Ο καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης επισημαίνει το αυτονόητο, ότι δε γίνεται την εποχή που η τεχνολογία παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας τα παιδιά να διδάσκονται στην Α’ Γυμνασίου βιβλίο 20ετίας. Όλα αυτά τη στιγμή που στη γειτονική Κύπρου το αντίστοιχο βιβλίο τεχνολογίας είναι “state of the art”, όπως λέει ο καθηγητής.
Πιο αναλυτικά σε ανάρτησή του που συνοδεύεται από υλικό από το παμπάλαιο βιβλίο τεχνολογίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα εξής:
Από χθες το πρωί που έπινα έναν κυριακάτικο καφέ με ένα φίλο με τρώει και είπα να το μοιραστώ μαζί σας, ειδικά μετά από ένα ψάξιμο που έκανα πριν λίγο και απέφερε «διαμαντάκια» (δείτε φωτό). Μου έλεγε λοιπόν ο φίλος, καθηγητής δευτεροβάθμιας, ότι το γραμμένο προ εικοσαετίας και βάλε βιβλίο «Τεχνολογίας» της Α’ Γυμνασίου εν Ελλάδι το Σωτήριον Έτος 2023, «εμπνέει» τα παιδιά μας σε τεχνολογικά θέματα αφιερώνοντας ολόκληρες ενότητες (διδακτέα ύλη!!!) σε κατασκευές με χαρτόνι και ξύλο.
Ένα γρήγορο ψάξιμο βεβαίωσε του λόγου το αληθές (όχι ότι είχα αμφιβολία), και φανέρωσε πως τα 12χρονα παιδιά μας μπορούν να περνάνε δημιουργικά τις ώρες τους στο σχολείο χρησιμοποιώντας μια μεγάλη συλλογή από πατροπαράδοτους «σάρακες». Επίσης φανέρωσε το πως μπορούν να μάθουν από το βιβλίο τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε φορητούς Η/Υ, κινητά και μη τηλέφωνα και …σε ανακλαστικούς προβολείς (overhead projectors) διαφανειών (που μαθαίνουμε ότι είναι λεπτά φύλλα από άχρωμο ή έγχρωμο διαφανές πλαστικό πάνω στα οποία μπορούν να γράψουν με μαρκαδόρους τα παιδιά ή να χρησιμοποιήσουν -άκουσον, άκουσον!- Η/Υ και εκτυπωτές για να τυπώσουν πάνω τους ό,τι θέλουν για να δημιουργήσουν παρουσιάσεις). Ένα δάκρυ κύλησε γιατί είχα να δω τέτοιον προβολέα από το 2002, και μαγεύτηκα με την πιθαν…βεβαιότητα ότι θα τον δει (σε φωτό) και η κόρη μου σε λίγα χρόνια.