Την ώρα που ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης ακόμα δεν έχει δικαιωθεί και η οικογένειά του δεν έχει αποζημιωθεί από την Άγκυρα για την εν ψυχρώ δολοφονία του ανθρώπου τους, η Τουρκία εγείρει αξίωση για αποζημίωση για την υποτιθέμενη κατάρριψη ενός τουρκικού F-16 τον Οκτώβριο του 1996 από Ελληνικό Μιράζ -2000 ανοιχτά της Χίου, όπως ισχυρίζεται το στρατιωτικό καθεστώς της γείτονας χώρας.
Συγκεκριμένα ένας δικηγόρος από τη Σμύρνη ονόματι Μεχμέτ Εμίν Κελές υποστηρίζει ότι αποτάνθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας εξ ονόματος της κόρης του εν λόγω Τούρκου πιλότουΝαΐλ Ερντογάν.
Η 23χρονη Εβρίμ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο πατέρας της καταρρίφθηκε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και δεν δέχεται ότι συνετρίβη λόγω ξαφνικής μηχανικής βλάβης που παρουσίασε το αεροσκάφος του.
Πάντως το 1996 ο διασωθείς δεύτερος Τούρκος πιλότος του F-16, που περισυνελέγη από ελληνικό μέσο διάσωσης και νοσηλεύτηκε στην Χίο,είχε πει ότι το αεροσκάφος τους είχε συντριβεί μάλλον από μηχανική βλάβη και ανάφλεξη.
Ωστόσο για να ενισχυθεί η κίνηση αυτή της Άγκυρας και να κατηγορηθεί η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα από την Milliyet, που είναι γνωστή οι σχέσεις που έχει με την τουρκική κυβέρνηση.
Στο δημοσίευμα αυτό φιλοξενούνται δηλώσεις του δικηγόρου κ. Κελέ ο οποίο ανέφερε ότι: «Απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία της Αθήνας ζητώντας να συμπεριληφθούν στην ανάκριση ο κυβερνήτης του ελληνικού μαχητικού καθώς και στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Ελλάδας, καθώς επίσης και η καταβολή αποζημίωσης 650.000 ευρώ».
Ο δικηγόρος από τη Σμύρνη βασίζεται σε ένα παλιό δημοσίευμα ελληνικού περιοδικού που έκανε λόγω για κατάρριψη του τουρκικού F-16 χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και το οποίο ήταν τελείως αβάσιμο.
Ενορχηστρωμένα έδρασε και η Hurriyet αναφέροντας μάλιστα και ένα όνομα το οποίο υποτίθεται ότι αντιστοιχεί σε Έλληνα πιλότο για τον οποίο ισχυρίζεται ότι αυτός ήταν που προέβη στην κατάρριψη του τουρκικού F-16.
Η Hurriyet φιλοξενεί επίσης μία άλλη δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας του Τούρκου πιλότου κ. Μεχμέτ Εμίν Κελές στην οποία υποστηρίζει ότι «τώρα που θα βγουν τα συντρίμμια θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε σημαντικά στοιχεία για το ότι το αεριωθούμενο χτυπήθηκε και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία της δίκης».
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ είπε πως «το επίσημο κράτος αποφάσισε να κάνει έρευνες και εργασίες ανάσυρσις όπως είχε ζητήσει από την κυβέρνηση η κόρη του πιλότου που σκοτώθηκε. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες. Το αεροσκάφος μας ανοιχτά της Συρίας βρέθηκε και ανελκύστηκε από τα 1285 μέτρα. Στο Αιγαίο το βάθος είναι μόλις 400 μέτρα. Θα βγάλουμε τη σορό του πιλότου μας και το αεροσκάφος μας από τον βυθό της θάλασσας. Με τη βοήθεια του Θεού θα το κάνουμε αυτό».
Η υπόθεση της σορού του σμηναγού Ναίλ Ερντογάν ήρθε στην επικαιρότητα με τη χρήση από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφος «Ναυτίλος», μετά την ανεύρεση από το συγκεκριμένο σκάφος του τουρκικού αεροπλάνου που καταρρίφθηκε από την Συρία το 2012.
Η 23χρονη Εβρίμ Ερντογάν-κόρη του σμηναγού Ναίλ Ερντογάν πήγε στο Μπόντρουμ και συναντήθηκε με ς υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους ώστε να επισπευσθεί η ανάσυρση του τουρκικού F-16.
Να σημειώσουμε πάντως ότι ποτέ δεν έλειψε κανένας πύραυλος από τα ελληνικά Μιράζ και αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί καθώς όλα έχουν συγκεκριμένους κωδικούς και είναι εύκολη καταμέτρησή τους. Οπότε πως έγινε η κατάρριψη που υποστηρίζουν οι Τούρκοι;
newpost.gr/Γιάννης Κοκκινίδης
Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…
Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…
Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση…
Αντιμέτωπη με τον υψηλότερο αριθμό πτωχεύσεων από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση είναι η Γερμανία. Ειδικότερα,…
Του Μιχάλη Ψυλού «Πρώτο παγκόσμιο ολιγάρχη» αποκάλεσαν τον Ελον Μασκ οι κοινωνιολόγοι Κάρολ Αμλινγκερ και Όλιβερ…
This website uses cookies.