ΘΕΣΕΙΣ

H κοινωνία των Ανωγείων πρέπει αυτό το βάρος να το απαλύνει. Γιατί αυτό τώρα έχει σημασία. Το φονικό να μη γίνει βεντέτα

Μετά από την τραγωδία στα Ανώγεια πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για τον κίνδυνο βεντέτας. Όμως δεν υπάρχει ακόμα βεντέτα, υπάρχει ένα φονικό. Και υπάρχει η κοινωνία των Ανωγείων που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές μεταξύ των δύο οικογενειών. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, η τραγωδία είναι πιο μεγαλη επειδή οι δύο οικογενειες ήταν φιλικές αλλά συνδεόταν και από δεσμούς αίματος.

Πολλές φορές συμβαίνει στην Κρήτη όπως συμβαίνει και αλλού οι μεγαλύτερες συγκρούσεις να γίνονται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και να δημιουργούνται για ασήμαντες διαφορές.

Μία μικρή κτηματική διαφορά αρκεί για να διαλύσουν σχέσεις χρόνων. Ένα μέτρο γης πολλές φορές αρκεί. Λένε πως το φονικό έγινε για μια θέση πάρκινγκ.

Όμως εν τέλει η σύγκρουση ποτέ δεν είναι για τη μικρή κτηματική διαφορά. Είναι για τον εγωισμό, για του ποιου θα περάσει. Και μέσα σε αυτές τις καταστάσεις ο ένας μπορεί να προσβάλλει τον άλλο, μπορεί οι άνθρωποι να μαλώσουν, να συγκρουσθούν, να βιαιοπραγήσουν. Και σε μικρές κοινωνίες όπως στα Ανώγεια, αυτά είναι πολύ σημαντικά γεγονότα. Συζητιούνται στο χωριό, στο καφενείο. Σχολιάζονται. Και δεν είναι πόλη που μπορείς να ξεφύγεις. Τον άνθρωπο με τον οποίο μπορεί να έχεις πρόβλημα τον βλέπεις κάθε μέρα μπροστά σου. Προσβάλλονται εγωισμοί, γίνεται πολύ δύσκολη η ζωή στο χωριό.

Και η φωτιά έτσι πολλές φορές φουντώνει. Οι εγωισμοί φουντώνουν, οι μικρές διαφορές ξαφνικά γίνονται μεγάλες, γιγαντώνονται. Και όταν υπάρχουν όπλα, άνθρωποι μπορούν να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Βεβαίως δεν ξέρουμε με ακρίβεια τις λεπτομέρειες του φονικού στα Ανώγεια. Μπορεί η μία πλευρά να έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από την άλλη. Όμως όποια και αν ήταν η διαφορά δεν άξιζε να οδηγήσει δύο ανθρώπους στον θάνατο. Ανθρώπους με οικογένειες και παιδιά.

Και είναι τα παιδιά που θα κουβαλούνε το βάρος της ιστορίας που δημιουργήθηκε. Και εκεί η κοινωνία των Ανωγείων πρέπει αυτό το βάρος να το απαλύνει. Γιατί αυτό τώρα έχει σημασία. Το φονικό να μη γίνει βεντέτα. Οι οικογένειες να καταλάβουν το κακό που αποτελεί ένα φονικό. Τα παιδιά να καταλάβουν ότι ήταν οι συνθήκες και τα όπλα που έφεραν το κακό.

Ας ελπίσουμε ότι η τραγωδία αυτή θα κάνει πιο ώριμη όχι μόνο την κοινωνία των Ανωγείων αλλά όλης της Κρήτης. Για την ανάγκη η κοινωνία να επεμβαίνει και πριν γίνει το κακό. Γιατί το κακό θα ερχόταν εδώ και καιρό. Οι κάτοικοι του χωριού σίγουρα ήξεραν τι συμβαίνει. Κάποιοι σίγουρα θα είχαν προσπαθήσει να εξομαλύνουν τα πράγματα.

Και οι αρχές όμως θα ήξεραν τι συμβαίνει.

Αν υπήρχε αγροφυλακή, αν υπήρχε κάποια αρχή για να λύνει τέτοια προβλήματα που παρουσιάζονται σε τόσα χωριά με τα κτήματα, πόσα φονικά θα είχαν αποφευχθεί; Πόσο πιο καλή θα ήταν η ζωή στα χωριά μας;

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Περισσότεροι από 1.000 Ινδοί ζουν από τη δεκαετία του ’90 στην Κρήτη – Σε ποια χωριά κυριαρχεί το ινδικό στοιχείο

Οι Ινδοί αρχικά μετανάστευσαν στην Κρήτη καθώς μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αναζητούσαν προσωπικό αλλά…

45 mins ago

Με ελικόπτερο Super Puma διασώθηκε γερμανίδα τουρίστρια στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Μία 51χρονη Γερμανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5) κατά την διάρκεια πεζοπορίας…

50 mins ago

Η σύλληψη των Τούρκων σε βίλα στα Χανιά αποκάλυψε τον αρχηγό συμμορίας, Ramazan Baygara

Συνελήφθη στην Αθήνα ο 29χρονος Ramazan Baygara, Τούρκος αρχηγός διαβόητης συμμορίας από την Τουρκία. Πρόκειται για αρχηγό…

57 mins ago

Αναβλήθηκε για της 15 Οκτωβρίου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Για της 15 Οκτωβρίου 2024 αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κάτοικοι…

59 mins ago

Δημοσκόπηση MRB: Ανεβάζει ταχύτητα η ΝΔ – Στο 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνεται τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Αρνητικοί οι πολίτες σε Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο

Καθαρό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να…

1 hour ago

Γιουράι Τσιντούλα: Ποιος είναι o Σλοβάκος λογοτέχνης και γιατί πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ένας 71χρονος Σλοβάκος λογοτέχνης που οπλοφορούσε νόμιμα, ονόματι Γιουράι Τσιντούλα, είναι ο άνδρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει…

1 hour ago

This website uses cookies.