ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σταθάκης για εξορύξεις: Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς περιβαλλοντικά και ότι τα οικονομικά οφέλη θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία των περιοχών

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη σε ερώτηση για τους πιθανούς κινδύνους που δημιουργεί η χρησιμοποίηση μίας πειραματικής τεχνολογίας για εξόρυξη σε μεγάλη βάθη νότια της Κρήτης. Στην επισήμανση των αντιδράσεων που υπάρχουν από πολιτικούς και περιβαλλοντικές οργάνωσεις είπε:

Δεν παρακολούθησα τα επιχειρήματα αλλά φαντάζομαι ότι ξέρετε ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι το 2017. Εισάγαμε έναν καινούργιο θεσμό, τα περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια στις συμβάσεις με τις εταιρείες οι εταιρείες θα πληρώσουν την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα παρακολουθούν από την πλευρά των τοπικών και περιφερειακών παρατηρητήριων, άρα θα είναι μια δραστηριότητα που θα έχει καθημερινή παρακολούθηση και για τα περιβαλλοντικά και για όλα τα θέματα από τοπικά παρατηρητήρια.

Άρα οι τοπικές κοινωνίες έχουν άμεση εικόνα και πρόσβαση τι γίνεται, πώς γίνεται, και αν τηρείται 100%. Συνεπώς εμείς θεωρούμε ότι είμαστε ασφαλείς και ότι τα οικονομικά οφέλη τα οποία όπως ξέρετε είναι τεράστια θα βοηθήσουν πολύ την οικονομία των περιοχών.

Πειραματική η μέθοδος εξόρυξης στην Κρήτη

Να υπενθυμίσουμε ότι με δηλώσεις που είχε κάνει στην εφημερίδα “Αυγή” την Κυριακή 6 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γ. Μπασιάς είχε τονίσει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία γεωτρήσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον που ξεπερνά τα 200 μέτρα, ενώ στην Κρήτη μιλάμε για γεώτρηση παραγωγής πάνω από 3.000 μέτρα υποθαλάσσια, κάτι που μπορούν να κάνουν μόνο ειδικευμένες εταιρείες. Γενικώς, όπως είχε παραδεχτεί, η τεχνολογία, σήμερα, δεν επιτρέπει ακόμη γεωτρήσεις σε βάθη μετά τα 3.000 μέτρα νερού (2.940 μέτρα είναι το “όριο”), μάλιστα δεν καλύπτονται θεσμικά αλλά και σε επίπεδο ασφάλισης, όμως ευελπιστεί ότι σε τρία χρόνια αυτό θα είναι εφικτό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί κατ’ ένα τρόπο θα είναι πειραματική.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας ενάντια στους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα της WWF σε εκδήλωση που έγινε στα Χανιά στις 17 Νοεμβρίου είχε τονίσει ότι η περίπτωση της Κρήτης είναι ιδιαίτερη αφού έχει παραχωρηθεί μία τεράστια έκταση στο μέγεθος του Βελγίου ενώ η εξόρυξη συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βάθος. Είπε ότι «μιλάμε για ένα εγχείρημα το οποίο έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία, μεγάλη τεχνική και πολυπλοκότητα και φυσικά πάρα πολύ ακριβό» και σημείωσε ότι τα ειδικά αυτά χαρακτηριστικά αυξάνουν τις πιθανότητες ατυχήματος.

Όλα αυτά, όπως είπε, σε μία χώρα η οποία «εξαρτάται από την καλή ποιότητα του περιβάλλοντος, από το τουριστικό της προϊόν».

Τόνισε ότι, «τα νούμερα που παρουσιάζει κυβέρνηση κατά καιρούς, επιχειρήσεις, οι υποστηρικτές των εξορύξεων, είναι πολύ φουσκωμένα σχετικά με τη πραγματικότητα» για να σημειώσει ότι «οι εταιρείες με τις οποίες έχουμε κάνει συμφωνίες, είναι εταιρείες με ένα πολύ ψηλό, πολύ βαρύ ιστορικό ρύπανσης»

Ανέφερε μάλιστα και το παράδειγμα άλλων χωρών με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κροατία που έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις εξορύξεων για να διασφαλίσουν το τουριστικό τους προϊόν.

Καταλήγοντας είπε: «Οι εταιρείες πάντα έχουν τη μερίδα του λέοντος και η Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ένα φιλοδώρημα»

Διαβάστε επίσης:

– Η Greenpeace ξεκινά αγώνα ενάντια στις εξορύξεις από τα Χανιά: “Αν το όφελος είναι Α, η βλάβη που θα προκαλέσουν είναι πολλές φορές το Α” | Φωτός

– “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπειρία γεώτρησης άνω των 200 μέτρων, στην Κρήτη θα γίνει πειραματική γεώτρηση στα 3.000 μέτρα!”

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

5 mins ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

9 mins ago

Τέμπη: «Είναι ξεκάθαρο ότι στο ηχητικό ακούμε τα παιδιά μας, ακούω τον γιο μου» λέει ο Ασλανίδης – Το μήνυμα της Καρυστιανού στον ανακριτή

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…

3 hours ago

Ross Ulbricht: Ποιος είναι ο ισοβίτης που έδωσε χάρη ο Τραμπ – Το Silk Road, η διακίνηση ναρκωτικών και τα συμβόλαια θανάτου

Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…

3 hours ago

«Πράσινο φως» από Τραμπ για εξαγορά του TikTok από τον Ίλον Μασκ… αν το θέλει

Την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της…

3 hours ago

Σπιτικές προτάσεις: Αγριόχορτα

Ντολμάδες με λάπαθα Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους…

3 hours ago

This website uses cookies.