«Ήταν απλά θέμα χρόνου. Η Λέσβος βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης..» δηλώνει ο δήμαρχος Λέσβου για τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Μυτιλήνης και τις επιθέσεις κατοίκων του νησιού σε πρόσφυγες που μετείχαν στην κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς.
Πώς όμως άρχισαν όλα και φτάσαμε στο σημείο κάτοικοι του νησιού να εκτοξεύουν προς τους πρόσφυγες-μεταξύ των οποίων ήταν και γυναικόπαιδα- ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες από ξηλωμένα λιθόστρωτα και παρτέρια, μπουκάλια και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους; Και τελικά ποιοι είναι αυτοί οι «κάτοικοι» που ξεκίνησαν τα επεισόδια και ποιοι οι υποκινητές αυτών των βίαιων αντιδράσεων;
Η σημαία, oι φωτογραφίες και οι μετανάστες που εξαγριώνουν τους πολίτες
Όπως λέει στη HuffPost Greece, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός τα γεγονότα δεν τον εξέπληξαν καθώς γνώριζε πως υπήρχαν αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών, που ξεπερνούν το θέμα της κατάληψης της πλατείας και έχουν να κάνουν γενικότερα με την κατάσταση στο νησί από την παρατεταμένη παραμονή μεγάλου αριθμού μεταναστών. Η κατάληψη όμως φαίνεται πως ήταν η αφορμή για εκδηλωθούν οι αντιδράσεις με αυτό το βίαιο τρόπο.
«Η εικόνα που έχω είναι πως δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος φορέας που κάλεσε στη συγκέντρωση και φρόντισε για την εκδήλωση των επεισοδίων. Μπορεί βέβαια να είχα γίνει συζητήσεις. Πάντως κάποια συγκεκριμένη δράση δεν υπήρχε. Πολίτες του νησιού συγκεντρώθηκαν στο σημείο για τη υποστολή της σημαίας που γίνεται κάθε βράδυ. Τότε, όπως μαθαίνω, κάποιοι από τους πρόσφυγες φαίνεται άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως απειλητική», λέει ο κ.Γαληνός.
Τονίζει μάλιστα πως και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες «κάνουν ό,τι μπορούν για να αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, ώστε να υπάρχουν αντιδράσεις και να πιέσουν τους ιθύνοντες να επιτρέψει την προώθησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα»…
Ακροδεξιοί, ρατσιστές ή απλά «όχι δημοκράτες»;
Για την εξέλιξη των γεγονότων βέβαια στην Πλατεία Σαπφούς, επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΛΑΣ. Η ολιγωρία των αστυνομικών, «που βέβαια εκτελούν εντολές», όπως σπεύδει να συμπληρώσει ο Δήμαρχος, ήταν καθοριστικός παράγοντας για να βρει εκτός ελέγχου η κατάσταση.
«Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως οι κάτοικοι του νησιού δεν είναι ακραίοι στο σύνολό τους, όπως κάποιοι τους χαρακτηρίζουν. Ούτε καν το σύνολο αυτών που ήταν στην υποστολή της σημαίας. Αυτοί βέβαια που έμειναν και πήραν μέρος στα επεισόδια είναι άλλο πράγμα», εξηγεί ο κ.Γαληνός όταν η συζήτηση φτάνει στο «ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης».
Ακόμη και έτσι πάντως και αν και κατ′ επανάληψη ρωτήθηκε εάν δικαίως τα άτομα που πραγματοποίησαν την επίθεση χαρακτηρίζονται «ακροδεξιοί» και «ρατσιστές», απέφυγε να χρησιμοποιήσει ευθέως αυτές τις λέξεις απαντώντας πως «Ε, ναι σίγουρα, δεν θα έλεγα και δημοκράτη κάποιον που επιτίθεται με αυτόν τον τρόπο σε γυναίκες και παιδιά. Με ενδιαφέρει όμως να ξεκαθαριστεί πως οι πράξεις τους δεν εκφράζουν την τοπική κοινωνία».
Οι ναυτικές φωτοβολίδες, οι φίλαθλοί και οι υποκινητές
Αξίζει δε να σημειωθεί πως, όπως μας επεσήμανε ο Δήμαρχος Λέσβου, στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιρικοί σύνδεσμοι και με δεδομένο πως το βράδυ της Κυριακής είχε αρκετούς αγώνες «ίσως κάποιες από τις φωτοβολίδες να ήταν από πανηγυρισμούς ή κάποιοι να συμμετείχαν στα επεισόδια. Το αναφέρω αλλά δεν θέλω να κατηγορήσω κάποιον».
Για τον ίδιο πάντως αυτοί οι «μη δημοκράτες» αλλά και άτομα που ανήκουν στην ευρύτερη πολιτική-κομματική σφαίρα υποδαυλίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις. «Οι μεν πρώτοι γιατί είναι αυτοί που είναι και οι δεύτεροι επειδή κοιτούν αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από την όλη κατάσταση που επικρατεί στο νησί και δεν βλέπουν πως το βασικότερο αυτή τη στιγμή είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
Ευθύνες όμως κατά τον ίδιο, έχουν και όσοι «δίνουν εντολές στους αστυνομικούς που βρίσκονται στο νησί αφού δεν αντιλαμβάνονται πως η λογική του “άστους να εκτονωθούν” δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση» αλλά και στην Εισαγγελία που δεν έπραξε, κατά την άποψή του, τα δέοντα για να εκκενωθεί άμεσα η πλατεία και να μην φτάσουμε στη νύχτα βίας της Κυριακής.
«Μην βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος. Και το δάσος εδώ είναι ότι το νησί δεν μπορεί να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Αφενός υπάρχει η δεδομένη ακαταλληλότητά του χώρο όπου φιλοξενούνται και αφετέρου η παραβατικότητα και ο φόβος που επικρατεί μεταξύ των πολιτών. Τόσο για την προστασία της τοπικής κοινωνίας όσο και για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να αποσυμφορηθεί το νησί» καταλήγει.
Έχει και η υποκρισία τα όρια της. Ο Σταϊνμάιερ, ηρθε στο μαρτυρικό τόπο της Καντάνου…
Είναι αυτή η τραγική πραγματικότητα. Η Γερμανία βρίσκει διαρκώς τρόπους να υπεκφεύγει των ευθυνών της…
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε το συνέδριο για τη βραχυχρόνια μίσθωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης…
40 ημέρες συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του Μιχάλη Πατσουράκη, ενός ενεργού πολίτη των Χανίων, οικολόγου,…
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χανίων, καλεί τα μέλη του στις Εκλογές Συνέδρων για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ,…
Του Νότη Μαριά Τελικά «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι». Αυτό ισχύει κυριολεκτικά σε…
This website uses cookies.