ΕΛΛΑΔΑ

Δαφνί: Αποθήκη ψυχών με ράντζα και ασθενείς από ΜΚΟ που κλείνουν λόγω μη χρηματοδότησης

Σε αποθήκη ψυχών τείνει να εξελιχθεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης ασθενών και από ΜΚΟ που βάζουν «λουκέτο» επειδή τελειώνουν τα χρήματα της χρηματοδότησης!

Μάλιστα η συνήθης πρακτική είναι με εντέλλεσθε του υπουργείου Υγείας να μεταφέρουν τους ασθενείς στην πόρτα του ΨΝΑ ακόμα και όταν δεν εφημερεύει!

Το φαινόμενο αυτό, που είναι πολύ συχνό το τελευταίο διάστημα, έχει ως συνέπεια να αναπτύσσονται ράντζα μέσα στις 9 κλινικές που η κάθε μια έχει 27 κλίνες με συνέπεια οι ασθενείς να φτάνουν τους 30 σε κάθε κλινική.

Το εύλογο ερώτημα είναι: Γιατί ανοίγουν νέες ΜΚΟ και δίνονται εκατομμύρια ευρώ όταν τελικά οι ασθενείς καταλήγουν στα δημόσια ψυχιατρεία; Και γιατί αυτά τα χρήματα δεν δίνονται για να ενισχυθούν οι δημόσιες ψυχιατρικές δομές με μόνιμο προσωπικό, από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η αποασυλοποίηση έχει αποτύχει παταγωδώς;

«Τις τελευταίες δυο εφημερίες είχαμε 70 εισαγωγές πολλές από αυτές ήταν και από ΜΚΟ που έκλεισαν» είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνι) Θωμάς Δημουλάς:

« Αναγκαστικά βάζουμε τρία ράντζα σε κάθε μια από τις 9 στις κλινικές μας που έχουν 27 κλίνες, προκειμένου να μην τους έχουμε στους διάδρομους.

Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο ασφυκτική που πολλές φορές περνάμε πάνω από τους ασθενείς για να τους εξυπηρετήσουμε!» μας είπε ο κ. Δημουλάς.

Τελευταίο περιστατικό είναι τέσσερις ασθενείς που μεταφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουνίου, από οικοτροφείο που ανήκει σε ΜΚΟ στη Νέα Ιωνία που έβαλε λουκέτο και είχε συνολικά 12 ασθενείς.

Με εντέλλεσθε του υπουργού κ. Βαρτζόπουλου ήρθαν οι τέσσερις ασθενείς στο Ψ.Ν.Α σε ημέρα κλειστής εφημερίας.

Το εν λόγω οικοτροφείο μάλιστα είχε δημιουργηθεί με χρήματα από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης και λειτουργούσε από τον Μάιο του 2023!

Όμως όταν τα κονδύλια τελείωσαν, οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι και οι ψυχικά πάσχοντες «πλοηγήθηκαν» με fast – track διαδικασίες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.

«Φαίνεται ότι για το Υπουργείο Υγείας, για τον αρμόδιο υπουργό για την ψυχική υγεία, για την κυβέρνηση της ΝΔ και διαχρονικά για όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα, αυτός είναι ο σχεδιασμός της περιβόητης αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Χρήματα σε ΜΚΟ, ιδιώτες και κάθε λογής φιλάνθρωπους και όταν αυτά τελειώνουν πετάμε τους ασθενείς πίσω σε Ψυχιατρικές Κλινικές.

Αλήθεια αυτό εννοούν όταν μιλάνε για καταπολέμηση του στίγματος, όταν έχουν κάνει καραμέλα τον όρο αποασυλοποίηση, όταν σχεδιάζουν «πλοηγήσεις» ασθενών;» καταγγέλλει ο πρόεδρος.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας έχουν την εμπειρία, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ασθενείς από ιδιωτική κλινική, κυριακάτικα και με εντέλλεσθε μεταφέρθηκαν στο ΨΝΑ.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που ΜΚΟ έκλειναν και άφηναν ασθενείς στις πύλες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ημέρες ανοικτής εφημερίας.

Με τα ίδια χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν στηθεί και οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, δυστυχώς όμως η χρηματοδότηση είναι μόνο για 18 μήνες, για ασθενείς και εργαζόμενους.

Μετά σταματάει να υπάρχει η ανάγκη για τον πληθυσμό, σταματάνε και οι εργαζόμενοι να έχουν δουλειά!

Αφόρητη η κατάσταση

Σημειώνεται ότι πρόκειται για περιστατικά που χρίζουν ψυχιατρικής και ιατρικής φροντίδας καθώς είναι σχιζοφρενείς, χρήστες ναρκωτικών , ασθενείς με άνοια, άστεγοι, ψυχικά ασθενείς που ζουν μόνοι τους, μοναχικοί άνθρωποι που ζουν μόνοι τους (κοινωνικά περιστατικά που δεν έχουν οικογένεια να τους φροντίζει) αλλά και παιδιά από 16 ετών και άνω με ψυχιατρικά προβλήματα.

«Όλα αυτά τα περιστατικά στοιβάζονται στον ίδιο θάλαμο! Έτσι εννοεί την ψυχιατρική μεταρρύθμιση του υπουργείο Υγείας;» καταγγέλλει ο κ. Δημούλας.

Αξίζει να τονισθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υφυπουργό ψυχικής υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο: « Αλλά μας αποφεύγει. Δεν μας δέχεται παρά τα επανειλημμένα ραντεβού που έχουμε ζητήσει από τον περασμένο Νοέμβριο» μας λέει ο κ. Δημουλάς.

Οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α καλούν τους συναδέλφους τους στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας, τους συγγενείς των ψυχικά πασχόντων να μην επιτρέψουν άλλο την υποβάθμιση και την διάλυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας.

Μάλιστα σε ανακοίνωση τους λένε:

• Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

• Όχι στην κατάργηση του οργανισμού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

• Κάτω τα χέρια σας από το 18 Άνω! Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων ως κύρια μορφή θεραπείας.

• Όχι στις απολύσεις και την εργασιακή ομηρία των χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες. Πλήρη εργασιακά – μισθολογικά – ασφαλιστικά – επιστημονικά δικαιώματα για όλους.

• Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

• Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων. Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο.

• Ενίσχυση εδώ και τώρα των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Αξίζει να τονισθεί ότι το Ψ.Ν.Α νοσηλεύει 1.100 ασθενείς από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 1.350 εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων ( από γιατρούς, νοσηλευτές εως καθαριστές) λιγότεροι από 500 είναι μόνιμοι…

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Πολάκης – Παππάς μεταξύ των βουλευτών που δείχνει την έξοδο ο Κασσελάκης με τη διάταξη για το όριο των τριών διαδοχικών θητειών

Σαρωτικές αλλαγές στην στελεχιακή δομή του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ο Κασσελάκης, πέραν των εμπρηστικών αναφορών για…

6 mins ago

Χρ. Σπίρτζης: “Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην συνεχίσει να προσφέρει καλές υπηρεσίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αυτά που κάνει”

Στην τηλεόραση του Οpen εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για…

11 mins ago

Τζούλιαν Ασάνζ: Ελεύθερος μετά από 14 χρόνια ο ιδρυτής των Wikileaks – Επιστρέφει στην Αυστραλία

Τον δρόμο της επιστροφής στην Αυστραλία είναι πλέον ελεύθερος να πάρει ο Τζούλιαν Ασάνζ, αφού δικαστήριο…

2 hours ago

“Βέλη” Βατσινά για IRIS και POS

Στη Βουλή φέρνει η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Τομέα Αναπτυξης του κόμματος, Ελένη Βατσινά την επείγουσα ανάγκη…

2 hours ago

Εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες στο Γάζι

Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28  Ιουνίου και ώρα 16.00 στην Αίθουσα…

2 hours ago

Οι αγώνες του «Καπετάν Σφακιανού» και ο διαχρονικός κοινωνικός συμβολισμός τους αναβίωσαν στο Αγροτικό Δισκοπωλείο

Στον τόπο του, την Κρήτη, την πατρίδα του που μέχρι πρότινος τον αγνοούσε "επέστρεψε" το…

2 hours ago

This website uses cookies.