Την εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατη η ώθηση της Ελλάδας έξω από το Ευρώ έως το 2013 εκφράζει στο tvxs.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «παρακινδυνευμένη επιλογή» την επιστροφή στη δραχμή. Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι, αν έπαυε η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να διαχειριστεί την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Μπορεί η Ελλάδα να σταθεί με προοπτική έξω από το Ευρώ;
Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Η Ελλάδα δεν στηρίζεται τόσο στις εξαγωγές αγαθών, αλλά στηρίζεται πολλαπλάσια σε εξαγωγές υπηρεσιών μέσω του τουρισμού, καθώς και στην εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος. Συνεπώς, οποιαδήποτε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα προκαλούσε τεράστιες συνέπειες στην εισροή συναλλάγματος στη χώρα και θα αποτελούσε μία παρακινδυνευμένη επιλογή.
Δεν θεωρείτε ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις θέτουν κατά κάποιο τρόπο σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη;
Αυτός ο κίνδυνος υπήρχε και υπάρχει εν δυνάμει. Αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο πραγματικός εξαιτίας του γεγονότος ότι η όλη η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική αστάθεια. Οι συνέπειες της κρίσης του 2009, διεθνώς, είναι ακόμη πολύ σημαντικές και θεωρώ σχεδόν αδύνατο να σημειωθεί ένα τέτοιο συμβάν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2013.
Συγκεκριμένα, τι κάνει το ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύει ότι σε αυτή τη φάση η Ευρωζώνη δεν θα δείξει στην Ελλάδα στην έξοδο;
Θα είναι πάρα πολύ μεγάλες οι συνέπειες τις οποίες θα προκαλέσει μία τέτοια εξέλιξη, ως αποτέλεσμα – ντόμινο σε μια σειρά από εύθραυστες οικονομίες, μία εκ των οποίων δεν είναι καθόλου αμελητέα: η Ισπανία. Παράλληλα, πρέπει να σταθεί κανείς στην τεράστια αναστάτωση η οποία θα προκληθεί στις διεθνείς χρηματαγορές και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, η οποία νομίζω είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το ίδιο το διακύβευμα, δηλαδή την ίδια την ελληνική οικονομία.
Ποια εικόνα έχετε για τα οικονομικά της χώρας; Στην περίπτωση κατά την οποία παύσει η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τι δεν θα μπορεί να πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο;
Το ελληνικό Δημόσιο έχει αυτή τη στιγμή μικρό πρωτογενές έλλειμμα, μόλις 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,8 δις. Αυτό το έλλειμμα είναι διαχειρίσιμο αναφορικά με τη δυνατότητα του κράτους να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και ανελαστικές δαπάνες. Αυτό το οποίο δεν θα μπορεί να πληρώνει ο ελληνικός προϋπολογισμός, και αποτελεί την αιτία για το γεγονός ότι το έλλειμμα παραμένει σχετικά υψηλό, είναι οι τόκοι οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 1 δις το μήνα. Αν για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει η ροή της δανειακής σύμβασης, τότε θα είναι αδύνατο να πληρωθούν οι τόκοι. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από τα έσοδα του προϋπολογισμού είτε με μια μικρή μείωση των δαπανών, είτε με μια μικρή αύξηση της φορολόγησης των ευκατάστατων στρωμάτων.
Προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της -ώστε να μην εξαρτάται από τους δανειστές, τα μνημόνια κ.ο.κ.- ποια εναλλακτική πρόταση προκρίνετε απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές τις οποίες εισηγούνται η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ; Πώς θα γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία; Τι θα παράγει; Διότι υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται σχεδόν αποκλειστικά στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η ελληνική οικονομία έχει σήμερα μια πολύ διαφορετική δομή από αυτήν που είχε μέχρι και τη δεκαετία του 1970, οπότε και στηριζόταν κυρίως στη μεταποίηση και στη γεωργία. Η σημερινή δομή της ελληνικής οικονομίας επιβάλλει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σε νέους τομείς, οι οποίοι συνδέονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συμπληρωματικά, πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά τις επιδόσεις στη γεωργία και στη μεταποίηση και να διατηρήσουμε στο ακέραιο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε στους παραδοσιακούς κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας. Αυτό είναι ένα σύνθετο πρόγραμμα εξόδου της οικονομίας από την κρίση, το οποίο δεν είναι επικεντρωμένο σε έναν κλάδο αλλά σε όλους τους κλάδους ταυτόχρονα. Η διαφωνία μας με την πολιτική η οποία εφαρμόζεται είναι πάρα πολύ απλή: Θέλουμε να σταματήσει η περικοπή των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να σταθεροποιηθούν στο 40-42% το ΑΕΠ και όχι να μειωθούν περαιτέρω όπως επιχειρεί το Μνημόνιο.
Μέσα στο σημερινό περιβάλλον, αποτελεί ρεαλιστική προοπτική η κρατικοποίηση των τραπεζών;
Η έμμεση κρατικοποίηση των τραπεζών αποτελεί μία από τις δύο προτάσεις για τις τράπεζες του ίδιου του ΔΝΤ, στην περίπτωση που οι ιδιώτες μέτοχοι δεν συνεισφέρουν αρκετά ποσά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η δεύτερη επιλογή, με την οποία δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες παρ’ όλες τις ενισχύσεις τις οποίες λαμβάνουν και να δοθούν αυτές οι ενισχύσεις με διαφορετική μορφή αντί με ανταλλαγή μετοχών. Νομίζω ότι η έμμεση κρατικοποίηση θα βοηθήσει τις τράπεζες, διότι θα σταθεροποιήσει το σύστημα, θα εγγυηθεί τις καταθέσεις, θα βελτιώσει τη ρευστότητα στην οικονομία και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει ότι για αρκετά χρόνια το τραπεζικό σύστημα θα είναι σταθερό.
Μια και αναφερθήκατε στις καταθέσεις, πρόσφατα δημιουργήθηκε «ντόρος» από τις δηλώσεις του κ. Στρατούλη για την αξιοποίηση των καταθέσεων με στόχο αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Η γνώμη μου είναι ότι σήμερα οι τράπεζες δανείζονται για να δανείζουν. Δεν στηρίζονται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αποκλειστικά στις καταθέσεις. Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ότι δεν μπορούν να δανειστούν πλέον στην ελεύθερη διατραπεζική αγορά και δανείζονται αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εμείς το γνωρίζουμε αυτό και θεωρούμε ότι η ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητο στοιχείο. Μόνες τους οι καταθέσεις δεν αποτελούν στοιχείο της σύγχρονης τραπεζικής. Είμαστε απόλυτοι γνώστες ότι οι καταθέσεις δεν αρκούν για να υπάρχουν οι τράπεζες. Χρειάζεται και κανονική δανειακή χρηματοδότηση.
Παρεμπιπτόντως, μέσα από τα «πακέτα» στήριξης, οι τράπεζες ενισχύονται με χρήματα των φορολογούμενων ή με εγγυήσεις;
Περισσότερο από το 50% αφορά κρατικές εγγυήσεις και όχι χρήματα φορολογούμενων. Τα υπόλοιπα χρήματα, από τα οποία επίσης ένα μικρό μέρος είναι με τη μορφή ρευστών, προέρχονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ποιες παρεμβάσεις εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημοσίου;
Το Δημόσιο χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις. Τα προβλήματά του εκπορεύονται από το γεγονός ότι τελούσε και τελεί υπό ασφυκτικό κομματικό έλεγχο. Εμείς πιστεύουμε ότι αν αρθεί ο πολιτικός έλεγχος από το δημόσιο τομέα και αν συστηματοποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας του, τότε η δημόσια διοίκηση θα είναι αρκετά καλή όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς.
Πιο πρακτικά; Για παράδειγμα, να αξιολογηθεί το προσωπικό; Να καταργηθούν κάποιες υπηρεσίες;
Υπό την προϋπόθεση της διαφάνειας, νομίζω ότι η αξιολόγηση πρέπει να είναι μέρος των κανόνων. Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση των υπηρεσιών, αν και εφόσον πρόκειται για υπηρεσίες οι οποίες προέρχονται από ένα παρελθόν που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Είναι προτιμότερο να υπάρχουν 1000 εργαζόμενοι με 1000 ευρώ ή 2000 εργαζόμενοι με 500 ευρώ; Σε αυτή τη φάση της ύφεσης, εκφράζεται η άποψη ότι η μείωση των αποδοχών θα αυξήσει την απασχόληση.
Νομίζω ότι είναι μια λανθασμένη σκέψη η άποψη πως η μείωση των μισθών θα αυξήσει την απασχόληση. Όταν μειώνεται η ζήτηση στις επιχειρήσεις, συνήθως αυτές αντί να μειώσουν τις τιμές μειώνουν τους μισθούς και την απασχόληση. Άρα, το σύστημα δουλεύει εντελώς αντίθετα απ’ ό,τι ισχυρίζονται εκείνοι που θεωρούν ότι η μείωση των μισθών θα αυξήσει την απασχόληση. Εμείς βρισκόμαστε στον αντίποδα αυτής της σκέψης, με την ιδέα ότι πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούν οι μισθοί, το ταχύτερο δυνατό, και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα τα οποία θα επαναφέρουν την οικονομία σε σταθερότητα και ανάπτυξη, αντί σε βαθιά ύφεση.
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.