Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Σταθάκης προς Ν. Χριστοδουλάκη: Οι σχέσεις μας δεν είναι τυπικές, είναι πολύχρονη φιλία, συνεργασία, πανεπιστημιακή και άλλη

Τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Νίκο Χριστοδουλάκη στον Γιώργο Σταθάκη

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία ως Υπουργός της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης να παραδώσω το υπουργείο στον κ. Σταθάκη, ως Υπουργό της εκλεγμένης κυβερνήσεως που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Αν και η διαδικασία αυτή έχει εθνικό χαρακτήρα, θέλω να σας πω ότι θα ήθελα να προσθέσω δυο σχόλια που έχουν σημαντικό ενδιαφέρον. Το πρώτο φυσικά είναι ότι όπως βλέπετε τα Χανιά έρχονται και επανέρχονται στον τομέα της ανάπτυξης. Είναι μια σταθερή σχέση πλέον και ελπίζει κανείς ότι με τον ίδιο τρόπο θα επανέλθει και η ανάπτυξη στα Χανιά τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο είναι ότι δημιουργείται έπειτα από πάρα πολύ καιρό Υπουργείο Βιομηχανίας και θεωρώ ότι αυτή η κίνηση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, διότι η Ελλάδα είχε και το παράδοξο στο παρελθόν όταν δεν υπήρχε η βιομηχανική πολιτική πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υπουργείο Βιομηχανίας.

Και όταν επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής να μην έχει υπουργείο. Θεωρώ ότι αυτό το βήμα θα συνδράμει σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί ζημία αποβιομηχάνισης.

Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό τη σύσταση αρμοδίου υπουργείου που θα διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια, διότι αυτά θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και απασχόλησης τα επόμενα χρόνια.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υπουργοί, στο διάστημα της Υπηρεσιακής Κυβερνήσεως συνεχίστηκαν πολλές προσπάθειες που είχαν δρομολογηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διασφάλισης των κοινοτικών πόρων από τα Κοινοτικά Προγράμματα.

Και κατά την επίσκεψή μου στις Βρυξέλλες, τονίστηκε από όλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συνάντησα, μηδέ του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνγκέρ εξαιρουμένου, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διασφαλιστούν οι πόροι με μια σειρά από ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι λυσιτελείς για την επίτευξη αυτού του στόχου. Είτε αυτό αφορά διαδικασίες πληρωμών, αναθεωρήσεως, υποβολής, προθεσμίες κοκ.

Το δεύτερο το οποίο ανέλαβα λόγω της συγκυρίας του προσφυγικού προβλήματος στο Υπουργείο, ήταν μια σειρά από δράσεις σε συνεργασία με τις Γενικές Γραμματείες, προκειμένου αφ’ ενός μεν να ζητηθούν και να ενεργοποιηθούν ταμεία για την καταβολή αποζημιώσεων στην ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες που θα είναι για το προσφυγικό.

Αφ’ ετέρου όμως κινητοποιήθηκαν και πολλές Γενικές Γραμματείες, η Γενική Γραμματεία Τουρισμού, Εμπορίου, Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, προκειμένου να διευκολυνθεί το τιτάνιο έργο το οποίο έχετε και εσείς μπροστά σας να επιτελέσετε για τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των προσφύγων με στόχο να σωθούν οι πρόσφυγες, να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, όχι όμως και την εκμετάλλευση που γίνεται από δουλεμπορικά κυκλώματα.

Είμαι βέβαιος κ. Υπουργέ ότι θα ανταποκριθείτε απολύτως στις προκλήσεις. Έχετε την εμπειρία, έχετε και την πολιτική και χαίρομαι για άλλη μια φορά που αναλαμβάνετε το υπουργείο αυτό. Εννοείται φυσικά ότι θα είναι στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστεί είτε προς περαιτέρω ενημέρωση, είτε προς στήριξη. Σας ευχαριστώ πολύ και καλώς επανήλθατε.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Να ευχαριστήσω πολύ το Νίκο Χριστοδουλάκη. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι οι σχέσεις μας δεν είναι τυπικές, είναι πολύχρονη φιλία, συνεργασία, πανεπιστημιακή και άλλη και συνεπώς χαίρομαι ιδιαίτερα που βρέθηκε αυτή την περίοδο στη συγκεκριμένη θέση. Έδωσε σημαντικές μάχες για τα θέματα που έπρεπε να συνεχιστούν και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στη θέση αυτή σήμερα στην τελετή παράδοσης παραλαβής να γίνεται ανάμεσα σε φίλους και ανθρώπους που υπάρχει ισχυρή αμοιβαία εκτίμηση.

Νομίζω ότι μετά τη νέα σαφή εντολή που μας έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, είναι η ώρα για τα έργα, είναι η ώρα που πρέπει οι στοχεύσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου να είναι σαφείς, συγκεκριμένες και ελέγξιμες στο τέλος της ημέρας εκ του αποτελέσματος εννοώ.

Η καινούργια κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να αναβαθμιστεί το Υπουργείο σε δυο θέματα αιχμής και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα καλωσορίζουμε δυο Υφυπουργούς στο Υπουργείο. Τα θέματα αιχμής είναι πολύ σαφή και συγκεκριμένα.

Το ένα είναι η μεγάλη μάχη και η αναβάθμιση που πρέπει να δοθεί στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Υπενθυμίζω ότι η Ευρώπη έχει βάλει ως στόχο μέχρι το 2020 η βιομηχανική παραγωγή να ανακάμψει στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν από την δική μας πλευρά και η επαναφορά της βιομηχανίας στο Υπουργείο και αναβαθμισμένη με τον τρόπο που υπονόησα πριν, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση.

Πρέπει να γίνουν πολλά, πρέπει να γίνουν γρήγορα προς τον τομέα αυτό, προκειμένου η βιομηχανία να αποτελέσει όντως βασικό πυλώνα της εξόδου της οικονομίας από την κρίση.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι εμφανής. Αναφέρεται στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, στα 20 δις το νέο ΕΣΠΑ, συν ένα φάσμα χρηματοδοτικών επιλογών. Το ένα θέμα είναι η εξασφάλιση των πόρων, το δεύτερο θέμα, όπως όλοι ξέρουμε, είναι να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και οι πόροι να είναι χρήσιμοι, αποτελεσματικοί και να καταλήγουν εκεί για το σκοπό για τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω δυο στελέχη πολιτικά στο Υπουργείο, τους δυο Υφυπουργούς και με μεγάλη χαρά τους δίνω το λόγο. Θα έλεγα ότι η συνέχεια στις δραστηριότητες ήταν δεδομένη. Φάνηκε και στη διάρκεια της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και θα συνεχίσουμε με επιταχυνόμενους ρυθμούς, με δεδομένο ότι μέχρι τέλος του χρόνου, καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το παλιό ΕΣΠΑ, να ξεκινήσουμε το καινούργιο και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουμε δεκάδες χρηματοδοτικά εργαλεία για τα οποία υπάρχει μια δομή και μια συνέχεια.

Χαιρετίζω τέλος και το υπογραμμίζω αυτό, την πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλάκη για το μεταναστευτικό, το οποίο ήταν μια θετική πρωτοβουλία που απέδωσε καρπούς και θα συνεχιστούν φυσικά στο ίδιο πνεύμα αυτής της πρωτοβουλίας. Σας ευχαριστώ.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καλημέρα σε όλες και όλους και από εμένα. Κατ’ αρχάς να πω ότι νιώθω ιδιαίτερη τιμή για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Σταθάκης και ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

Είμαι πολύ ευτυχής που επανέρχομαι σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον, βλέπω και πρόσωπα με τα οποία συνεργαστήκαμε και το προηγούμενο επτάμηνο, θέλω να πιστεύω με σημαντική επιτυχία. Όπως είπε και ο κ. Υπουργός έχουμε ένα δύσκολο και πολύ απαιτητικό έργο μπροστά μας, αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα.

Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε σε προσδοκίες του κόσμου που μας εξέλεξε με αυτή την καθαρή εντολή στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη. Νομίζω ότι δεν χρειάζονται πάρα πολλά λόγια τώρα από εμάς, γνωρίζουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες για τη διαχείριση των κονδυλίων των Διαρθρωτικών ταμείων, γνωρίζουμε και από την προηγούμενη περίοδο.

Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς και αυτό ακριβώς θα πράξουμε, αρχής γενομένης από σήμερα κιόλας. Ήδη οι συνεργάτες μου άρχισαν να με βομβαρδίζουν με εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να επιλυθούν πάρα πολύ γρήγορα. Δουλειά λοιπόν, αποφασιστικότητα και είμαι σίγουρος ότι θα πάνε όλα καλά. Να είστε καλά.

Θ. ΤΖΑΓΚΡΗ: Καλή σας μέρα. Ευχαριστήσω τους προλαλήσαντες Υπουργούς να πω ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο το οποίο μου ανατέθηκε, το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας και ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, είναι ένα από τα πιο δύσκολα, τα πλέον σημαντικά, αλλά συγχρόνως και τα πλέον κομβικά χαρτοφυλάκια για την Ελλάδα της κρίσης.

Και αυτό γιατί στοχεύει στην καρδιά της λύσης του προβλήματος της χώρας της Ελλάδας της κρίσης, που είναι ακριβώς η παραγωγική ανασυγκρότηση, η βιομηχανική παραγωγή, οι επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η δημιουργία θέσεων εργασίας και γενικά όλη αυτοί οι παραγωγικοί συντελεστές που πολλοί από αυτόν βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα εξ αιτίας της συγκυρίας που βιώνουμε σε αδράνεια.

Να πω βεβαίως ότι έχω ατομικά την άποψη ότι η οικονομία μιας χώρας αν θέλουμε να είναι δυνατή και ισχυρή, πρέπει να στηρίζεται σε πολλούς τομείς, να είναι μια πολυκλαδική, πολυθεματική οικονομία. Δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο για παράδειγμα στον πρωτογενή τομέα, ή στις υπηρεσίες. Θα πρέπει να στηρίζεται και στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων.

Πολλώ δε μάλλον που η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έχει αυτή τη στιγμή το πλέον μορφωμένο εργατικό δυναμικό, που όχι μόνο δεν το αξιοποιεί, αλλά εξάγεται το εργατικό δυναμικό στο οποίο επένδυσε η ελληνική οικογένεια και η ελληνική πολιτεία αν θέλετε, σε άλλες χώρες και συνδράμει άλλες οικονομίες και άλλες βιομηχανίες άλλων χωρών.

Χρειάζεται βεβαίως η επαναδραστηριοποίηση μιας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής, όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Χριστοδουλάκης, πολλώ δε μάλλον που σήμερα υπάρχει και ευρωπαϊκός στόχος. Και ο ευρωπαϊκός στόχος είναι ακριβώς η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο 20% μέχρι το 2020.

Προς την κατεύθυνση αυτή εγώ δηλώνω ότι έχω πάρα πολύ μεγάλη όρεξη για δουλειά. Είμαι πρόθυμη προς συνεργασία με όλους και θα τους ακούσω όλους και θα αξιοποιήσω κάθε καλή ιδέα, από οπουδήποτε προέρχεται αυτή, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της επαναδραστηριοποίησης της εθνικής πολιτικής των υπηρεσιακών παραγόντων, των παραγωγικών φορέων, όλων όσων θέλουν να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Έτσι, για να ελαφρύνω λίγο και το κλίμα για να αναδείξω μέσα από αυτό και τη σημαντικότητα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, θα αναφερθώ σε ένα συμβάν το οποίο βεβαίως διαδραματίστηκε πολλές δεκαετίες πίσω και έχει ως πρωταγωνιστή του τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τη δεκαετία του ’50, που βεβαίως αυτός είχε υπηρετούσε ένα πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο από αυτό που ανατίθεται σε εμένα σήμερα.

Σε μια σύσκεψη τότε που πραγματοποιήθηκε υπό τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και μια πολύ μεγάλη βιομηχανία εκείνης της εποχής, άκουσε τις ενστάσεις του αρχηγού της Πολεμικής Βιομηχανίας τον οποίο τα φουγάρα τον ενοχλούσαν της βιομηχανίας αυτής και είπε «μου τρως τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα σε αφήσω να μου φας και τα φουγάρα».

Επομένως εκτιμώ ότι στόχος όλων μας είναι πραγματικά να προσπαθήσουμε να λειτουργούν, να ανάψουν όσο το δυνατό περισσότερα φουγάρα. Σας ευχαριστώ.

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Να είσαι καλά. Κύριε Υπουργέ να σας δώσω την έκθεση που έχουν συντάξει οι Υπηρεσίες για το μεταναστευτικό στα νησιά και μια περίληψη των ενεργειών και θέλω να ευχαριστήσω στα στελέχη του Υπουργείου, τους Γραμματείς που με αυτοθυσία δούλεψαν αυτό το διάστημα να φέρουν σε πέρας τη δουλειά τους. Σας ευχαριστώ πολύ και με αυτή την ευκαιρία.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φρίκη στη Μαγιόρκα: 49χρονος κρατούσε 12χρονη ως σκλάβα του σεξ επί πέντε χρόνια

Ένα απίστευτο περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη Μαγιόρκα, καθώς συνελήφθη ένας άνδρας που κρατούσε…

10 hours ago

KKE: Tο Γερμανικό κράτους αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για ναζιστικές επιγραφές απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφους

Με την ολοκλήρωση των φετινών εορτασμών για την Μάχη της Κρήτης, καταγγέλθηκε από την εφημερίδα…

10 hours ago

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο παγκοσμίως

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κατά μέσο όρο 26 επιπλέον ημέρες με ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια…

10 hours ago

Όταν η Γερμανία απαγορεύει σε δημοσιογράφο Χανιώτικου μέσου την πρόσβαση στο νεκροταφείο στο Μάλεμε Χανίων

Πριν λίγες ημέρες άλλο ένα περιστατικό στον τόπο μας ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι στη…

10 hours ago

Αν ένας τραγουδιστής δώσει δωρεάν συναυλία θα γεμίσει την Πλατεία Αγοράς, όχι όμως κάποιος πολιτικός

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν όμως οι πολίτες απέχουν. Δε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κόμματα,…

11 hours ago

Μεσανατολικό: Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, τη στιγμή που το Ισραήλ…

12 hours ago

This website uses cookies.