Η Κομισιόν αρκείται στο να αναλάβει πρωτοβουλία να οργανώσει μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
“Θα προτείνω στα κράτη μέλη να οργανώσουμε μια μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας και διάσωσης στη Μεσόγειο, από την Κύπρο ως την Ισπανία”, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ κατά την άφιξή της σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο.
“Θα ζητήσω την απαραίτητη υποστήριξη και τους απαραίτητους πόρους για να το κάνουμε, για να σώσουμε περισσότερες ζωές”, εξήγησε η επίτροπος διευκρινίζοντας πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί από την Frontex, την υπηρεσία επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.
“Όχι” στην ΕΕ για αλλαγές στο θέμα του ασύλου
Ωστόσο, οι βόρειες χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν να τροποποιήσουν τους κανονισμούς περί ασύλου για να βοηθήσουν την Ιταλία μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 24 αντιτάχθηκαν σε μια τροποποίηση των κανονισμών στο θέμα του ασύλου, όταν μπήκε στο τραπέζι των υπουργών το αίτημα ώστε να υπάρξει μια κατανομή του βάρους.
“Νέες λύσεις πρέπει να βρεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, ζητούσε πριν από τη σύνοδο ο Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, όπου παρουσίασε τις θέσεις της χώρας του για το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου.
Σε αυτό το εγχείρημα η Ιταλία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εν τω μεταξύ, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον Τυνήσιο Μοενσαλέμ Χάλεντ, έναν άνδρα ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι ο καπετάνιος του πλοίου που μετέφερε τους μετανάστες.
Αντίδραση από τη βόρεια Ευρώπη
“Η Λαμπεντούζα είναι εφιάλτης”, είχε δηλώσει νωρίτερα η Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, θέτοντας το ερώτημα αν αυτή η τραγωδία “θα αφυπνήσει τους Ευρωπαίους και θα επιτρέψει ή όχι την αλλαγή της νομοθεσίας περί ασύλου”. Οι δηλώσεις της αντανακλούν την αντίσταση που επιδεικνύουν οι βόρειες χώρες της Ευρώπης στην επίδειξη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Οι δρόμοι της μετανάστευσης
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ισπανία αποτελούν τις πύλες εισόδου για τους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι δρόμοι της μετανάστευσης περνούν από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Πολλοί έρχονται δια θαλάσσης θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ο προορισμός πολλών επίσης είναι συγγενείς εγκατεστημένοι στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βρετανία.
Πηγή:www.reporter.gr
Το νέο ερευνητικό έργο ResTick, με στόχο τη μελέτη και αντιμετώπιση των τσιμπουριών ως φορέων…
Την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ) λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης…
Μέτωπο και με τον Καναδά ανοίγει ο Έλον Μασκ, που απάντησε με απρέπεια και προκλητικότητα στη δήλωση…
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ενημερώνει για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών βολών στο πεδίο βολής Μάλεμε, σύμφωνα…
Τη βαθιά τους εκτίμηση εκφράζει ο Σύλλογος Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου προς την οικογένεια…
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του Ιδρύματος "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", η απώλεια του Κώστα…
This website uses cookies.