Σε μια γωνία της πλατείας, στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων, τοποθετήθηκαν μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες προέρχονται από τάφους!
Όλα έγιναν προχθές όταν συνεργεία της ΔΕΗ, ύστερα από έργα που εκτέλεσαν στην περιοχή, προχώρησαν σε πρόχειρη επίστρωση με παλιές πλάκες μαρμάρου που βρίσκονταν στοιβαγμένες σε σωρούς στην Πλατεία Συντάγματος. Το μακάβριο θέαμα έγινε αντιληπτό, όταν με το φως της ημέρας διερχόμενοι της Πλατείας Συντάγματος διαπίστωσαν ότι σε μία από τις τοποθετημένες πλάκες αναγράφονταν το όνομα μιας 94χρονης Αθηναίας, η οποία απεβίωσε στις αρχές του 1994.
«Μείναμε άφωνοι, μόλις είδαμε ότι πρόκειται για ταφόπλακα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Σιώμος, ιδιοκτήτης περιπτέρου της Πλατείας Συντάγματος. «Όπως βλέπετε, η πλάκα έχει τοποθετηθεί δύο μέτρα από το περίπτερό μου. Ακούω τον κόσμο που περνάει να μην πιστεύει στα μάτια του».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογες πλάκες, παλαιοτέρων ετών, βρέθηκαν στους σωρούς από μάρμαρα που βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος.
Μέχρι αργά το βράδυ, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατόν να εντοπισθεί ο εργολάβος που μετέφερε, με το αζημίωτο, τις ταφόπλακες στην Πλατεία Συντάγματος.
Ακόμη πιο φρικιαστική η ιστορία με τα πεζοδρόμια της Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης όπου οι φτωχογειτονιές στρώθηκαν με εβραϊκές ταφόπλακες.
Αναφέρει το valiacaldadog.blogspot.gr:
Η ιστορία είναι γνωστή: το παλιό εβραίικο νεκροταφείο βρισκόταν «εκτός των τειχών» της παλαιάς Θεσσαλονίκης, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Πανεπιστημιούπολη. Η ελληνική εκκλησία τόχε βάλει στο μάτι από νωρίς. Επί κατοχής, όπως αναφέρει ο Ηλίας Πετρόπουλος, οι ναζί (που κυνηγούσαν τους ίδιους τους εβραίους κι όχι τα μνήματά τους) συναίνεσαν στα πεισματικά αιτήματα των κατοχικών αρχών της πόλης και απαλλοτρίωσαν το νεκροταφείο.
Η εβραϊκή κοινότητα ξεκληρίστηκε κατά 95% στο Άουσβιτς. Η φτωχολογιά έπαιρνε τις ταφόπλακες που είχαν συσσωρευθεί και τις έστρωνε στα καλντερίμια ή στις αυλές της. Το 1988 δεν είχα αρκετό μυαλό (ή φιλμ) να φωτογραφίσω τα μακάβρια πεζοδρόμια. Μετά από 21 χρόνια ένας καλός μου φίλος φωτογράφισε την πλακόστρωση αυτή σε αυλή σπιτιού, ίσως την τελευταία της Θεσσαλονίκης.
Προσέξτε ότι οι πλάκες έχουν τοποθετηθεί άναρχα, με τις γραφές τους αποπροσανατολισμένες. Καθώς στους έλληνες που τις έστρωναν, ήταν άγνωστη η εβραίικη γραφή, δεν είχαν αίσθηση του «πάνω» και του «κάτω» αλλά μόνο των διαστάσεων κάθε πλάκας.
Για να μην μπερδευτείτε με τις αναγραφόμενες ημερομηνίες, σας θυμίζω ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2008 άρχισε το εβραϊκό έτος 5769. Επομένως, το 5676, που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι χοντρικά το 1915… Ευχαριστώ αυτόν που τράβηξε τις φωτογραφίες…