Δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στις 19 Σεπτέμβρη, ψήφισμα που κατέθεσε η παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Το ψήφισμα ανέφερε τα εξής:
«Ο Δήμος Χανίων ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον Παύλο Φύσσα, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του από τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το συγκεκριμένο έγκλημα αλλά και κάθε προηγούμενη δολοφονία, πογκρόμ και ρατσιστική επίθεση που έχει διαπραχθεί από τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση.
Τα Χανιά αλλά και η Κρήτη ολόκληρη έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τι θα πει ναζισμός. Δεν θέλουμε να τον ξαναζήσουμε.
Με αγανάκτηση μαθαίνουμε από τα στοιχεία που βγαίνουν τώρα στη δημοσιότητα ότι η επίθεση στον Παύλο Φύσσα, ήταν οργανωμένη και κεντρικά καθοδηγημένη από την ηγεσία της ΧΑ. Αυτό όμως που προκαλεί οργή αποτελεί το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε πλήρη συνεργασία μαζί τους.
Ως Δήμος ζητούμε:
Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Την τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών τόσο της συγκεκριμένης δολοφονίας όσο και κάθε άλλης επίθεσης και δολοφονίας που έχει διαπράξει η φασιστική συμμορία.
Την πλήρη αποκάλυψη των σχέσεων που διατηρούσε η ναζιστική οργάνωση με στελέχη του κρατικού μηχανισμού.»
Όπως αναφέρει η «Ανταρσία στα Χανιά», «Αρχικά το ψήφισμα δεν έγινε αποδεκτό από τις παρατάξεις του κ. Σκουλάκη και του κ. Παπαδογιάννη. Χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την αναφορά που γίνεται στο ψήφισμα στην κυβέρνηση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο αυτών παρατάξεων, έκαναν λες και δεν είχαν ακούσει ποτέ για τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, που είχε στήσει ο γραμματέας της κυβέρνησης, Μπαλτάκος, με τους βουλευτές της συμμορίας. Έκαναν σαφές ότι αυτό που κύρια τους ενδιέφερε ήταν η προστασία της κυβέρνησης και όχι να πάρει θέση το ΔΣ. Όπως και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) λειτούργησαν ως κάλυψη της Χρυσής Αυγής και ασπίδα της κυβέρνησης.
Αν όμως η στάση των παρατάξεων του κ. Σκουλάκη και του κ. Παπαδογιάννη ήταν αναμενόμενη, η έκπληξη (;) είναι ότι σε αυτή την συγχορδία προστασίας της κυβέρνησης προστέθηκε και η παράταξη του κ. Βάμβουκα, η οποία προέβαλε τις ίδιες αιτιάσεις (απαλοιφή αναφοράς συνεργασίας στελεχών της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή) ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν το ψήφισμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ψήφισμα δεν πέρασε αφού υποστηρίχθηκε μόνο από τις παρατάξεις της αριστεράς.
Οι συμμαχίες και τα πολιτικά στηρίγματα της πλειοψηφούσας παράταξης είναι πιο σημαντικά από το να ορθώσει ο δήμος το ανάστημα του, απέναντι στο φασισμό και τα εγκλήματά του και τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση γι’ αυτά ;» καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.