Ημερίδα με κεντρικό θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στη νομική και ηθική διάσταση των γερμανικών επανορθώσεων και την ανάγκη αποκατάστασης των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαρτυρικών δήμων και πόλεων.
Αθανάσιος Παπαδόπουλος: «Το θέμα δεν είναι λήξαν, είναι ζωντανό και επίκαιρο»
Συγκινητική και με ισχυρό μήνυμα ήταν η παρουσία του δημάρχου Καλαβρύτων και προέδρου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ο οποίος, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, μετέφερε τη βαρύτητα της προσωπικής και συλλογικής μνήμης:
«Είμαστε εναντίον της λήθης. Διεκδικούμε και θα διεκδικούμε μέχρι να τελειώσει η διεκδίκηση και δεν δεχόμαστε ότι το θέμα έχει λήξει. Το θέμα είναι ζωντανό και επίκαιρο».
Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε τη σφαγή των Καλαβρύτων, αναφερόμενος στην προσωπική του ιστορία, καθώς η μητέρα του έχασε τον πατέρα και τρία αδέρφια της στην εκτέλεση της 13ης Δεκεμβρίου 1943. Μεταφέροντας τη φωνή των μαρτυρικών τόπων, δήλωσε:
«Είμαι εμπολιασμένος και μεγαλωμένος μέσα σε αυτό το σπίτι. Νιώθω την ανάγκη να είμαι σήμερα εδώ, γιατί κρατάμε ζωντανή τη μνήμη. Δεν δεχόμαστε ότι το θέμα έχει λήξει. Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει στη χώρα μας τις αποζημιώσεις, για τις επανορθώσεις αλλά και για τα θύματα».
«Η διεκδίκηση δεν σταματά, το κατοχικό δάνειο είναι άμεσα απαιτητό»
Ο πρόεδρος του Δικτύου τόνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών παραμένει ενεργή και απαραίτητη, ενώ ζήτησε να υπάρξει ξεκάθαρη στάση από τη γερμανική κυβέρνηση:
«Το κατοχικό δάνειο είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πρέπει να πληρωθεί αμέσως. Η Γερμανία οφείλει να στηρίξει τη χώρα μας και να επιστρέψει και τα κλοπιμαία που πήρε ο στρατός κατοχής».
140 μαρτυρικά χωριά και πόλεις στο Δίκτυο – Αγώνας δίχως τέλος
Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών αριθμεί σήμερα 140 αναγνωρισμένους τόπους μαρτυρίου, σύμφωνα με ΦΕΚ του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η δράση του Δικτύου είναι συνεχής και στοχευμένη:
«Δεν σταματάμε. Βρισκόμαστε πάντα σε απαιτήσεις για τις εκτελέσεις, τις σφαγές, για τα θύματα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το νομικό αδιέξοδο στις διεκδικήσεις και να σταματήσει η ανάγκη υπογραφής από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως στην περίπτωση του Διστόμου».
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, λέγοντας:
«Κατασχέσεις μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας, από γερμανικά κτίρια που υπάρχουν. Πρέπει η Γερμανία να πληρώσει».
Η ημερίδα ανέδειξε για ακόμη μία φορά ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί εθνικό καθήκον, ηθικό και νομικό.
Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου
Την ημερίδα άνοιξε με θερμό χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας:
«Μετά χαράς πολύς χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα με θέμα “Γερμανικές Επανορθώσεις, Μνήμη και Λήθη”, η οποία πραγματοποιείται με τη μέριμνα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ομόφωνη στήριξη όλων των μελών της Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα των επιστημονικών συμπερασμάτων και την ανάγκη να εμβαθύνουμε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων:
«Έχουμε πλέον μία εισέτι ιδιαίτερη συμβολή να γνωρίσουμε έτι περαιτέρω δια το σπουδαίο τούτο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, εκ των διακεκριμένων ειδημόνων εισηγητών, ως και των παρόντων ειδικών επιστημόνων».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας:
«Συνοδικώς συγχαίρομεν και ευχαριστούμεν εν θερμώς δια την πρωτοβουλίαν και την σχετικήν δράσιν μνήμης, αλλά και δια την δυνατότητα να μετέχομεν εις τας εργασίας αυτής της σημαντικής ημερίδος».
«Να μη λησμονούμε»: Χρέος απέναντι στην Ιστορία και τα Θύματα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης έκλεισε τον λόγο του με ισχυρό μήνυμα για την ευθύνη όλων απέναντι στην ιστορική μνήμη και τα εγκλήματα της κατοχής, ειδικά στην Κρήτη:
«Πράγματι, είναι δυσαναπλήρωτον χρέος πάντων ημών ή να ενθυμούμεθα, να μη λησμονούμε τα πρόσωπα και τα γεγονότα της γερμανοκατοχής, αλλά και τας γερμανικάς επανορθώσεις, διότι λίαν οδυνηρά έπραξαν βιαίως εις καιρούς χαλεπούς προς τους ανθρώπους της Μεγαλονήσου Κρήτης και όπου γης».
Η ημερίδα επιβεβαίωσε την επείγουσα ανάγκη εθνικής ενότητας και διεκδίκησης των αποζημιώσεων, με σαφή στόχο τη δικαίωση των θυμάτων και την αποτροπή της λήθης.