ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Θα μισθώνει κέντρα κράτησης προσφύγων σε τρίτες χώρες!

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας με τη στήριξη της ακροδεξιάς πέρασε νόμο που της δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο σε τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο εξετάζονται οι περιπτώσεις τους, κλιμακώνοντας την αντιμεταναστευτική – αντιπροσφυγική της πολιτική. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που το αίτημα ασύλου θα γίνεται δεκτό θα παραμένουν στη χώρα υποδοχής όπου θα έχουν μεταφερθεί, αλλά όχι στη Δανία.

Ο νόμος προβλέπει ότι η Δανία θα χρηματοδοτεί «τρίτες χώρες-εταίρους» για να δημιουργήσουν κέντρα κράτησης, ώστε να εξετάζουν αυτές τις αιτήσεις ασύλου και ενδεχομένως να φιλοξενούν όσους λαμβάνουν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη Βουλή της Δανίας με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά. Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα που περνά τέτοιο νόμο.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα μετανάστευσης, Ράσμους Στόκλουντ, μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR παραδέχθηκε ότι στόχος είναι η αποτροπή των ξεριζωμένων από τις χώρες τους να ζητούν άσυλο στη σκανδιναβική χώρα:

«Εάν υποβάλλετε αίτηση ασύλου στη Δανία, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα σταλθείτε πίσω σε μια χώρα εκτός Ευρώπης, και επομένως ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να ζητούν άσυλο στη Δανία».

Η Δανία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία με κάποια χώρα – εταίρο, αλλά ο Στόκλουντ είπε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με αρκετές υποψήφιες χώρες.

Μάλιστα, η δανέζικη κυβέρνηση, τον Απρίλη, στη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης του υπουργού Μετανάστευσης   Ματίας Τεσφάιε υπέγραψε διπλωματικές συμφωνίες για το άσυλο και τη μετανάστευση, με τη Ρουάντα, ενισχύοντας τις εικασίες ότι σκοπεύει να ανοίξει εκεί ένα τέτοιο κέντρο κράτησης.

Στο παρελθόν, κατά την προσφυγική κρίση του 2015, η Δανία μαζί με την Αυστρία είχαν υποστηρίξει την δημιουργία στρατοπέδου προσφύγων υπό τον ΟΗΕ στη Ρουάντα με σκοπό να δέχεται πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στη Λιβύη. Το σχέδιο τότε είχε απορριφθεί από την ΕΕ.

Η Δανία έχει επανειλημμένα προκαλέσει αντιδράσεις για τις απάνθρωπες πολιτικές της σε βάρος προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια.

Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακάλεσε το καθεστώς ασύλου για περισσότερους από 200 πρόσφυγες από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι τμήματα της Συρίας είναι πλέον αρκετά ασφαλή για να επιστρέψουν…

Αυτός ο αντιδραστικός νόμος συναντά την αντίθεση και την ανησυχία αρκετών οργανισμών.

Η UNHCR (Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), τον Μάη, όταν ακόμα συζητούσαν το νομοσχέδιο είχε καλέσει τη Δανία να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα λειτουργήσει σαν καταλύτης σε μια “κούρσα προς τον πάτο”, αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίσουν να αντιγράφουν την πολιτική της Δανίας.

«Η UNHCR παραμένει σθεναρά αντίθετη στην εξωτερίκευση πρωτοβουλιών που μεταφέρουν με τη βία αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες», δήλωσε τον Μάη η Τζίλιαν Τριγκς βοηθός ύπατη αρμοστής. «Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τα δικαιώματα εκείνων που αναζητούν ασφάλεια και προστασία, δαιμονοποιώντας και τιμωρώντας τους και μπορεί να θέσουν τις ζωές τους σε κίνδυνο», είπε η Τριγκς.

Ο Ανταλμπερτ Γιανζ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  δήλωσε: «Η εξωτερική επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και για την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία» και αμφισβητώντας τη συμβατότητα του νόμου με τις διεθνής υποχρεώσεις της Δανίας, πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε. ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Η Σαρλότ Σλέντε, γενική γραμματέας της ΜΚΟ Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δήλωσε στο Reuters: «Η ιδέα εξωτερίκευσης της ευθύνης για την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου των αιτούντων άσυλο είναι ανεύθυνη και στερείται αλληλεγγύης».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…

6 hours ago

Ο Τάσος Δούσης για την ταινία “Υπάρχω” και τον Στέλιο Καζαντζίδη: “Αυτά που έπρεπε να ειπωθούν, δεν ειπώθηκαν”

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…

6 hours ago

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…

7 hours ago

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…

7 hours ago

Κι άλλος επικίνδυνος οδηγός στην Κρήτη: Μπήκε αντίθετα στον μονόδρομο, προκαλώντας τον τρόμο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…

7 hours ago

Λύνεται το κουβάρι του μυστηρίου με τον τραυματισμό της 60χρονης στο Ρέθυμνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…

7 hours ago

This website uses cookies.