14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

ΔΕΗ: Πώς θα σας… πληρώνει αντί να την πληρώνετε- Τα πάντα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Ημερομηνία:

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» είναι σύμφωνα με πληροφορίες να ενεργοποιηθεί ξανά η αγορά των φωτοβολταϊκών στις στέγες ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις κατοικίες.

Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής, στα αρκετά χρόνια που «τρέχουν» αντίστοιχα προγράμματα, η ανταπόκριση ιδιοκτητών κατοικιών δεν ήταν η αναμενόμενη με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ελλάδα στην παραγωγή ΑΠΕ από οικιακούς καταναλωτές.

Όμως στο επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρχουν αυξημένα κίνητρα για όσους επιλέξουν να ενταχθούν όπως υψηλότερη τιμή ανά παραγόμενη κιλοβατώρα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στο συνολικό κόστος της εγκατάστασης τους.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα που είναι  συνδεδεμένα  με  παροχή οικιακής χρήσης.

Πάντως η συγκυρία φαντάζει ιδανική για να πάρει «μπρος» η συγκεκριμένη αγορά καθώς η εγκατάσταση πάνελ σε ένα σπίτι είναι πλέον πολύ πιο ελκυστική σε σχέση, για παράδειγμα, με δέκα χρόνια πριν.

Αυτό συμβαίνει γιατί το κόστος των πάνελ είναι φθηνότερο κατά 80% περίπου, ενώ η απόδοση τους έχει βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που απαιτείται πλέον πολύ λιγότερος χώρος σε μία ταράτσα, στέγη ή σε κάποιο άλλο χώρο του σπιτιού για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα.

Έτσι μπορούν σήμερα να κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών περισσότερα σπίτια που παλιά ίσως να μην μπορούσαν απλά γιατί δεν είχαν τον απαιτούμενο χώρο.

Επίσης ένα από τα προβλήματα που φρέναρε στο παρελθόν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ήταν ότι παρά το γεγονός ότι η εγκατάσταση τους επιδοτούνταν στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης, από τα προηγούμενα «Εξοικονομώ», η ένταξη τους στην επιδότηση εξαρτιόταν από το αν επιτυγχάνεται ο ενεργειακός στόχος με τις υπόλοιπες επιλεγόμενες επεμβάσεις.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Μάρκος Μαρής της Martech Τεχνική Μελετητική «για την ένταξη των φωτοβολταϊκών στις επιδοτούμενες ενεργειακές επεμβάσεις θα έπρεπε να επιτυγχάνεται ο ενεργειακός στόχος με τις υπόλοιπες επιλεγόμενες επεμβάσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη σε πρώτη φάση η εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Και εφόσον επιτυγχανόταν αυτό τότε μόνο μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον επιλέξιμο προϋπολογισμό».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας «Αυτό είναι κάπως αντιφατικό γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία και το επίσημο λογισμικό ενεργειακής κατάταξης που χρησιμοποιείται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές η χρήση φωτοβολταικών  αποτελεί ανεξάρτητο σενάριο ενεργειακής αναβάθμισης και όντως συντελεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος σε εθνικό επίπεδο».

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν «να μην είναι η εγκατάσταση των φωτοβολταικών η πρώτη επιλογή των ιδιωτών και ας ελπίσουμε να αλλάξει στο επόμενο εξοικονομώ» καταλήγει ο κ. Μαρής.

Τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σε σπίτι ή επιχείρηση (Net-metering)

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Ξύδης Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης της JC Energy η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για την παραγωγή ρεύματος σε μία κατοικία έχει μία σειρά από πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία συνοπτικά είναι τα εξής:

1.         Παράγεις την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεις.

2.         Μέσω το προγράμματος της ΔΕΗ ( net metering) δεν απαιτείται να αποθηκεύεις ενέργεια ώστε να την καταναλώνεις τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια (πχ Βράδυ ή συννεφιά), κι έτσι γλιτώνεις το μεγάλο το κόστος μπαταριών.

3.         Ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας-επιχείρησης.

4.         Αύξηση της αξίας του ακινήτου μιας και μετά την απόσβεση του κόστους εγκατάστασης του εξοπλισμού, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερο από πριν.

Οι Γιάννης Ξύδης και Μάρκος Μαρής λύνουν τις βασικότερες απορίες που θα είχε κάποιος αν ήθελε να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάνελ στο σπίτι του.

Ερώτηση_Σε ποιο βαθμό αυτονομείται το κτίριο;

Γιάννης_Ξύδης_Το κτίριο γίνεται αυτόνομο σίγουρα όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια. Αν συνδυαστεί με την θέρμανση – ψύξη , δηλαδή αν θέρμανση ψύξη γίνεται μέσω ηλεκτρικού ρεύματος (πχ αντλίες θερμότητας και όχι λέβητες πετρελαίου), τότε έχουμε και αυτονομία στην θέρμανση-ψύξη αφού το ΦΒ θα παράγει  την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για  θέρμανση-ψύξη του κτιρίου.

Ερ_Κατά πόσο καλύπτονται έξοδα ΔΕΗ ή βγαίνει κέρδος, και από τι κρίνεται αυτό;

Γ.Ξ_Η εξοικονόμηση στο Λογαριασμό της ΔΕΗ εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης – κατανάλωσης του νοικοκυριού-επιχείρησης . Όσο περισσότερο καταναλώνεις ρεύμα την ώρα που το παράγεις (δλδ τις ώρες ηλιοφάνειας ) τόσο περισσότερο εξοικονομείς από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Το ποσοστό εξοικονόμησης κυμαίνεται μεταξύ 30% – 70 %. Τα ποσά που δεν εξοικονομείς είναι τα δημοτικά τέλη (ερτ κλπ).

Τέλος οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις μειώνονται όσο η κατανάλωση πραγματοποιείται την ώρα της παραγωγής.

Οι Επιχειρήσεις ωφελούνται περισσότερο σε σχέση με τα νοικοκυριά. Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, καταναλώνουν ενέργεια κυρίως το πρωί έως απόγευμα, ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια.

Αντίθετα τα νοικοκυριά, ειδικά όταν εργάζονται οι γονείς και τα παιδιά πάνε σχολείο, η περισσότερη κατανάλωση γίνεται το απόγευμα και το βράδυ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εξοικονομούν περισσότερο και από το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Σε ποσοστά η εξοικονόμηση που επιτυγχάνει ένα νοικοκυριό είναι περίπου 50% ενώ οι επιχείρησης μπορεί να ξεπεράσουν και το 70%

Κέρδος θεωρείται το ποσό που εξοικονομεί από το λογαριασμό. Καθαρό κέρδος είναι το πόσο που εξοικονομεί μετά το πέρας του χρόνου απόσβεσης της επένδυσης

Κέρδος επίσης θεωρείται το γεγονός ότι όσο και να αυξηθεί στο μέλλον το κόστος της κιλοβατώρας, αυτό δεν επηρεάζει το λογαριασμό της  ΔΕΗ διότι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση επιστρέφει πίσω στο πάροχο την ενέργεια που κατανάλωσε. Γίνεται ενεργειακός συμψηφισμός.

Ερ_Τι έχει αλλάξει σε σχέση με περίπου 10 χρόνια πριν σε ότι αφορά τις τεχνολογίες, το κόστος, την ευκολία σε διαδικασίες κλπ;

Γ.Ξ_Η τεχνολογία των ΦΒ έχει προχωρήσει πολύ. Δηλαδή πετυχαίνουμε πλέον την ίδια παραγωγή δεσμεύοντας όλο και λιγότερο χώρο. Για παράδειγμα πριν 10 χρόνια ένα σπίτι 100τμ χρειαζόταν να εγκαταστήσει  για τις ανάγκες του 20 ΦΒ πλαίσια στην οροφή. Τώρα απαιτούνται 10 πλαίσια.

Δραματική μείωση επίσης έχει επέλθει στο κόστος των ΦΒ πλαισίων τα τελευταία 10 χρόνια. Η μείωση αγγίζει το 80%. Πράγμα που κάνει την επένδυση ακόμα πιο ελκυστική

Μετά από αρκετά χρόνια επίσης υπάρχει η δυνατότητα, αν κάποιο κτήριο δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για την εγκατάσταση ΦΒ, μπορεί να το εγκαταστήσει σε οικόπεδο ή σε χώρο απομακρυσμένο (εντός της ιδίας περιφέρειας πχ σε κάποιο αγροτεμάχιο ανεκμετάλλευτο). Να γίνεται δηλαδή η παραγωγή ενέργειας απομακρυσμένα.

Επίσης μπορούν να συνδεθούν παραπάνω από μία καταναλώσεις με την απομακρυσμένη παραγωγή. (πχ μπορεί κάποιος να συνδέσει τις καταναλώσεις της μόνιμης κατοικίας του και του εξοχικού του με ένα μόνο απομακρυσμένο σημείο παραγωγής) virtual net metering.

Μάρκος Μαρής_Παράλληλα η προμήθεια και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, όπου γίνεται κατανάλωση ρεύματος με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και μεγάλη εξοικονόμηση κόστους για την κάλυψη αναγκών ψύξης – θέρμανσης στις κατοικίες έχει γίνει τα τελευταία χρόνια οικονομικά πιο προσιτή στους ιδιώτες με αποτέλεσμα ο ιδανικός συνδυασμός φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας να είναι πλέον επιτεύξιμος και να μην ανήκει πλέον σε μια elite ιδιωτών.

Ερ_Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα σπιτιού 100-120 τ.μ ως προς το κόστος, τη δυνατότητα παραγωγής και πόσο κερδίζει;

Μ.Μ_Μια μέση κατοικία 100τμ καταναλώνει 3000-5000kwh το χρόνο. Με ιδανικό προσανατολισμό (νότος, 15-25 μοίρες) θα απαιτηθεί σύστημα 2-4 kw. Με τη σημερινή τεχνολογία 4-8 πλαίσια 2,5τμ το κάθε ένα. Συνολική επιφάνεια 10-20τμ.

Το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 2500 και 5000 ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι ο λογαριασμός ρεύματος κυμαίνεται από 700 – 1500 το χρόνο και μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση 50%, σημαίνει ότι η επένδυση αποσβένεται σε περιπου 7 χρόνια.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το πρόγραμμα εξοικονομώ, το οποίο επιδοτεί το κόστος εγκατάστασης του ΦΒ σταθμού. Με τη χρήση του προγράμματος, η απόσβεση της επένδυσης επιτυγχάνεται ακόμα και σε λιγότερα από 5 χρόνια, ανάλογα με το ποσοστό επιδότησης.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...