το ζήτημα του λατομείου της Καντάνου η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως και σε παλαιότερα περιφερειακά συμβούλια έτσι και τώρα, θέματα για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν μπαίνουν με συγκεκριμένα αιτήματα, αντιμετωπίζονται από την Περιφερειακή Αρχή και από την αξιωματική αντιπολίτευση με την τακτική …«άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Με αυτόν τον τρόπο, με αοριστολογίες αλλά και εχθρότητα αντιμετωπίστηκε και το καθολικό αίτημα κατοίκων, φορέων του Δήμου Καντάνου – Σελίνου για τροποποίηση της υφιστάμενης Λατομικής περιοχής Καντάνου από τα 347 στρέμματα στα 59 που λειτουργεί τώρα το λατομείο.
Τόσο σοβαρά πήραν την συζήτηση ειδικά ο Πρόεδρος και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων που δεν μπήκαν στο κόπο να αναρτήσουν τα κείμενα και αποφάσεις που είχαν στείλει κάτοικοι και φορείς για το θέμα στην επίσημη πλατφόρμα του Περιφερειακού Συμβουλίου προς ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων. Σκόπιμα λοιπόν υποβάθμισαν την συζήτηση.
Ενώ δόθηκε χθες ευκαιρία στο περιφερειακό συμβούλιο να ενωθεί με την τοπική κοινωνία για τον τερματισμό μιας σκανδαλώδους ιστορίας πενήντα χρόνων περίπου – γιατί τέτοια είναι η ιστορία του λατομείου της Καντάνου – δεν καταδέχτηκε καν να ψηφίσει για το ζήτημα.
Εν τω μεταξύ η σταδιακή μετατροπή του ιστορικού φαραγγιού και του πευκοδάσους σε βιομηχανική ζώνη συνεχίζεται … ( Να τονίσουμε ότι η έκταση των 59 στρεμμάτων του λατομείου παλιά ήταν γεμάτη πεύκα )
Όπως αναφέραμε στην τοποθέτηση μας στο περιφερειακό συμβούλιο, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Υφιστάμενο λατομείο αδρανών υλικών, όπως τροποποιείται με την προσθήκη μονάδας παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος καθώς και μονάδας διαχείρισης ΑΕΚΚ από την εταιρία «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ Α.Ε.» στην θέση «Κακόσκαλα» του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου» για το οποίο η Επιτροπή Περιβάλλοντος Και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης γνωμοδότησε θετικά (Αριθμός Απόφασης 20/29-04-2020) λέει τα εξής :
-Πλην του λατομικού χώρου εμβαδού 59,598στρ., η εταιρεία προτίθεται να χρησιμοποιήσει επτά (7) χώρους δασικού χαρακτήρα συνολικού εμβαδού 38,417 στρ. εντός της λατομικής περιοχής, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 4284/14-12-2018 απόφασης του Γενικού Δ/ντη Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Οι εν λόγω εκτάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι υπαίθριας αποθήκευσης υλικών, καθώς και ως σημεία διέλευσης και στάθμευσης του μηχανοκίνητου εξοπλισμού της δραστηριότητας.
-Η λατομική δραστηριότητα θα συμπληρωθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, Μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος, Μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.). Σε ιδιωτική έκταση εμβαδού 11.132,32m2, όμορη της λατομικής περιοχής, έχει εγκατασταθεί το σύνολο σχεδόν των βοηθητικών εγκαταστάσεων της δραστηριότητας. Στην εν λόγω έκταση, θα λειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος.
Τώρα πως αυτές οι δραστηριότητες συνάδουν με την ύπαρξη του λιθόκτιστου δρόμου Ανάβου –Καντάνου η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, βάσει της ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085/04-06-2010 Υ.Α. (ΦΕΚ 267/12-07-2010) και η οποία διέρχεται μέσα από την λατομική περιοχή, ας μας το απαντήσουν κάποια στιγμή οι παρατάξεις του κ Αρναουτάκη και του κ. Μαρκογιαννάκη γιατί απάντηση δεν πήραμε στο περιφερειακό συμβούλιο.
Επίσης καλό θα είναι κάποια στιγμή να απαντηθεί συγκεκριμένα από τον κ Περιφερειάρχη και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τι διατίθενται να κάνουν σχετικά με την αποκατάσταση του ιστορικού λιθόκτιστου δρόμου στον οποίο έχει προκληθεί σημαντική ζημιά από τη λατομική δραστηριότητα στο παρελθόν. Αν προχωρήσει με τους ρυθμούς αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου των Χανίων… ζήτω που καήκαμε!
Τέλος είναι απορίας άξιο πως ενώ σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών του λατομείου ( των 59 στρεμμάτων ) θα υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα μέχρι το 2048 -οπότε και δεν συντρέχει λόγος για επέκταση του λατομείου εντός της λατομικής περιοχής των 347 στρεμμάτων – να μην θέλει η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου να βγάλει έστω ένα ψήφισμα για την τροποποίηση της λατομικής περιοχής από 347 στρέμματα που είναι τώρα σε 59. Ένα ψήφισμα το οποίο θα κατατίθεντο στην αρμόδια λατομική επιτροπή μαζί με τα υπόλοιπα ψηφίσματα, αποφάσεις συλλόγων και φορέων κτλ.
Το ζήτημα του λατομείου της Καντάνου και γενικά το ζήτημα των λατομείων θα μας απασχολήσει για καιρό μετά και την 45/6-5-2020 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «για καθορισμό νέων λατομικών περιοχών καθορισμού νέων λατομικών περιοχών ή επέκταση ή τροποποίηση των ήδη υφισταμένων λατομικών περιοχών ». Σαν Ανυπόταχτη Κρήτη στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και των φορέων της Καντάνου για την προστασία του τόπου τους. Το ίδιο θα κάνουμε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.