ΤΟΠΙΚΑ

“Δεν τους αρκεί που ξεριζώσαμε τ’ αμπέλια μας. Θέλουν να ξεριζώσουμε και την ψυχή μας”: Το συγκλονιστικό κείμενο για τις επιπτώσεις της εξίσωσης του φόρου στην τσικουδιά

Με ένα πολύ όμορφο κείμενό τους οι Μανόλης Βαρουξάκης και Γιάννης Κυριακάκης, πρώην περιφερειακοί σύμβουλοι Κρήτης, αναφέρονται στις συνέπειες που θα έχει η εξίσωση του φόρου στην τσικουδιά:

Έναν αιώνα τώρα οι αγρότες στην Κρήτη έχουν άδειες για ρακοκάζανα και παράγουν τσικουδιά από τα σταφύλια τους.

Η τσικουδιά για τους Κρητικούς είναι κάτι περισσότερο από ένα παραδοσιακό ποτό. Είναι χωρίς υπερβολή κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας αυτού του τόπου. Ρέει άφθονη σε καφενεία, σπίτια, παρέες, γιορτές, γλέντια. Ταπεινή η καταγωγή της αφού προέρχεται από τα υπολείμματα της παρασκευής του κρασιού, τα στράφυλα. Βλέπεις, παλιότερα, η φτώχεια δεν άφηνε να πετάξεις τίποτα.

Είναι κι όλη η τελετουργία της απόσταξης, είναι κι οι παρέες που μαζεύονται στον τρύγο και στα καζάνια.

Έχει πολύ χαμηλή τιμή στα καφενεία, συχνά δωρίζεται, χαρίζεται και κερνιέται στα μαγαζιά κι απορούν οι επισκέπτες για τη γενναιοδωρία των ανθρώπων αυτού του τόπου.

Μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, το 1981, η αμπελουργία άρχισε να φθίνει. Αμπέλια ξεριζώθηκαν, η παραγωγή σταφίδας και επιτραπέζιων σταφυλιών μειώθηκε σημαντικά. Το ίδιο και η παραγωγή κρασιού.

Εκσυγχρονισμός βλέπεις. «Ελευθερία του εμπορίου», εξευτελιστικές τιμές για τον αγρότη σε συνδυασμό με την επιδότηση άλλων καλλιεργειών (που άφησαν εκτός επιδότησης την αμπελουργία και πολλές άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες) οδήγησαν στην μονοκαλλιέργεια και στο ξερίζωμα των περισσότερων αμπελιών.

Σήμερα είναι παράνομο να φυτέψεις αμπέλι χωρίς άδεια από το κράτος με τις άδειες να δίνονται μόνο σε εταιρείες-οινοποιεία.

Παρ’ όλα αυτά στις μέρες μας, τον Οκτώβρη – Νοέμβρη τα καζάνια αποτελούν τόπο συνάντησης πολλών ανθρώπων. Τα χωριά θυμίζουν κάτι από τα παλιά, αποκτούν ζωντάνια. Έστω και για λίγο, έστω και σαν ανάμνηση παλιότερων εποχών και περασμένων «μεγαλείων».

Το 1988 απόκτησαν τη δυνατότητα εμφιάλωσης τσικουδιάς κι οι ποτοποιοί. Όμως οι περισσότεροι, μαγαζιά, καφενεία, σπίτια, συνέχισαν να αγοράζουν από γνωστό τους παραγωγό και μόνο οι τουρίστες αγοράζουν εμφιαλωμένη ως σουβενίρ.

Μετά το ξεκίνημα της κρίσης οι εταιρείες διακίνησης αλκοολούχων ποτών είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν. Ακριβά ποτά αντικαταστάθηκαν από τσικουδιά, ούζο και τσίπουρο. Και προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «κόπτεται» για τον «ελεύθερο ανταγωνισμό» – έτσι λένε κομψά το δίκιο του ισχυρότερου, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων – δεν έχασε την ευκαιρία.

Προ ημερών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε και διέταξε να εξισωθεί ο φόρος με αυτόν που έχει το ουίσκι κι άλλα ακριβά ποτά.

Το ειδικό καθεστώς που υπήρχε, είχε σαν στόχο την προστασία των ιδιοκτητών και καλλιεργητών αμπελιών για μικρή παραγωγή και σχεδόν ιδιωτική χρήση γι’ αυτό και η φορολόγηση ήταν μικρή.

Η φορολογία εκτινάσσεται από 0,59 ευρώ το κιλό σε 5,1 ευρώ κι αν δεν ισχύσει η έκπτωση 50% ο επιβαλλόμενος φόρος θα αυξηθεί κατά 18 φορές, στο ποσό των 10,2 ευρώ το κιλό! Μετά απ’ αυτό το προϊόν θα περάσει στα χέρια μεσαζόντων.

Σταδιακά η δραστηριότητα θα εγκαταλειφθεί, η τελετουργία θα χαθεί, τα καζάνια θα κλείσουν και το προϊόν θα παραδοθεί στην αγγλική DIAGEO, στη γαλλική Pernod Richard και την ελληνική ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ που διακινούν ο καθένας 5-6 μάρκες ουίσκι, βότκα κ.λ.π.

Η τσικουδιά, όπως την ξέραμε, θα εξαφανιστεί.

Γιατί σ’ ένα κόσμο που όλα μετατρέπονται σε εμπορεύματα η τσικουδιά ήταν μια ανορθογραφία στην «αγορά».

Η αμπελουργία, μια δραστηριότητα των Κρητικών για πάνω από τέσσερις χιλιάδες χρόνια, ενώ φθίνει δέχεται άλλο ένα χτύπημα.

Αλλά είπαμε οι καιροί αλλάξανε. Τώρα ανήκουμε στη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια» που δε φαίνεται να εγκρίνει αυτή τη δραστηριότητα κι οδηγεί σε συντριβή την αγροτιά. Οι ολετήρες της Ε.Ε. περνούν και ξαναπερνούν από πάνω μας.

Δεν τους αρκεί που ξεριζώσαμε τ’ αμπέλια μας.

Θέλουν να ξεριζώσουμε και την ψυχή μας.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φρίκη στη Μαγιόρκα: 49χρονος κρατούσε 12χρονη ως σκλάβα του σεξ επί πέντε χρόνια

Ένα απίστευτο περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη Μαγιόρκα, καθώς συνελήφθη ένας άνδρας που κρατούσε…

8 hours ago

KKE: Tο Γερμανικό κράτους αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για ναζιστικές επιγραφές απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφους

Με την ολοκλήρωση των φετινών εορτασμών για την Μάχη της Κρήτης, καταγγέλθηκε από την εφημερίδα…

8 hours ago

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο παγκοσμίως

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κατά μέσο όρο 26 επιπλέον ημέρες με ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια…

8 hours ago

Όταν η Γερμανία απαγορεύει σε δημοσιογράφο Χανιώτικου μέσου την πρόσβαση στο νεκροταφείο στο Μάλεμε Χανίων

Πριν λίγες ημέρες άλλο ένα περιστατικό στον τόπο μας ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι στη…

9 hours ago

Αν ένας τραγουδιστής δώσει δωρεάν συναυλία θα γεμίσει την Πλατεία Αγοράς, όχι όμως κάποιος πολιτικός

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν όμως οι πολίτες απέχουν. Δε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κόμματα,…

10 hours ago

Μεσανατολικό: Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, τη στιγμή που το Ισραήλ…

11 hours ago

This website uses cookies.